Dag ego, hallo ik!

Friday Favorites #21

Mirjam Blanken

1 december 2016


Dag ego, hallo ik!

Voor velen zijn de wintermaanden een goede tijd voor zelfreflectie. Met de kou en regen buiten ook een goede tijd om met een goed boek onder een dekentje lekker op de bank te kruipen. Een duidelijk en praktisch boek over persoonlijke ontwikkeling is Chakra Lifestyle van Elske Feitsma. De chakra’s vormen het uitgangspunt in dit boek. Het derde chakra, de zonnevlecht, sprak mij erg aan. Dit chakra gaat over je kracht en energie, over het naar buiten treden en jezelf laten zien. Dag ego, hallo ik!

Energie en kracht zijn belangrijk, maar in onze maatschappij staan vaak het presteren, controle, macht, kracht en overmatig egogedrag centraal. De uitdaging volgens Elske is om macht te vervangen door innerlijke kracht, controle door vertrouwen en kritiek door liefdevol handelen. Kortom, wees mild en liefdevol naar jezelf. Zodra mijn ego teveel op gaat spelen herhaal ik deze affirmatie in mijzelf.

Dag ego, hallo ik!

Handelen vanuit het ego

In het boek wordt ook aangegeven dat in onze maatschappij veel gehandeld wordt vanuit het ego.

“De politieke structuren zijn gebaseerd op macht en controle, de economie wordt geregeerd door multinationals die gericht zijn op meer status, invloed en winst. De schoolstructuur gaat over presteren; van kinds af aan leren we denken in goedkeuring door middel van cijfers en beoordelingen. We overladen onszelf met materiële spullen; geld en status zijn nog steeds belangrijk […] Gelukkig ontstaat er ook weer een tegenbeweging. Steeds meer mensen gaan bewuster leven, nemen verantwoordelijkheid voor hun gedrag en durven keuzes te maken vanuit het hart.”

Wie ben jij?

Veel mensen identificeren zich aan de hand van hun prestaties. Ook ik heb dat lange tijd geloofd: wat ik deed, was wie ik was. Dus als ik iets niet goed deed, vond ik ook mezelf niet goed. Dat is een hele goede voedingsbodem voor perfectionisme. Tegenwoordig besef ik dat wat ik doe, niet bepaald wie ik ben en dat alles een leerproces is. Het is niet realistisch om alles altijd (meteen) perfect te moeten kunnen. Dat is een kwestie van loslaten en mild zijn voor jezelf. Een proces waar je stap voor stap vooruitgang in kunt boeken.

Zoals Elske ook zegt in haar boek: “Ieder mens wordt gevormd door zijn opvoeding, de omgeving waarin hij opgroeit en de ervaringen die hij tijdens zijn ontwikkeling van kind naar volwassene meemaakt. […] Je opvoeding, de patronen die in jouw familie aanwezig zijn en je ervaringen als kind, zijn de eerste invloeden op de ontwikkeling van jouw identiteit. Hoe je daar vervolgens mee omgaat, kun je zelf als volwassene beslissen. Het verleden hoeft geen belemmering te zijn voor hoe jij je leven op dit moment wilt vormgeven!”

Geef je eigen leven vorm

Dat is toch fijn om te horen?! Je kunt je eigen leven vormgeven aan de hand van wie jij bent, wat jij kan en wat jij wilt. Dus laat je ego los, welke gericht is op persoonlijk gewin, macht, pijn en drama en zichzelf in stand houdt en voedt door situaties op te zoeken waarin het zichzelf kan manifesteren. Zonde van je energie en kracht! Het brengt ons uit balans en verder van ons eigen ik. Maar let op!

Er is moed en wijsheid voor nodig om buiten de gebaande paden te gaan lopen en nieuwe positieve wegen voor jezelf te gaan bewandelen.”

Dit levert je echter kracht en energie op, dus wees lief voor jezelf en probeer in elke situatie dankbaarheid, vergeving en compassie te voelen. Dat is een mooi uitgangspunt om je de komende periode op te focussen. Lach, geniet en ben jezelf!

Uiteindelijk word je toch wie je zelf bent!

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This