Meer groente eten doe je zo!
First things first, want waarom is meer groente eten eigenlijk zo belangrijk? Groente bevatten belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten. Het Voedingscentrum adviseert om minimaal 250 gram groente per dag te eten, maar je begrijpt dat ik als orthomoleculair therapeut vind dat minimaal 400 gram de standaard zou moeten zijn. Lijkt veel, is het ook. Zeker als je gewend bent om alleen ’s avonds groente op te scheppen. Wil jij graag meer groente eten, maar weet je nog niet goed hoe? Dan zou ik zeker even verder lezen!
Antioxidanten. hoe werken ze eigenlijk?
1. Schep meer groente op
Dit is misschien wel de meest simpele tip in dit rijtje. Maak van alle een normale portie klaar, maar maak je portie groente extra large. Bij het opscheppen zorg je ervoor dat de helft van je maaltje uit groente bestaat. Easy peasy toch?
2. Verstop groente in je zoete baksels
Raw cheesecake met avocado, worteltjestaart, zoete aardappel brownies, chocolade courgette muffins en wat denk je van chocolade cake met kikkererwten? Zoete baksels met groente erin verwerkt zijn hot and happening! En dat is handig, want met 1 druk op de knop kun je op het wereld wijde web genoeg lekkere recepten vinden.
3. Veggies for lunch
Wij Nederlanders zijn natuurlijk opgegroeid met bammetjes bij het ontbijt en de lunch. Ik maak vaak een extra portie avondeten, zodat ik de volgende dag een heerlijke lunch met groente kan eten. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een frittata met zoete aardappel en spinazie, een lekkere Thaise salade of een voedzame soep.
4. A soup a day keeps the doctor away…
Groente zijn natuurlijk perfect om soep van te maken. En over easy peasy gesproken: groente koken, pureren in je blender en op smaak brengen met kruiden. That’s all! En soep is natuurlijk ook ideaal om te maken als je groente leftovers hebt. Wist je trouwens dat je soep ook handig per portie in kunt vriezen?
5. Groentespread smeren
En wil je gewoon je boterham of cracker blijven eten als lunch? Dan kun je deze natuurlijk ook beleggen met veggies zoals alfafa, komkommer en hummus. En wat denk je van deze groentespread met wortel?
6. Slow juice sapjes
Een slowjuicer is een sapmachine die groente en fruit perst, kneust en maalt op langzame snelheid. En er is eigenlijk maar 1 regel: van alle soorten groente (en fruit) die je zelf kunt opeten door erop te kauwen, kun je ook verse sapjes maken. Van zoete aardappel, rode bietjes en spinazie tot alle soorten (citrus)fruit en zelfs verse kruiden zoals tijm en munt. Na het maken van verse sapjes blijft er altijd pulp over. Dit hoef je niet te weg te gooien! Maak van de overgebleven bietenpulp bijvoorbeeld lekker bietenburgers of gebruik de wortelpulp om een lekkere worteltaart te maken.
7. Niet mokken, lekker wokken
Een van mijn favoriete tips is deze! Wat mij betreft is wokken niet alleen de ideale manier om meer groente te eten, maar ook dé manier om verschillende groente binnen te krijgen. Zo wordt alle kleuren van de regenboog eten easy peasy natuurlijk.
8. Groentefriet
Meer groente eten wordt met deze zoete aardappel friet wel heel simpel. En wat denk je van deze pastinaak frietjes of friet van avocado? Bye bye zaterdag patatdag!
9. Doe jezelf een kookboek cadeau
Inspiratie nodig? Natuurlijk kun je op het wereld wijde web je hart ophalen aan recepten met groente. Maar wil je echt zelf aan de slag, dan is dit boek een aanrader. Kooktechnieken worden helder uitgelegd en het boek is met recht dik te noemen. Inspiratie genoeg dus!
10. Pizza van groente
You either hate it or you love it! En ik ben dus dol op mijn homemade pizzabodem van bloemkool. Verwacht geen knapperige pizzabodem zoals je gewend bent, de smaak en structuur van deze bloemkool pizza is echt anders. En ben je uitgekeken op deze vega pizza? Dan kun je ook aan de slag met pasta van courgette of een heuse bloemkool schnitzel. Meer groente eten is zo lekker!
11. Neem een abonnement op een groentepakket
Wekelijks verse groente uit het seizoen en meestal ook nog eens van lokale boeren. Zo’n groente abonnementje is zo gek nog niet hoor. Naast voordelig (want groente uit het seizoen) krijgen de boeren ook nog eens een eerlijke prijs en leer jij ook nog eens nieuwe groente kennen. De meeste aanbieders bieden trouwens ook recepten ter inspiratie aan. Google is your friend, want er is vast een aanbieder te vinden bij jou in de buurt.
12. Blend away!
Drink your veggies! Groene smoothies, rode smoothies, roze smoothies, maar soms worden ze ook gewoon een onbestemd kleurtje. Gevalletje: niet Instagram waardig, maar wel lekker! Smoothies zijn natuurlijk een eenvoudige manier om meer groente binnen te krijgen. Voeg gewoon een handje spinazie, een halve avocado of rode bietjes toe aan je smoothie. De keuze is op zijn zachtst gezegd reuze. En in de wintermaanden kies je gewoon voor warme winter smoothies!
13. Maak een homemade veggie burger
Minder vlees eten is sowieso een goed idee, maar deze vervangen door een homemade burger op basis van groente is helemaal slim! Je maakt vegetarische burgers eenvoudig zelf op basis van groente, noten en/of peulvruchten en brengt ze op smaak met jouw favoriete kruiden en specerijen. Deze zoete aardappel burger met boerenkool is een must try hoor.
14. Snack met groente
I know, die collega naast je die enthousiast zit te knagen op een worteltje is niet de beste reclame voor dit tussendoortje. Maar wanneer je jouw worteltjes eenmaal dipt in homemade hummus wil je nooit meer iets anders. Of snack met borrelnootjes gemaakt van kikkererwten. Love it!
15. Try something new
Ken je die uitdrukking met die boer die iets niet kent? Vergeet die uitdrukking en probeer eens iets nieuws. Ben je een alleseter? Dan zijn ‘vergeten groente’ zoals pastinaak, aardpeer en schorseneren ook leuk om eens te proberen.
Eat your veggies!
Heb jij nog een goede tip om meer groente te eten die in dit rijtje thuishoort? Let me know!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’
Afbeelding lenetstan via Shutterstock
0 reacties