Intuïtie en de liefde: zo blijf je dicht bij jezelf in een relatie

Intuitie en de liefde

Maria van den Heuvel

12 februari 2021


Intuïtie en de liefde: zo blijf je dicht bij jezelf in een relatie

Valentijn…. zucht… de dag van de liefde. De liefde met een hoofdletter L. De kracht die ons allen verbindt. Tegelijkertijd doet liefde juist het meeste pijn en doen we elkaar de meest verschrikkelijke dingen aan in de naam van de liefde. Hoe ben jij in de liefde en relaties? Ben jij zo’n onverhoopte romanticus en sucker for love? En hoe blijft het ook leuk na die wittebroodsweken? Hoe blijf je jezelf in de liefde?

Goed nieuws! Jouw intuïtie laat je precies weten waar je staat in de liefde. Je intuïtie laat je zien wie je echt bent en wat je echt wil en herinnert je altijd liefdevol hoe je dat in je leven naar voren kan brengen. Het spiegelt je ook waar je nog kan groeien. Zie het maar als de diepere laag die onder de communicatie ligt. En die is het allerbelangrijkste. Want door het niet aanpakken van die diepere laag voel je vaak gekwetst in relaties. Het is ook de reden dat zoveel relaties en je iedere keer in dezelfde valkuil stapt binnen relaties. Als je beter inzicht hebt in wat je dat te vertellen hebt, kun je het zien als een uitnodiging om te groeien. That’s where the magic happens!

Maak gebruik van de wijsheid van je lijf!

Intuitie en de liefde

Liefde en relaties

Loving you is easy cause your beautiful. De eerste weken wel ja.. Dan vind je alles aan de ander leuk en charmant tot en met de sokken die op de grond liggen en kun je niet voorstellen dat het ooit anders wordt. Wacht maar even 3 maanden. Want dan zijn de wittebroodsweken in je relatie voorbij. Waar je eerst een rozige verliefdheid voelde, worden de eerste breuken in het fundament zichtbaar. En als je niet uitkijkt vecht je elkaar later de tent uit. Waarom blijft het niet gewoon leuk? Dat heeft te maken met de openheid waarmee je jouw relatie ingaat. Je vindt nog niet zoveel van de ander. Je stelt jezelf open, je praat, je ontdekt elkaar. Alles is een avontuur. Het is net als met een nieuwe baan of als je net verhuisd bent. Alles is nieuw en spannend. En dan… reality kicks in.

Datgene wat je het allerleukste vind aan die ander, is vaak hetgene wat je later vreselijk vindt.

Meestal is het zo dat wat je zelf niet hebt, zoekt in de ander. Sommige mensen verliezen zichzelf ook in relaties. Vaak gebeurt dat als je heel verliefd bent. Maar het kan ook later. Want in hoeverre ben jij echt jezelf in je relatie? Of pas je ook vaak aan? Hoe zorg je dat het leuk blijft? Is het haalbaar dat het leuk blijft? Of is het soms gewoon ook moeilijk.

Een relatie laat je altijd zien waar je zelf staat

Het spiegelt je je sterke punten en ook je onzekerheden. In je werk of je eigen bedrijf laat je vaak een ‘versie’ van jezelf zien. De beste versie. Thuis komt vaak alle shit eruit. De personen die het dichtste bij je staan krijgen vaak alles van je te zien” ‘the good, the bad and the ugly’. De reden dat het zo vaak mis gaat, is omdat onze relatie iets voor ons moet doen. Je hebt er verwachtingen. Dat werkt nooit. Dat zei mijn manager vroeger al. Je eindigt met de partner waarmee je begint. En op een bepaalde manier is dat ook zo. Zodra je eisen gaat stellen aan de ander of die wil veranderen, krijg je gedoe en het is nooit goed genoeg. Want het gras is altijd groener bij de buren. En liefde is geen zakelijk contract wat een bepaald resultaat of rendement moet opleveren. Zo leid je bedrijf maar toch niet je relatie? Dus stop trying to fix your relationship want dat is juist hetgene wat het kapot maakt.

Intuitie en de liefde

Stop met het saboteren en veroorzaken van drama in je relatie

Vaak doe je dat namelijk zelf onbewust. Het liefste wil je niet dat de ander je pijn aanstipt. Dat zorgt ervoor dat er in relaties patronen of gewoontes ontstaan die telkens terugkomen. Soms nemen ze zelfs de relatie over. Waardoor het niet meer leuk is. De meeste mensen zijn zich niet eens bewust van deze patronen die hun relatie ondermijnen. Die er altijd gericht zijn om pijn te vermijden. Maar op de lange termijn creëren ze juist meer pijn, omdat ze een bom leggen onder het fundament van je relatie.

  • Weglopen bij ruzies. Of boos wegstampen naar boven. Willen dat de ander je komt halen of het goedmaakt.
  • De ander afwijzen en pijn doen. Of het uitmaken zodat je zelf niet kunt worden afgewezen.
  • Jezelf heel erg onafhankelijk en indepent opstellen. Jij hebt de ander niet nodig. Dat betekent dat je niet kwetsbaar kunt opstellen.
  • Niet goed kunnen praten en belangrijke thema’s uit de weg gaan of onbesproken laten/uitstellen zoals samenwonen, een kinderwens of verhuizen.
  • Niet goed kunnen omgaan met emoties. Snel boos worden of juist de meest verstandige zijn en dat gebruiken.
  • De laatste is er toch helaas één die vaker bij vrouwen voorkomt. De moeder zijn in de relatie en je partner aansturen. Niet meer doen ladies. Je man is je geliefde en niet je kind of werknemer. Misschien kun je jezelf ook dan eerlijk de vraag stellen hoe leuk jij nog bent in de relatie.

Niet-volwassen gedrag

Dit zijn allemaal voorbeelden van ongezonde patronen die de liefde in de weg staan. Het is niet-volwassen gedrag. Daarmee bedoel ik dat het vaak in je jeugd is ontstaan en je dit hebt geleerd van je ouders of in je omgeving. Dat is niet erg. Maar het overschaduwt wat je echt wil en zorgt voor veel drama en miscommunicatie in relaties. Bijna iedereen heeft hier in meer of mindere mate last van. Vaak heb je dat niet eens zelf door. Dat je in zo’n patroon vervalt is, omdat iets zegt of doet wat een trigger veroorzaak richting pijn. Dan gaan alle alarmbellen af en de automatische respons van de mens is dat je moet beschermen en nooit meer die pijn moet voelen. En dus stap je automatisch in die rol en reactie om die pijn niet te hoeven voelen. Bijna altijd gaat die pijn over afwijzing. Dat voelt nooit lekker.

We hebben bijna allemaal de gedachte dat we niet goed genoeg zijn. Veel mensen zijn hun hele leven aan het bewijzen dat ze er mogen zijn. Door de ander te pleasen en aan zijn of haar verwachtingen te voldoen. Wel met het prijskaartje dat je eigen wensen en verlangens aan de kant schuift. Soms is een relatie helemaal op die patronen gebouwd en lijkt het wel alsof je er niet uit kunt ontsnappen.

Onthoud dat die kleine discussies die gaan over het dopje op de tandpasta of de vaatwasser opruimen ogenschijnlijk nergens over gaan. Maar dat doen ze wel, want er zit een diepere laag onder. Als je die laag niet aanpakt of bespreekt, sluimert die onder de relatie als een soort tikkende tijdbom.

The end of loving you

Doordat je het patroon niet aankijkt of aanpakt gaan veel relaties kapot. Tegelijkertijd zijn relaties niet alle dagen fantastisch. Ergens hebben we ook een ideaalbeeld van de liefde ontwikkeld. Wat mooi lijkt maar ontzettend destructief is. Hoe vaak zie je niet dat je ware soulmate moet vinden en dat het altijd vuurwerk moet zijn. Dat je voor altijd ‘happily ever after’ is. Dat is niet zo. Heel veel mensen stappen bij dat eerste barstjes al uit de relatie. Maar hoe dan wel? Het kan echt anders. Het hoeft namelijk ook niet minder te worden of te blijven of moeilijk of ingewikkeld te zijn. Het is maar net wat je ervan maakt. Durf het eens anders te doen. Gooi het eens een week op een andere boeg.

  • Geef je partner een week lang rust. Niets moet alles mag.
  • Laat hem of haar alles op zijn eigen manier doen en geef geen negatief commentaar.
  • Benoem elke dag drie dingen die je leuk vindt aan de ander.
  • Doe minstens 3 dingen samen die je aan het begin wel deed en nu niet meer. Bijvoorbeeld even Netflix uit en een gesprek over het leven voeren, ga uit eten, masseer elkaar of maak een wandeling of wat dan ook.
  • Geef elkaar lichamelijk aandacht. Intimiteit is en blijft belangrijk in de relatie. Raak elkaar wat vaker aan en blijf speels.
  • Neem het allemaal niet zo serieus. Een relatie mag ook fun zijn.

Let love rule!

And remember: je leven en vooral je relatie is geen to-do-list. Speel er eens een weekje mee. Wat als loving you weer easy wordt? 

Liefs Maria
www.happy-business.nl 


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This