Mondhygiënist vertelt: de symptomen en behandeling van Lichen planus

Lichen planus

Mirjam Blanken

19 augustus 2019


Mondhygiënist vertelt: de symptomen en behandeling van Lichen planus

Je mond is de poort naar de rest van het lichaam en de mondslijmvliezen worden heel de dag door blootgesteld aan invloeden van buitenaf. Dit slijmvlies is gevoelig voor verschillende aandoeningen zoals tandvleesontstekingen en aften. Maar heb je ook wel eens van Lichen planus gehoord? Het zijn vreemde vaak jeukende plekken waar je erg veel last van kan hebben.

Wat is Lichen planus?

In de mondzorgpraktijk kom ik regelmatig witte afwijkingen van het mondslijmvlies tegen. De meest bekende is Lichen planus. Het is een chronische systeemziekte van de huid en slijmvliezen met als oorzaak een stoornis van het immuunsysteem. Lichen planus lijkt een soort auto-immuunziekte te zijn, waarvan een goedaardige huidaandoening het resultaat is.

Lichen planus van de huid komt bij ongeveer 1% van de Nederlanders voor. In de mond komt deze aandoening naar schatting tussen de 0,5% en 2,2% voor en het lijkt er op dat dit percentage aan het stijgen is. Ben je een vrouw? Dan heb je een grotere kans op Lichen planus. En als de afwijking al op de huid aanwezig is, dan is het ook goed mogelijk dat het mondslijmvlies niet onaangedaan blijft.

Wanneer Lichen planus als eerste in de mond zichtbaar is dan kan het zijn dat het zich ook op de huid of andere slijmvliezen ontwikkelt. Op de huid kan het voorkomen als rode tot lichtpaarse bultjes. Net als in de mond kunnen deze bultjes voor een vervelende jeuk zorgen. Het is zelfs mogelijk dat de nagels deze afwijking vertonen.

Lichen planus

Orale Lichen planus

Bekijk jij de slijmvliezen van je mond wel eens? Misschien is het een idee om dit een keer te doen. Wat zie je? Lijkt het erop dat je striae in het wangslijmvlies of op je tong hebt? De kans is groot dat dit orale Lichen planus is.

Orale Lichen planus (OLP) kan je onder andere herkennen aan witte verkleuringen van bijvoorbeeld het wangslijmvlies. De verkleuringen kunnen echter ook blauw-wit of rood zijn en er kunnen zweertjes ontstaan. Naast dat deze verkleuringen vaak in het wangslijmvlies voorkomen, vind je ze ook vaak op het tandvlees, op de tong,  tongranden of op de onderlip. Onder de tong, op de mondbodem of op het gehemelte zul je het eigenlijk nooit aantreffen. Het opvallende van Orale Lichen planus is dat de veranderingen van het mondslijmvlies zowel aan de linker als aan de rechterkant te zien zijn.

De vorm die het meest voorkomt lijkt een beetje op striae, omdat het fijne, witte, lijntjes zijn. Het is daarom niet zo raar dat deze meest voorkomende vorm van Orale Lichen planus ook wel striae van Wickham wordt genoemd. Deze vorm geeft vaak weinig tot geen klachten. Bij de erosieve variant kunnen er wat zweertjes zichtbaar zijn. Je kunt je voorstellen dat deze vorm van Orale Lichen planus wel pijnklachten en een branderig gevoel kunnen geven. Het eten van scherpe, gekruide voedingsmiddelen verergert dit.

De 3 beste tips voor een gezonde mondflora!

Wat is de oorzaak?

Helaas is het niet helemaal duidelijk wat de oorzaak van de aandoening is. Het lijkt er op dat bepaalde stoffen een ontspoorde immuunreactie uitlokken, waarna er een auto-immuunreactie ontstaat. In het geval van OLP werkt het immuunsysteem niet zoals het zou moeten. Het valt de lichaamseigen cellen aan in plaats van dat het alleen ziekteverwekkers en andere indringers uitschakelt.

Een zogenaamde lichenoïde afwijking kan samenhangen met een contactallergie voor tandheelkundige materialen. Denk hierbij aan kwik uit amalgaamvullingen, composiet, kobalt, goud of harsmaterialen.

In geneesmiddelen zitten ook stoffen die een mogelijke afwijking van het mondslijmvlies kunnen veroorzaken. Ook deze afwijking is haast niet te onderscheiden van OLP. De reactie op een geneesmiddel kan zich op ieder moment voordoen, zelfs als het geneesmiddel al jaren gebruikt wordt. Bekende medicijnen die een reactie uitlokken zijn NSAID’s (bekende pijnstillers) en ACE-remmers (bloeddruk verlagend).

OLP wordt ook geassocieerd met verhoogde psychologische stress en angst. Dit lijkt logisch als je je bedenkt dat stress van invloed is op de functie van het immuunsysteem. Er moet echter nog meer onderzoek naar deze factor gedaan worden, want het is niet duidelijk of de angst niet het resultaat is van de aanwezigheid van de slijmvliesafwijking.

Het lijkt er op dat Orale Lichen planus een relatie heeft met virussen. In 2009 is er in een onderzoek aangetoond dat 16% van de mensen met OLP ook een hepatitis-C-infectie heeft. Ook andere virusinfectie, zoals herpes en hiv hebben mogelijk een relatie met Orale Lichen planus.

Lichen planus genezen

Het belangrijkste bij Lichen planus is de vermindering van pijnklachten. Het is helaas niet mogelijk om de aandoening te genezen. Mocht er sprake zijn van een Lichenoïde aandoening die bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door tandheelkundige materialen of medicijnen dan kan er gekeken worden naar een passende oplossing. Laat bijvoorbeeld amalgaam vullingen vervangen of stop met de medicatie als dit de afwijking op het mondslijmvlies veroorzaakt. Je kunt zelf ook nog wel iets doen.

  • Zorg in eerste instantie voor een hele goede mondhygiëne. Plaque verwijdering is nummer één als het gaat om het voorkomen van problemen in de mond.
  • Poets twee keer per dag en gebruik daarbij een zachte tandenborstel. Het tandvlees zal op de plaatsen van de afwijking best gevoelig zijn, dus let ook op de tandpasta die je gebruikt.
  • Vergeet trouwens niet om de ruimten tussen je tanden en kiezen en ook je tong voorzichtig te reinigen. Spoel eventueel met een verzachtend mondwater.
  • Een gezonde leefstijl is ook van grote invloed op de gezondheid van je mond. Dit betekent dat het belangrijk is dat je zorgt voor een volwaardig voedingspatroon en let op je suiker en zetmeel inname.
  • Ontspan en beweeg voldoende.
  • We zijn tegenwoordig allemaal druk en dit drukke leven gaat zijn tol eisen. Stress heeft een directe invloed op je immuunsysteem en bewegen werkt ontstekingsremmend.
  • Zijn de klachten zeer ernstig? Dan wordt er nog wel eens lokaal een corticoïde mondzalf of spoeling ingezet. Gebruik deze medicamenten kortdurend, want bij langdurig gebruik is er weer kans op een Candida-infectie.
  • Probeer eerst zelf de balans te herstellen en vergeet ook niet om regelmatig een bezoek aan de mondhygiënist te brengen.

Voor meer informatie en advies over middelen klik hier.

Health is wealth!

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This