Deze mangochutney is een heuse smaakmaker in de Indiase keuken. Bovendien bevat deze chutney geen conserveringsmiddelen. Om de simpele reden dat je deze verse chutney binnen een paar dagen op eet. Een chutney is een puree van vruchten. In dit geval mango’s. Hieraan worden verschillende kruiden en specerijen toegevoegd als smaakmaker. Denk hierbij aan gember, knoflook, koriander, komijn, cayennepeper en kruidnagel.
Mangochutney wordt traditioneel gegeten bij gegrilde kip en curry’s. Het heeft een zoetzure, scherpe smaak. Ik gebruik de mangochutney in dit recept als Indiase dip bij de linzenballetjes.
Wat heb je nodig?
2 harde mango’s
1 sjalotje
3 el ghee of kokosolie
2 el verse, geraspte (of fijngesneden) gember
2 tl kerriepoeder
1 tl pimentpoeder
1 mespuntje kruidnagelpoeder
1/2 tl garam masala
peper en zout
optioneel: kokosbloesemsuiker
blender of staafmixer
Zo ga je te werk
- Schil de mango’s en verwijder de pit. Snijd het vruchtvlees in stukjes.
- Hak het sjalotje fijn en fruit deze in een pan met de ghee (of kokosolie).
- Voeg vervolgens de gember en het pimentpoeder toe. Doe hierna de kerriepoeder en de kruidnagelpoeder erbij.
- Voeg een flinke scheut water toe.
- Voeg vervolgens de stukjes mango toe.
- Laat dit zachtjes sudderen tot de mango’s zacht zijn.
- Breng op smaak met de garam masala, peper en zout en eventueel wat kokosbloesemsuiker*.
- Pureer de helft van de mangochutney in de blender (of met de staafmixer).
- Roer alles weer door elkaar. Op deze manier heb je een fijne mangochutney met een bite.
*Te zuur? Voeg naar smaak wat honing of kokosbloesemsuiker toe.
0 reacties