Led lampen zijn op dit moment de meest duurzame manier van verlichting. Ze gaan wel 20 jaar mee, verbruiken 85% minder energie dan gloeilampen en zijn bovendien beter voor het milieu. Goed voor de planeet en jouw portemonnee dus! Bij IKEA snappen ze dit ook. Sinds september vorig jaar verkopen zij alleen nog maar ledverlichting. Ik dook afgelopen week in de wereld van duurzame verlichting. Ook bracht ik een bezoekje aan IKEA om mijn oude lampen om te ruilen voor zuinige led lampen.
Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat een gemiddeld huishouden nog ongeveer 15 gloeilampen in huis heeft hangen. Ik heb welgeteld nog 1 gloeilampje kunnen opsporen in huis. En deze zat in mijn vintage bootlamp, dus daar kon ik niets aan doen. Stond ik dan bij meneer Rob van de afdeling verlichting bij IKEA. Dacht ik even goed bezig te zijn met mijn spaarlampen. Jammerdepammer… Een led lamp is op alle vlakken beter dan een spaarlamp: deze scoort beter op het gebied van productie, verbruik én afvalverwerking. En ook fijn: je kunt ledverlichting gebruiken in al je lievelingslampen. Net zo sfeervol en bovendien een stuk groener.
De 5 voordelen van led lampen
Door te kiezen voor ledverlichting kies je niet alleen voor de meest groene optie op het gebied van verlichting, maar bespaar je ook nog eens geld. Daarnaast blijkt hier ook weer dat duurzaam leven geen kwestie is van inleveren op het gebied van verlichting. Led lampen doen namelijk qua sfeerverlichting niet onder voor een ouderwetse gloeilamp. Ik zette de 5 belangrijkste voordelen van ledverlichting voor jullie op een rijtje. Let’s go green!
1. Langere levensduur
Led lampen hebben een levensduur tot wel 25.000 branduren. Dit betekent dat een led lamp bij een gemiddeld gebruik van 3 uur per dag wel 20 jaar meegaan. Ter vergelijking: een spaarlamp gaat zo’n 10 jaar mee. Led lampen gaan dus 2x zo lang mee! En ten opzichte van een originele gloeilamp heeft een led lamp zelfs een 10x langere levensduur!
Dat verklaart dus de iets duurdere aanschafprijs van led lampen. Daarnaast zijn Led lampen vrij van schadelijke stoffen zoals kwik en kunnen de lampen na 20 jaar gebruik eenvoudig gerecycled worden. Maar daar hoef jij je met ledverlichting de komende 20 jaar niet druk om te maken!
2. Extreem zuinig
Een led lamp verbruikt 85% minder energie dan een gloeilamp. Kocht je vroeger een lamp van 40 watt dan verbruikte deze 40 watt en gaf ook 4o watt aan licht. Nu lampen een stuk zuiniger zijn geworden, is het verbruik dus lager dan vroeger, terwijl de lichtsterkte hetzelfde is.
Als je een led lamp van 40 watt koopt, dan verbruikt deze versie slechts 6,3 watt. Gloeilampen zetten bovendien slechts 5% van de elektriciteit om in licht en de rest in warmte. Behoorlijk inefficiënt dus.
In je portemonne scheelt het ook behoorlijk, namelijk zo’n 8 euro per jaar. In plaats van ongeveer een tientje per jaar aan stroom betaal je bij een led lamp slechts 2 euro.
3. Sfeervolle verlichting
Ledverlichting is allang niet meer kil en ongezellig. Sterker nog, ledverlichting is net zo sfeervol als die ouderwetse gloeilampen. Ze geven mooi warm licht en de lichtproductie van led lampen doet niet onder voor gloeilampen of spaarlampen. Daarnaast viel het zelfs zoonlief op dat zijn lamp verwisseld was. “Nu hoef ik niet zo lang te wachten totdat het licht aangaat mam!” Spaarlampen hebben namelijk de eigenschap dat ze even ‘op moeten laden’ voordat ze op volledige lichtsterkte zijn. Je haalt de schakelaar over en de led lamp brandt onmiddellijk op maximale lichtsterkte, dus niet zoals een spaarlamp.
De warmte die de lamp uitstraalt, is afhankelijk van het aantal Kelvin. Koud licht heeft een hoog aantal Kelvin en warm licht een laag aantal. Led lampen die dicht bij het rode deel van het lichtspectrum zitten, verspreiden een warm licht; ideaal om je bij te ontspannen. Kouder licht is fijn om bij te werken of te koken. Het aantal Kelvin wordt op de verpakking en productbeschrijving vermeld.
4. Led lampen zijn dimbaar
Bovendien zijn led lampen ook dimbaar. Hierdoor zijn ze perfect voor zowel een romantisch diner voor twee als het lezen van een boek in bed. Led lampen die dimbaar zijn kun je herkennen aan het symbooltje op de verpakking. Bij het dimmen van ledverlichting heb je een speciale dimmer nodig, anders is de kans groot dat de leflamp gaat ‘brommen’.
Wist je trouwens dat een grote en kleine fitting wordt aangeduid met E27 en E14? De letter E staat voor Edison-schroefdraad, een van de uitvinders. Het getal staat voor de diameter in millimeter. Hoe groter het getal, hoe groter de fitting. De grote fitting, E27, is de meest voorkomende fitting. Gloeilampen met een grote fitting kunnen moeiteloos worden omgeruild voor een led variant.
5. Led lampen worden niet warm
Zoals je al hebt kunnen lezen komt er bij gloeilampen behoorlijk wat warmte vrij in plaats van licht. Led lampen zetten stroom een stuk efficiënter om in licht. Hierdoor worden ze niet heet, hooguit een beetje warm. Je kunt dus nooit je handen branden en misschien nog wel belangrijker: ze kunnen geen brand veroorzaken.
Say watt?
Tegenwoordig vind je naast het maximaal aantal watt ook de hoeveelheid lumen op de verpakking. Het verschil tussen watt en lumen zit hem in de lichtsterkte en het verbruik. Op iedere verpakking vind je het maximaal aantal watt. Simpel gezegd is dit de stroom die door de fitting gaat. Staat er 7W op de fitting? Dan mag het lampje dat erin gaat niet meer stroom verbruiken dan 7 Watt. Vervolgens kun je uit de lampjes die mogen, een lampje kiezen met jouw gewenste lichtsterkte. En die lichtsterkte wordt dus uitgedrukt in lumen (lm). Een lampje van 200 lumen, geeft 20 watt aan licht.