Nooit meer te druk? Deze mindful en praktische tips gaan jou helpen!

mindful en praktische tips

Mirjam Blanken

18 april 2019


Nooit meer te druk? Deze mindful en praktische tips gaan jou helpen!

“Hoe gaat het met je? Goed, druk!” Dat is zo’n beetje het standaard antwoord wat je kunt verwachten als je deze vraag stelt. En let’s face it: het lijkt wel of druk zijn een statussymbool is geworden voor succes. Maar wat heb je aan een succesvol leven wanneer je nauwelijks vrije tijd hebt om te genieten? En wat als je ‘lekker druk’ bent, maar jezelf ondertussen gestrest en onrustig voelt? Gevalletje ‘been there, done that’.

Hoor jij jezelf vaak zeggen dat je druk bent, is jouw dag een race tegen de klok en wil je meer grip op jouw waardevolle tijd (en gezondheid) krijgen? Dan is het hoog tijd om kritisch naar jezelf en jouw manier van tijd managen te kijken. Zo heb ik mijn eerste goede voornemen van 2019 al voor elkaar. Vanaf volgende week komt er namelijk iedere 2 weken een huishoudhulp van Helpling mij verblijden met haar aanwezigheid. But there’s more! Ik heb al mijn tips and tricks op een rijtje gezet. Want naast meer tijd vrij maken door dingen als huishoudelijke taken uit te besteden, kun je jouw dag natuurlijk ook effectiever en vooral relaxter inplannen. Let’s do this!

Rule nr. 1: geef het huishouden uit handen

Wist je dat een gezin met kinderen maar liefst gemiddeld 28 uur per week besteed aan huishoudelijke klussen? Dat verklaart waarom ik sinds ik fulltime ben gaan werken achter de feiten aan het aan hobbelen ben. Nu wil het geval dat ik vanuit huis werk en mezelf de fijne afwijking heb gegeven dat het huis schoon en aan kant moet zijn voordat ik aan het werk ga. Een opgeruimd, schoon huis geeft mij echt meer rust en focus om lekker te werken.

En geloof me, die 28 uur is geen fabeltje. Manlief en ik hebben een week of twee alles bijgehouden en we moesten schoorvoetend tot de conclusie komen dat we de 20-25 uur toch zeker halen iedere week. En dus komt hier vanaf volgende week een huishoudelijke hulp van Helpling letterlijk een handje meehelpen. Op deze manier kan ik niet alleen lekker doorwerken, maar zijn onze weekenden ook een stuk relaxter.

Prioriteiten stellen

Wat betreft prioriteiten stellen had dit woord beter gespeld kunnen worden als prioritijd. Zodra je merkt dat je als een kip zonder kop rondloopt en nauwelijks tijd voor jezelf hebt, dan is het hoog tijd om met een beter plan te komen. Voel je je as we speak wel succesvol, maar niet happy? Dan is het zaak om prioriteiten te gaan stellen, kritisch naar je eigen gedrag te kijken en vooral minder te gaan doen.

  • Maak een lijstje met dingen die je moet doen van jezelf en kijk hier kritisch naar. Welke zaken zijn belangrijk en welke niet? Welke van deze dingen die je wilt doen, ga je ook echt doen?
  • Less is more! Schrap de zaken van jouw to do lijst die je geen energie opleveren of voelen als ballast.
  • Focus op zaken die echt belangrijk zijn. Er zit namelijk een verschil in dingen doen en dingen die er toe doen.
  • Leer nee zeggen en leg meteen ook even uit waarom je nee zegt.
  • Accepteer dat je niet alles kunt doen.

Wat wil je bereiken?

Beetje gekkig misschien, maar ik stel mezelf voordat ik aan mijn werkdag begin de vraag wat ik bereikt wil hebben aan het eind van de dag. En dan kom ik toch al snel uit bij mezelf gelukkig, gezond en energiek voelen en het gevoel tijd te hebben voor mijn gezin. En geloof me, in de begindagen van Eat.Pure.Love stond mijn laptop 24/7 opgeklapt op de keukentafel zodat ik ieder ‘vrij’ moment kon gaan bloggen en op ieder mailtje kon reageren. Hierdoor kreeg zoonlief dan weer het gevoel dat zijn moeder geen tijd had voor andere dingen. Je begrijpt: van zo’n situatie wordt niemand gelukkiger.

En dit betekent in mijn geval simpelweg dat ik alleen samenwerkingen aanga met bedrijven waar ik energie van krijg en voldoening uithaal. Uiteraard haal ik ook voldoening uit een dag waarop ik lekker gewerkt heb. Maar diezelfde dag ’s avonds aan tafel genieten van een zelfgemaakte maaltijd, inclusief goed gezelschap scoort toch net wat hoger op de schaal van dingen waar ik gelukkig van wordt. Kortom, ik besteed mijn werktijd alleen aan een paar dingen die echt belangrijk voor mij zijn. Op deze manier ben ik gemotiveerder, doe ik meer in minder tijd en houd ik dus simpelweg tijd over (om dan lekker uitgebreid te koken bijvoorbeeld).

Lees ook: Joggingbroek aan en gaan: de 11 beste tips voor effectief thuiswerken!

Laat je niet afleiden…

Het druk hebben of productief zijn, dat zijn dus twee compleet verschillende dingen. En wist je dat jouw brein eigenlijk maar een taak tegelijkertijd optimaal kan uitvoeren? Wanneer ik mijn focus op het schrijven van een artikel heb liggen en vervolgens gebeld word of besluit tussendoor toch dat appje te beantwoorden, dan gaan er simpel gezegd andere radartjes aan. Geen probleem natuurlijk en op zich ook wel handig, maar vervolgens moet ik weer helemaal omschakelen naar mijn artikel.

Wanneer je afgeleid wordt heb je simpelweg ook weer tijd nodig om je te focussen op de taak waar je mee bezig was. Zonde! Met ‘opnieuw opstarten’ verspil je kostbare tijd. Naast je telefoon buiten handbereik leggen, is het ook handig om zo min mogelijk tabbladen open te zetten op je laptop. Zet eventuele meldingen uit en laat ook je omgeving weten dat je aan het werk gaat en niet gestoord wilt worden. Kortom, zorg voor zo min mogelijk ruis op de lijn zodat je lekker productief bent.

Doe lekker mindful

Druk is een vervelend gevoel, wat je gestrest en opgejaagd kan doen voelen. Mediteren op je werk is dan een welkome time out. Mediteren kan (bijna) altijd en overal en simpel gezegd is mediteren niets meer of minder dan een momentje voor jezelf. Tijdens deze break is er niets wat je hoeft te doen. Mediteren is enkel en alleen in het hier en nu zijn. Klinkt easy peasy, maar alle begin is moeilijk. De eerste keren dat je stil gaat zitten, weet je hoofd niet wat hem overkomt en probeert deze non-stop jouw aandacht te trekken met gedachten. Moet je niet nog… Dit lukt toch niet… Je hebt wel iets beters te doen in deze tijd… Heb je die documenten al gemaild? Wie zou er ook alweer koken vanavond?

In de drukte van alledag koppelen we bijna altijd een actie aan onze gedachten. Door te mediteren leer je dat je niet direct hoeft te reageren. Je observeert je gedachten, maar laat ze vervolgens ook voorbij gaan. En geloof me: dat stoppen met direct reageren geeft uiteindelijk rust. En wist je dat mediteren helemaal niet veel tijd hoeft te kosten en het ook nog eens altijd en overal kan? Je kunt zelfs mediteren zonder dat je collega’s dit doorhebben. Ik heb 5 simpele manieren om te mediteren op je werk op een rijtje gezet.

Time is on your side!

Wat zijn jouw ervaringen met jezelf te druk voelen? Of heb je nog tips? Laat je reactie achter in de comments hieronder. Vind ik leuk!

Liefs Mirjam


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

1 Reactie

  1. Maudy

    Handig artikel! Ik ben nèt weer een beetje op de been na een flink griepje, dus mijn hele planning was overhoop gegooid, en daardoor deed ik ook mee aan de ‘druk druk druk’-gekte. Komt dus echt als geroepen dit, goede reminder! 🙂

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This