Marsepein zonder suiker…
Wist je dat je zelf heel simpel marsepein zonder suiker en eieren kunt maken? Suikervrij tussen haakjes natuurlijk: in dit recept gebruik ik namelijk wel degelijk zoetmiddelen zoals dadels en honing. Maar als je toch lekker mee wilt snoepen van al dat Sinterklaas snoepgoed, dan is deze homemade marsepein wel een aanrader. Niet supergezond, wel lekker! Ik heb 2 simpele recepten voor marsepein zonder suiker op een rijtje gezet. De variant met dadels is geschikt voor veganisten. Stiekem is deze ook mijn favoriet!
In dit recept voor glutenvrije gevulde speculaas gebruik ik dit recept ook, maar dan als amandelspijs!
Wat heb je nodig?
voor marsepein met honing
250 gr witte amandelen
4 el honing
1-2 el citroensap
voor vegan marsepein met dadels
250 gr witte amandelen
250 gr ontpitte en geweekte dadels
2 el citroensap
keukenmachine
Zo ga je te werk
marsepein met honing
- Maal de witte amandelen fijn in je keukenmachine.
- Voeg vervolgens de honing toe.
- Voeg naar smaak de citroensap toe.
- Draai een bal van het marsepeindeeg en leg deze in de koelkast om op te stijven.
marsepein met dadels
- Week de dadels minimaal een half uur in lauwwarm water.
- Maal de dadels samen met de amandelen fijn in je keukenmachine.
- Voeg naar smaak het citroensap toe.
- Proef het deeg even, je kunt het extra zoeten door er wat honing aan toe te voegen.
- Maak een bal van het deeg en leg de marsepein 1-2 dagen weg in de koelkast. Zo wordt de suikervrije marsepein wat steviger, maar vooral nog lekkerder!
Tip van de dag! Deze marsepein kun je natuurlijk verwerken in recepten, maar je kunt er ook balletjes van draaien. Heerlijk met een laagje cacaopoeder of chocolade.
Enjoy!
Ga jij dit recept voor suikervrije marsepein maken? Laat je creatie zien op social media met #eatpurelove of tag @eatpurelove.
Liefs Mirjam
Leuk zeg, is het bij de dadel variant zo dat hij licht blijft van kleur ivm de dadels?
Hi Charlotte,
Bij de dadenvariant kleurt het marsepein lichtbruin, wat gespikkeld. Maar uiterlijk zegt hier niets hoor 😉 In het recept voor rozijnenbrood gebruik ik dadels voor amandelspijs. Zoals je op de foto kunt zien, ziet het er prima uit.
https://www.eatpurelove.nl/recepten/glutenvrij-rozijnenbrood-met-spijs/
Liefs Mirjam
Ik dacht al dat het misschien zo zou zijn dat het van invloed is op de kleur. Maar het ziet er in het rozijnenbrood heel goed uit. Ga het zeker eens proberen. Bedankt Mirjam!
Beste Mirjam,
Kun je dit ook gebruiken om taarten te versieren?
Groet Linda
Ik heb er maar een woord voor: jummie
Hoi Mirjam, gebruik je er van die dikke (versuikerde) honing voor?
Groetjes Anja
Honing is een no- go voor vegans. Dus dit kan best lekker zijn, maar is geen vegan!
Hi Jackie,
Klopt! Zoals je kunt zien staan er 2 varianten onder elkaar. Hierbij het recept voor vegan marsepein:
voor vegan marsepein met dadels!
250 gr witte amandelen
250 gr ontpitte en geweekte dadels
2 el citroensap
Liefs Mirjam
Hoe lang blijft deze marsepein houdbaar nu er geen suiker in zit?