Menstruatiecup… Say what?
De menstruatiecup is een klein siliconen cupje met een steeltje die je tijdens je menstruatie in je vagina plaatst. In tegenstelling tot een tampon absorbeert de cup geen menstruatiebloed, maar vangt het menstruatiebloed op. En ik kan je alvast vertellen dat dit flink wat voordelen heeft. Een menstrutiecup is niet alleen stukken duurzamer, maar ook een gezonder en groener alternatief voor maandverband en tampons. Bovendien voel je de cup (mits je hem op de goede manier inbrengt) niet zitten en heb je er vervolgens zo’n 8-12 uur geen omkijken naar.
Aangezien ik over the moon excited ben over dit kleine cupje èn inmiddels ook ervaringsdeskundige, deel ik vandaag al mijn tips and tricks over de menstruatiecup. Want hoe breng je zo’n cup in? En misschien nog wel handiger: hoe verwijder je de menstruatiecup op een handige (en schone) manier?
Pas als je goed voor jezelf zorgt, kun je het beste van jezelf geven.
1. Gemak dient de ongestelde vrouw
Want tijdens je menstruatie wil je down under zo min mogelijk gedoe toch? Een menstruatiecup kun je, afhankelijk van de zwaarte van je menstruatie, tot wel 12 uur laten zitten. Dat is toch 3 keer zo lang als een tampon, die je toch echt om de 4 uur moet verwisselen. Dit betekent simpelweg dat je enkel ’s ochtends en ’s avonds even de tijd moet nemen om je cup eruit te halen, schoon te maken en opnieuw in te brengen. Gewoon lekker thuis, in je eigen badkamer, met de kraan bij de hand. Want je maakt je cup simpelweg schoon door hem om te spoelen met water. Mocht je een zwaardere dag hebben en vaker moeten verschonen èn heb je geen kraan bij hand? Dan kun je jouw cup schoonmaken met speciale natte doekjes.
2. Een gezonder alternatief
Menstruatiecups zijn gemaakt van zachte siliconen van medische kwaliteit en zijn hiermee meteen vrij van nasty chemicaliën. En in tegenstelling tot een tampon, absorbeert een menstruatiecup niet. En hier zit het grootste voordeel voor jouw gezondheid. Een menstruatiecup tast namelijk je natuurlijke vaginale slijmvlies niet aan. Wist je dat een tampon niet alleen menstruatiebloed absorbeert, maar ook natuurlijke vaginale afscheiding? Hierdoor droogt je vaginale slijmvlies uit, waardoor er meer kans is op irritaties, infecties en zelfs blaasontsteking.
3. En lekker duurzaam!
Weetje van de dag: de menstruatiecup werd al in 1930 tegelijk met de tampon op de markt gebracht. Toentertijd was men nog niet zo bezig met duurzaamheid en dus won de tampon het van de cup. Gelukkig weten we inmiddels beter en gaan we een stuk bewuster met ons lichaam en de planeet om. Want het gebruiken van een menstruatiecup scheelt een flinke berg afval. Ter illustratie: gemiddeld gebruikt een vrouw tijdens haar leven zo’n 10.000 (!) tampons of maandverbandjes. En dan te bedenken dat de cup gemiddeld zo’n 5-10 jaar mee gaat in plaats van maar een paar uurtjes.
4. Fijn voor je portemonnee
En het gebruik van een menstruatiecup is niet alleen fijn voor de planeet, maar ook voor jouw portemonnee. Een cup kost gemiddeld tussen de 20 en 30 euro en gaat zo’n 5 tot 10 jaar mee. Met een simpele, snelle berekening kom je al snel tot de conclusie dat je na een half jaar jouw cup er zeker uit hebt. Tel uit je winst!
5. Practice makes perfect
Het inbrengen van de menstruatiecup is een gevalletje ‘oefening baart kunst’. Er zijn verschillende vouwtechnieken in omloop en het is echt even uitvogelen wat voor jou werkt. Mijn tip? Oefen eerst een paar keer als je nog niet menstrueert of plan een dag waarop je thuis kunt blijven. Zo kun je op je gemakje jouw ‘origami skills’ oefenen en het inbrengen van de cup uitproberen. Een douche nemen voor het proberen in te brengen is een goed idee, aangezien je bekkenbodemspieren zich dan ontspannen en het inbrengen van de cup gemakkelijker gaat. De tip van de dag is om tijdens het inbrengen je kaakspieren te ontspannen. Geloof het of niet, het ontspannen van uw kaak heeft ook invloed op uw bekkenbodemspieren.
6. And this is how we roll!
- Relax! Ga ontspannen op het toilet zitten en vouw de cup met je favoriete vouwtechniek (punch down-vouw of 7-vouw).
- Houd de cup bij het inbrengen gericht naar je staartbeen.
- Wanneer je de cup ingebracht hebt, laat je hem los zodat de cup kan uitklappen. Soms hoor je een ploppend geluidje, wat simpelweg betekent dat de cup helemaal uitgevouwen is.
- Twijfel je of de cup wel goed zit? Voel dan even met je vingers rond de bovenkant van de cup. Deze moet mooi rond of ovaal lopen. Ontdek je een deukje of een vouwtje? Dan betekent dit dat de cup niet goed uitgevouwen is. Eventueel kun je wat glijmiddel op waterbasis gebruiken om het inbrengen nog gemakkelijker te maken.
- Trek wanneer de cup op zijn plaats zit voorzichtig aan het steeltje. Wanneer je weerstand voelt, is de cup vacuüm gezogen en zit hij helemaal perfect.
- Als je het steeltje oncomfortabel vindt na een paar keer proberen, kunt je het korter knippen. Sommige vrouwen verwijderen het steeltje zelfs helemaal.
7. De cup verwijderen
- Was je handen en ga wederom ontspannen op het toilet zitten.
- Bij het verwijderen verbreek je simpelweg het vacuüm door in het onderste deel van de cup te knijpen.
- Wiebel de menstruatiecup voorzichtig heen en weer totdat de cup volledig verwijderd is.
- Spoel de inhoud door de wc en maak de cup vervolgens schoon met een speciaal doekje of spoel hem goed af onder de kraan. Zorg dat je ook de luchtgaten goed schoonmaakt voordat je hem opnieuw inbrengt.
Wat zijn jouw ervaringen met de menstruatiecup? Of heb je nog geen cup en heb je een prangende vraag? Drop jouw vraag of ervaring gerust in de reacties hieronder. Sharing is caring!
Liefs Mirjam
Lees twee dingen in je blog die ik jog niet wist; dat van je kaken ontspannen en hem iets naar beneden trekken waardoor hij vacuüm, komt te zitten. Ga ik het toch nogmaals proberen dan (drie keer is scheepsrecht toch?)?
Weet het nog niet, want ik geloof ook dat niet ieder lijf er gevormd voor is. Ik voelde hem de hele tijd zitten nl, welke techniek ik ook gebruikte…
Wat een fantastisch idee! Ik heb wel een vraagje… Ik werk in een zwembad waar je veel in t water bent, kan het dan ook gebruikt worden?
Alvast bedankt voor de reactie.
Let op dat je maat B aanschaft als je ouder dan 30 bent ook al ben je niet bevallen. Blijkbaar rekt de baarmoeder iets uit vanaf je 30ste.
Hi! Dat trucje van je kaken ontspannen is zo fijn inderdaad. Inderdaad is het advies om de handdoek niet zomaar in de ring te gooien en het een paar keer te proberen. Als je hem voelt zitten, dan is de maat wellicht niet goed of hij is niet goed geplaatst. Wat ik ook weleens hoor, is dat vrouwen met een gekantelde baarmoeder (wat dus vrij vaak voorkomt) de cup ook niet als prettig ervaren. Succes! Liefs Mirjam
Hi Manoes,
Ik heb er een hele ochtend mee gesurfd… Vond ik ook spannend, maar als ik eerlijk ben vind ik een tampon ook niet fijn terwijl ik langere tijd in het water ben. Het is even wennen en het vertrouwen krijgen dat het wel degelijk kan vrees ik. Succes! Liefs Mirjam
Hi Ineke,
Bedankt voor de tip! Wellicht heeft dit iets te maken met hormonen die je spieren wat verslappen? Maar volgens mij is dit pas tijdens de overgang toch? Blijft lastig, lichaamsbouw speelt ook mee natuurlijk. Liefs Mirjam
Hoi Mirjam,
Ik ben gisteren eind van de middag begonnen met het gebruik van de organicup, en ik ben nu al om! Had verwacht dat het veel meer geklooi zou zijn, ook omdat ik vaak last heb van te gespannen bekkenbodemspieren, waardoor aanraking en dergelijke nogal pijnlijk is. Het inbrengen deed dan ook best pijn de eerste keer en ik voelde hem zitten, alles voelde geïrriteerd down there. Heb hem eruit gehaald en paar uur later weer geprobeerd, en dat ging veel beter! Ik moest dus wel even oefenen, zowel met inbrengen als eruit halen, dat laatste is ook nog steeds een beetje pijnlijk. Maar het voelt zoveel gezonder en hygiënischer, ik heb er geen omkijken meer naar, ik lek niet meer door (zoals met tampons en maandverband wel het geval was) en het is ook nog eens goed voor het milieu. Ik moet nog wel even dooroefenen denk ik voor het ik het helemaal onder de knie heb, maar dat komt vast goed. Ook het slapen met de cup in vind ik trouwens heel prettig, het voelt veilig, schoon en fris.
PS Ik ben 36 en gebruik maat A. Voor vrouwen met gespannen/overspannen bekkenbodemspieren en/of vaginisme zou ik echt maat B niet aanraden! A is dan al groot en spannend genoeg 🙂
Ik heb via een quiz (jaja de cupquiz) uitgevogeld welke bij mij zou passen. Op die site zeggen ze t volgende:
Bijna alle menstruatiecups hebben twee maten, waarvan er één geschikt is voor bevallen mensen. Dit vinden wij te kort door de bocht. Wij vragen niet of je vaginaal bevallen bent omdat wij geloven dat je vagina zich herstelt na een bevalling. In plaats hiervan vragen we je baarmoedermondhoogte te meten. Dit is accurater omdat je precies weet hoeveel ruimte er voor een menstruatiecup is. Met deze informatie raden we je een menstruatiecup met de juiste lengte aan.
Als 33 jarige moeder van 2 kids heb ik toch de a als advies gekregen. Zojuist voor t eerst ingebracht, dus of hij ook echt past is nog even afwachten 😉
Helaas wist ik pas na aanschaf en teleurstellende ervaring dat er 2 maten zijn. Beetje duur om er nog maal 1 aan te schaffen.
Ik had er gewoon 1 bij het kruidvat aangeschaft er stond alleen maat A in het schap.