Oost, west, thuis best! Maar hoe gezond is jouw huis eigenlijk?

hoe gezond is jouw huis

Mirjam Blanken

23 mei 2018


Hoe gezond is jouw huis?

Hoe gezond is jouw huis? Oost, west, thuis best gaat namelijk niet in alle huishoudens op. Wist je dat de luchtkwaliteit in een gemiddeld huis in sommige gevallen wel zo’n 100x slechter is dan de frisse buitenlucht? Klachten als droge ogen, hoofdpijn, vermoeidheid, allergieën, gewrichtsproblemen en algehele malaise worden dan ook vaak veroorzaakt door een ongezond huis. Je huis gezonder maken is helemaal niet zo ingewikkeld. Van bewust kiezen voor toxic-free schoonmaakmiddelen en goed ventileren tot je huis omtoveren in een groene oase. But there’s more! Ik geef je maar liefst 5 tips waar je meteen mee aan de slag kunt!

Bonus tip!

Wist je dat in onze lucht altijd een bepaalde hoeveelheid vocht aanwezig is? Wanneer er niet voldoende geventileerd wordt, kan de lucht in huis te vochtig worden. Een te hoge luchtvochtigheid kan niet alleen leiden tot vervelende allergische klachten en ademhalingsproblemen, maar zorgt ook voor onaangename luchtjes in huis en kan zelfs leiden tot schimmelvorming en aantasting van houten meubels en vloeren.

De oplossing is simpel! Door een luchtontvochtiger van De’Longhi wordt een te hoge luchtvochtigheid in huis praktisch en efficiënt aangepakt. En dat is wel zo gezond!

hoe gezond is jouw huis

Je huis gezonder maken? Zo doe je dat!

1. Meukvrij en duurzaam schoonmaken is een must

Driehoek groene zeep en soda. That’s it! Meer heb je niet nodig om je huis grondig schoon te maken. Van kalk verwijderen in de badkamer en de vloer dweilen tot je wasmachine grondig reinigen. Zelfs rode wijn vlekken en vlekken in witte kleding ga je te lijf met een paar lepels soda.

Het nostalgische Hollandse zeepmerk Driehoek is weer helemaal terug van weggeweest en dat is maar goed ook. Wist je dat gewone schoonmaakmiddelen helemaal niet zo ‘schoon’ zijn en toxische stoffen bevatten zoals chloor, alcohol, ammonia, formaldehyde en loog. Behalve dat deze stoffen slecht zijn voor het milieu, kunnen zij ook een hele riedel gezondheidklachten veroorzaken. Wanneer je een mix van schoonmaakmiddelen gebruikt, wordt de concentratie aan chemicaliën in de lucht nog hoger. Denk je lekker bezig te zijn met een fris gepoetst huis, adem je ondertussen stoffen in die schadelijk zijn voor je gezondheid. Oeps…

Een goed alternatief (wat je ook nog eens voordelig kunt kopen, gewoon in de plaatselijke supermarkt) zijn de natuurlijke schoonmaakmiddelen van het merk Driehoek. Driehoek Zeep ken je misschien als groene zeep. Dat komt door de kleur die Driehoek zeep oorspronkelijk had, maar het had net zo goed kunnen zijn vanwege het duurzame karakter van Driehoek. Driehoek zeep is gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Geen minerale olie of petrochemische ingrediënten die veelvuldig in reguliere schoonmaakmiddelen worden gebruikt, maar 100% puur natuur.

Schoonmaaktip van de dag!

Hardnekkige kalkaanslag verwijderen in de badkamer?

  • Meng één deel groene zeep met vier delen soda en maak hier een pasta van.
  • Breng dit aan op de tegels en wrijf met een nat schuursponsje stevig over de tegels.
  • Glanzende tegels zijn je eindresultaat.
  • Afspoelen met water en eventueel een beetje allesreiniger.
  • En als je dan toch bezig bent kan je natuurlijk in één keer wat meer maken en het bewaren in een gebruikte jampot of afsluitbare bewaardoos.
  • Dat bespaart je bij de volgende schoonmaakbeurt stap één en kan je meteen aan de slag!

2. Je bed opmaken is een overschatte bezigheid

First things first: google niet op Google afbeeldingen met het zoekwoord huisstofmijt. Uitvergroot wil je dit spinachtige insectje wat in jouw huis woont namelijk niet op je netvlies hebben. Zeker wanneer je je bedenkt dat in een gemiddeld matras maar liefst 1 miljoen van deze beestjes genieten van de vochtige en warme omgeving. Overigens ben je bij een allergie voor huisstofmijt allergisch voor de uitwerpselen die door het huis dwarrelen. Just saying…

Huisstofmijt gedijt het best bij een temperatuur rond de 25 graden en daarbij het liefst een vochtige omgeving. Ze voeden zich met name met huidschilfers en daarmee is jouw warme bedje waar je net uitstapt natuurlijk de hemel voor huisstofmijt. Door je bed vervolgens opengeslagen te laten liggen kan de warmte en het vocht eruit en je raadt het al: dit vind huisstofmijt niet fijn.

Natuurlijk is dit niet de enige oplossing tegen huisstofmijt. Zo is regelmatig je beddengoed heet wassen en je matras beschermen met een extra hoes essentieel. En wellicht is het aanschaffen van een Dyson stofzuiger een goede tip. Dyson is namelijk de eerste stofzuigerfabrikant met een speciaal microbiologielab. Sterker nog: ze hebben zelfs hun eigen huisstofmijtkwekerij! Na jaren van onderzoek konden ze dan ook maar een conclusie trekken. De meest doeltreffende manier om allergenen zoals pollen, huidschilfers van dieren en huisstofmijt aan te pakken is door ze te verwijderen. Een stofzuiger die krachtig genoeg is om deze allergenen op te zuigen en deze vervolgens niet weer de kamer in te blazen is dus een must voor je gezondheid.

3. Ventileren kun je leren

Na het opstaan je slaapkamerraam een half uurtje open zetten om te luchten valt niet in de categorie ventileren. Door je huis 24/7 te ventileren, bijvoorbeeld door de ramen op een kiertje te zetten of de ventilatieroosters open te houden, wordt de lucht in huis continue ververst. Hierdoor blijft de luchtvochtigheid op peil en dat is wel zo goed voor je gezondheid.

Gevalletje discussie hier in huis, maar het is echt een fabeltje dat het openhouden van de roosters zorgt voor meer stookkosten. In een huis waar de ventilatie goed geregeld is, is de lucht over het algemeen droger. En wist je dat droge lucht opwarmen minder energie kost dan het opwarmen van vochtige lucht? Just saying…

4. Zorg voor voldoende daglicht, ook binnen

Daglicht is van grote invloed op je gezondheid, net als gezonde voeding en bewegen. Onder invloed van (dag)licht maakt je lichaam cortisol aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je wakker wordt (en blijft) en dus actief bent. Wanneer het ’s avonds donker wordt maakt je lichaam vervolgens het slaaphormoon melatonine aan. Normaal gesproken wordt de productie van melatonine zodra je wakker wordt gestopt. De reden? Het is licht!

Dit mechanisme, dat ook wel bioritme wordt genoemd, stuurt het natuurlijke dag en nacht ritme aan. Een ontregelde biologische klok zorgt voor tal van klachten zoals slapeloosheid, vermoeidheid, concentratieproblemen, snel van slag zijn, je down voelen en je kunt zelfs last krijgen van (vr)eetbuien.

Met name in de donkere wintermaanden is dit een veelbesproken ding, maar wist je dat het zomers minstens zo belangrijk is om voldoende daglicht mee te pikken? Te weinig daglicht door een donkere werkplek of huis kun je easy peasy oplossen met deze tips!

  • Inkoppertje: maar haal iedere dag een frisse neus van minstens een half uurtje
  • Kijk kritisch naar je woonkamer. En heb je een lievelingsplekje waar je graag zit? Zorg er dan voor dat deze spot zoveel mogelijk daglicht krijgt.
  • Doe hetzelfde met je werkplek. Misschien kun je wat schuiven en meer richting het raam zitten?
  • Investeer in een daglichtlamp.  Een daglichtlamp bootst het oppeppende effect van daglicht op een zonnige dag na. Het wekt hiermee de natuurlijke reactie van het lichaam op zonlicht na.

5. Green up your home!

Zonder dat we het door hebben, ademen we dagelijks vervuilde lucht in. Binnenshuis is dit zelfs meer dan buiten! Dit komt doordat onder andere de bouwmaterialen van onze huizen, scholen en kantoren. Maar ook onze meubels, de vloerbedekking en elektrische apparaten stoten schadelijke stoffen uit die de lucht vervuilen. Ook mensen vervuilen de lucht met hun adem en zweet. En wat denk je van geurkaarsen en ‘laat-het-maar-lekker-ruiken-sprays’? Aangezien woningen en gebouwen tegenwoordig zo goed geïsoleerd zijn, blijven al deze schadelijke stoffen veel vaker binnenshuis.

NASA onderzocht of planten de luchtkwaliteit in binnenruimtes kon verbeteren. En wat bleek? Ze ontdekten dat sommige planten in staat zijn om 70 tot 80% van de schadelijke stoffen uit de lucht te halen! Met een directe vermindering van de gezondheidsklachten tot gevolg.

Top 10 van luchtzuiverende planten

Maar hoe doen deze kamerplanten dat nou eigenlijk? Luchtzuiverende planten kunnen via hun bladeren en stam de schadelijke stoffen uit de lucht opnemen en neutraliseren. Ook hebben de planten het vermogen om CO2 uit de lucht om te zetten in zuurstof. Een heuse zuurstofplant dus! Dit verhoogt de luchtvochtigheid in de ruimte en dat heeft weer een positief effect op de gezondheid. Eventuele gezondheidsproblemen kunnen al binnen drie dagen na het plaatsen van een plant verdwijnen!

1. Gerbera Daisy (Gerbera jamesonii)
2. Vrouwentongen (Sansevieria laurentii)
3. Chrysant (Chrysanthemum morifolium)
4. Drakenbloedboom (Dracaena marginata)
5. Ficus (Ficus benjamina)
6. Klimop (Hedera helix)
7. Warneckei (Drancaena deremensis “Warneckei”)
8. Aglaonema (Aglaoneme modestum)
9. Bamboepalm (Chamaedorea seifritzii)
10. Lepelplant (Spathiphyllum)

Luchtzuiverende kamerplanten, maar ook zogeheten zenplanten zijn een aanwinst voor jouw huis. Tot rust komen door naar planten te kijken, dat kan dus echt. Groene kleuren werken rustgevend en een beetje meer zen en minder stress is natuurlijk heel gezond. De Aziatische bonsai, Ficus ginseng en Lucky Bamboo ademen niets anders dan rust en geluk en vullen je huis met pure kalmte. En zo’n kleine boom staat ook nog eens heel leuk. Win-win situatie dus!

Health is wealth!

Home, sweet home betekent natuurlijk niet alleen een gezond huis, maar ook een huis waar je jezelf thuis en veilig voelt is ontzettend belangrijk. Heb je daarnaast een goed contact met de buren en staat jouw huis op een plek waar je je fijn voelt? Dat is minstens zo belangrijk als je bed niet opmaken, je huis vullen met luchtzuiverende kamerplanten en toxic-free schoonmaken! 

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This