5 tips om je tijdens je menstruatie ook op en top te voelen

menstruatie

Mirjam Blanken

6 september 2018


5 tips om je tijdens je menstruatie ook op en top te voelen

I know, ik had ook nooit gedacht dat menstrueren en jezelf op en top voelen hand in hand zouden gaan. Inmiddels weet ik wel beter en ik deel dan ook graag mijn tips met jullie. Want food cravings en mood swings onder controle houden, dat kan dus wel! Net als wat liever zijn voor jezelf tijdens deze maandelijkse periode. Want dat vergeten we nog weleens. En heb jij weleens nagedacht over maandverband en tampons van 100% katoen en dus vrij van chloor en parfum? Ook dat scheelt een hoop irritatie. En heb je veel last van krampen? Naast een onderbuik massage geef ik nog een goede tip om deze krampen met voeding te tackelen.

menstruatie tips

1. Kies voor natuurlijk maandverband en tampons

Naast ‘weet wat je eet’ en ‘weet wat je smeert’ is weten waar je maandverband en tampons van gemaakt zijn ook een must. Gemiddeld genomen gebruiken wij vrouwen maandelijks toch zo’n 25 tampons of maandverbanden. Wist jij bijvoorbeeld dat reguliere tampons vaak chemische bleekmiddelen bevatten? Om nog maar niet te spreken van geurstoffen in maandverband. Gevalletje: klinkt fris, maar is het niet. Want deze chemische stoffen kunnen wel degelijk irritaties veroorzaken op de gevoelige huid van je vagina. En irritatie ‘down under’, daar zit toch geen enkele vrouw op te wachten?

En als je denkt dat dit alles was, dan heb je het mis. De meeste tampons en maandverbanden zijn namelijk gemaakt van synthetisch materiaal. Weet je nog, de dokter die zei: “draag geen synthetische onderbroeken want…” Precies, dat dus. Dit verstikt de huid, waardoor deze niet goed kan ademen. De oplossing? Katoen! Want katoen sluit de huid niet af zoals synthetische materialen wel doen en zorgt dat de huid kan blijven ademen. Dit voorkomt een broeierig gevoel.

Gelukkig kun je bij de plaatselijke Etos, Kruidvat of Jumbo tegenwoordig ook terecht voor de 100% katoenen en natuurlijke tampons en maandverband van Sanature. Wel zo fijn, want katoen voorkomt niet alleen een broeierig gevoel, maar bevordert ook nog eens de hygiëne en is super absorberend. Dat is alvast één irritatie minder tijdens je menstruatie!

2. It’s all about balance (en hormonen)

Die menstruatiekrampen? Die zijn een logisch gevolg van het afbreken van de dikke laag slijmvlies in je baarmoeder en hebben wel degelijk een functie. Bij het afbreken van het slijmvlies komen namelijk zogeheten prostaglandinen (een hormoonachtige stof) vrij. Onder invloed van deze prostaglandinen trekken de spieren van je baarmoeder samen. Wel zo handig, want op deze manier wordt het afgebroken slijmvlies afgevoerd. Sommige vrouwen hebben echter een hoger prostaglandineniveau en dit kan de oorzaak zijn van (extreem) pijnlijke menstruatiekrampen.

Belemmeren jouw menstruatiekrampen je dagelijks functioneren? Kijk dan eens kritisch naar je voedingspatroon. Prostaglandinen worden namelijk gevormd uit omega-6 vetzuren. Eet je vaak gefrituurd voedsel, is een pak koekjes of een lekker gebakje voor jou niet veilig en gebruik je dagelijks bak- en braadproducten? Dan is de kans groot dat je in verhouding teveel omega-6 vetzuren binnenkrijgt. Zo zie je maar, it’s all about balance!

Zorg voor een goede verhouding tussen deze vetzuren, dit betekent in de regel dat je voldoende omega-3 vetzuren binnen moet krijgen. Dit doe je door wat vaker vette vis, eieren, walnoten en (gebroken) lijnzaad op het menu te zetten. En ben je vega(n)? Ga dan voor een plantaardig voedingssupplement met algenolie.

3. Een massage is altijd een goed idee

Naast de old school warme kruik op je buik of onderrug is een massage ook een goed idee. En het beste nieuws: je kunt je buik zelf masseren! Smeer je buik eerst even in met massageolie en leg vervolgens je duimen op je navel met je wijsvingers tegen elkaar. Je maakt dus een driehoekje van je duimen en wijsvingers. Je eierstokken zitten op de plek van beide pinken en bij de rest van je vingers bevindt zich je baarmoeder. Masseer je buik met kleine cirkelvormige bewegingen.

4. Last van (vr)eetbuien vlak voor je menstruatie?

Geloof me, je bent niet de enige! Met name in de week ervoor hebben veel vrouwen hier last van. Het nadeel? Die eetbuien zorgen vooral in trek in ongezonde suikerrijke snacks. Naast dat je je niet beter gaat voelen van een zak drop, een hele reep chocolade of een combinatie van deze twee zijn deze snaaibuien een teken van hormonale disbalans. Zo schijnt een relatief hoog gehalte aan oestrogeen ten opzichte van het hormoon progesteron, te zorgen voor een verstoorde hormoonhuishouding. Heb je last van eetbuien in de week voordat je ongesteld wordt? Dan gaan deze tips jou helpen!

  • Kies voor voeding die je bloedsuikerspiegel niet zo snel (en vaak) laten stijgen. Voorbeelden daarvan zijn groenten, havermout, rauwkost, noten en peulvruchten.
  • Voeding met een hoge glycemische lading zoals pasta of brood, voeg dan eiwitrijke voedingsmiddelen en gezonde vetten toe; dit zorgt dat je bloedsuikerspiegel niet zo snel stijgt. Als je een broodje eet en je belegt deze met avocado, gerookte zalm en een gekookt ei dan houd je je bloedsuikerspiegel veel stabieler.
  • Stop met snacken tussen je maaltijden door. Eet liever 3 goede, verzadigende maaltijden en dan weer een paar uur niks. Het verhaal van veel kleine maaltijden op een dag om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden is al lang achterhaald en onzin. Het enige wat je dan doet is hem ‘stabiel schommelend’ houden.

5. Take it easy…

En luister naar je lichaam! Natuurlijk hoef je deze dagen niet alleen maar als een ware couch potato Netflixend op de bank door te brengen. Lichte lichaamsbeweging is namelijk ook een goed idee. Ga lekker een stukje wandelen of doe wat ontspannende yoga oefeningen. Belangrijk is wel dat je naar je lichaam blijft luisteren. Ga jezelf niet teveel pushen of forceren in houdingen. Omgekeerde houdingen zoals de schouderstand en hoofdstand worden trouwens afgeraden. In deze houdingen draai je letterlijk de bloedstroming processen om wat niet natuurlijk is.

De liggende vlinder is een ontspannende houding en is met name effectief wanneer je veel last van buikkrampen hebt.

  1. Ga op je rug liggen met je armen ontspannen langs je lichaam. Richt je handpalmen naar boven. .
  2. Trek vervolgens je knieën op, laat je knieën dan rustig opzij vallen en zet je voetzolen tegen elkaar aan.
  3. Adem rustig in en uit, vind je ontspanning, en blijf rustig liggen.

Go with the flow!

Heb jij Sanature trouwens al gespot? Inmiddels is Sanature verkrijgbaar bij maar liefst 3000 winkels in Nederland, waaronder Etos, Kruidvat en Jumbo. En heb jij nog een goede tip om je tijdens je menstruatie op en top te voelen? Sharing is caring! Deel jouw tip in de comments onder deze blog. Vind ik leuk! 

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Sanature. Lees hier mijn disclaimer.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

4 Reacties

  1. Tip 3 rocks. Thank for sharing. Dit ga ik dus echt uitproberen.

  2. Tip 6: Menstruatiecups! Brengt veel minder gedoe en zorgen en ik geloof zelfs dat de pijn bij mij minder is geworden sinds het gebruik ervan.

    Probeer het gewoon eens, duurt niet lang voor je er handig in wordt en dan heb je er zoveel plezier van.

  3. Eens!

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This