Mindful eten | Hoe doe je dat?

mindful eten

Yvonne Kort

8 december 2015


Mindful eten | Hoe doe je dat?

Voor een fit en energiek lichaam heb je een goede spijsvertering nodig. Een optimale spijsvertering zorgt er voor dat alle benodigde voedingsstoffen opgenomen kunnen worden om jou van energie te voorzien. En jij kunt je spijsvertering een handje helpen. Hoe? Door mindful eten!

Wat is de functie van onze spijsvertering?

De belangrijkste functie van de spijsvertering is het verkleinen en aanpassen van al het voedsel dat we eten. Voordat je lichaam iets kan met voeding moet het eerst geschikt gemaakt worden voor opname. De spijsvertering begint al in de mond en voor een goede spijsvertering is een gezonde mond van groot belang. Het wordt erg lastig om je voedsel te kauwen als je nog maar enkele tanden en kiezen hebt.

 

Waarom we mindful moeten eten

De goede start van de spijsvertering begint al in de mond met de productie van voldoende speeksel. Het speeksel bevat enzymen waardoor koolhydraten gesplitst kunnen worden. In de mond en slokdarm zal 30 tot 40 procent van de koolhydraten al aardig verwerkt zijn. Mindful eten heeft veel voordelen voor een goede start van de spijsvertering.

  • De afgifte van speeksel wordt gestimuleerd doordat onze zintuigen geprikkeld worden als we de eerste hap nemen. Ze worden onder andere geprikkeld door geur, herinnering van smaak en het uiterlijk van het voedsel. Zorg er dus voor dat het eten op je bord er aantrekkelijk uit ziet.
  • Goed kauwen zorgt voor een grotere afscheiding van speeksel. Vooral op producten met veel vezels moet je langer kauwen
  • Het speeksel dat geproduceerd wordt door voedsel goed te kauwen bevat stoffen die tanden en kiezen beschermen. We noemen dit gestimuleerd speeksel en het heeft een neutraliserend effect op de zuren uit groente maar voornamelijk fruit
  • Mindful eten zorgt voor meer ontspanning tijdens het nuttigen van je maaltijd en dit heeft invloed op de speekselproductie. Bij stress is het speeksel meer muceus (slijmerig). Denk bijvoorbeeld maar eens aan die keer dat je een presentatie moest geven waar je erg zenuwachtig voor was. Je mond wordt dan droog en kleverig. Ben je ontspannen dan produceer je meer waterig speeksel wat juist voor een optimale koolhydraatvertering in de mond zorgt
mindful eten

De afgifte van speeksel wordt gestimuleerd doordat onze zintuigen geprikkeld worden als we de eerste hap nemen. Maar ook al door de geur wordt speeksel aangemaakt. Wie kent de uitdrukking “Het water loopt me in de mond” nu niet?

5 tips voor een optimale spijsvertering

Mindful eten helpt je om stress te verminderen en daardoor de spijsvertering te verbeteren. Daarnaast zal je het voedsel beter kauwen en een ander bijkomend voordeel van eten met aandacht is dat je niet te veel eet, doordat je het hongergevoel na iedere hap evalueert. Je kunt hiervoor het acroniem TASTE gebruiken. Stel je zelf bij iedere hap die je neemt de vraag:

  1. Textuur: Wat is de textuur? Is het zacht, romig, knapperig of hard
  2. Aroma: Hoe ruikt mijn eten?
  3. Smaak: Hoe smaakt het eten? Is het zout, zoet, zuur of bitter, of wat herken ik?
  4. Temperatuur: Wat is de temperatuur van de hap? Is het warm, lauw of koud?
  5. Emotie: Welk gevoel geeft het je?

Hoe ervaar jij jou volgende maaltijd? Laat het ons weten in de comments!

Liefs Yvonne
www.oergezondemond.nl

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This