Hoe belangrijk is waardering voor jou?

Hoe belangrijk is waardering voor jou?

Maria van den Heuvel

14 september 2017


Hoe belangrijk is waardering voor jou?

Waardering is een heel belangrijk onderwerp in ons leven. Elk mens wil zich graag gewaardeerd en erkend voelen. Hoe is dat voor jou? Voel jij je vaak gewaardeerd- of juist niet? Wat kun je doen om waardering in jouw voordeel te laten werken? Jezelf gewaardeerd voelen is belangrijk. Het voelt goed als je een compliment krijgt. En laten we eerlijk zijn, kritiek voelt juist niet goed. Dat is ook de reden dat een slechte beoordeling op je werk of de opmerking over het dopje op de tandpasta thuis  nooit fijn aan voelt.

Kritiek is nooit waar

Om te beginnen met het goede nieuws: kritiek is nooit waar. Je bent een mens met oneindige mogelijkheden: dus je kunt alles. Je kunt dus ook nooit te netjes of juist te chaotisch zijn. Dus in zoverre kun je kritiek meteen loslaten. Toch raakt het ons soms hard. Dat betekent dat de kritiek die je krijgt iets in jou raakt- iets spiegelt wat je denkt, voelt of gelooft. Dat is dus een uitnodiging van je ziel om dat los te laten en jou te helpen groeien dus. Het is dus iets positiefs als je er anders naar kijkt.

Hoe belangrijk is waardering voor jou?

Het belang van waardering

Toch kan kritiek blijven hangen en je helemaal consumeren. Je ligt de hele nacht wakker van dat commentaar van je manager of die negatieve opmerking over je blog. Waarom is dat dan? Je gebruikt dan die ander als een excuus om dingen wel of niet te doen. Doordat die manager jou altijd slecht commentaar geeft, voel je niet goed genoeg en daarom hoef je niet in actie te komen. Je gebruikt waardering van de ander als excuus om niet te doen wat je wil doen.

Dat is zonde. Want jij hebt alles in je om te bereiken wat je wil. Je droom zelf al is het levende bewijs.

Wat in je leeft, wil naar buiten. Het is jouw toegevoegde waarde. Je hoeft je niet aan te passen. Dat is ook iets wat je veel doet- en geloof me- ik heb het ook heel vaak gedaan. Dan pas je je blog aan of je levert een rapport op wat aansluit bij de wensen van je manager. Want dan krijg je wel een positieve beoordeling. Maar je echte waarde houd je achter. Of in een vergadering waar je jouw mening inslikt of aanpast aan de rest. We doen het allemaal. Alleen die geweldige waarde van je komt dan niet naar buiten. Je creëert je leven met de handrem erop. En hoe kan je verwachten dat een ander je waarde dan ziet, als je haar zelf niet in zet.

Waarom doe je dat?

Ik wil je uitnodigen jouw waarde wel in te zetten. Dat heb jij nodig en de wereld nodig. Je hebt echt wat toe te voegen. Als je dat meer gaat doen, zullen er inderdaad mensen zijn die wat van je vinden. Die niet in je geloven, die niet denken dat je het kunt, die je maar raar vinden of vreemd. Dat zal altijd zo blijven. Maar geloof me, dat doen ze nu ook al. Ook als jij je waarde nog niet naar buiten brengt. Dat voelen ze nu ook al bij je.

De kunst is om jezelf te leren minder vatbaar te zijn voor de mening van anderen. Want hoe belangrijk maak jij dat? Of is het belangrijk gehoor te geven aan wat jij in de wereld wil zetten? Je kunt leren kritiek te ontvangen en ermee om te gaan. En soms kan dat lastig zijn. Maar jouw waarde achterhouden? Dat is pas zonde. Daar doe jij jezelf mee te kort en daar ben jij te waardevol voor! Jij hebt zoveel in je mars en de wereld te bieden. Trouwens vaak de onderwerpen waar je het meeste kritiek op krijgt, zijn stiekem de allerbeste. Leer anders kijken naar kritiek. Gebruik het om te groeien als het je wat zegt en laat het anders los. En wees mild voor jezelf en dé ander natuurlijk.

En wat doe jij als het gaat om waardering?

Hoe ben jezelf op dit gebied? Hoe ga jij in jouw leven om met waardering? Hoe waardeer jij jezelf en hoe waardeer jij anderen?

  • Klaag jij over die manager die jou niet waardeert. Waardeer jij jouw manager wel dan wel?
  • Klaag jij over vervelende klanten of volgers- die zoveel kritiek geven? Ben je dan zelf ook niet heel kritisch?

In hoeverre zie jij anderen in hun werkelijke waarde? Of klaag je over je collega’s, klanten of geliefde? Hoe vaak zet jij een ander in zijn waarde? Kijk ook altijd eerlijk naar je eigen rol. Wat jij zelf uitzendt, krijg je namelijk ook terug. Hier kun je dus ook veel winnen. Wat dacht je ervan om een dagje anderen in hun waarde te zetten? Wat zou dat doen in de onderliggende relatie? Wat doet dat voor jou? En wil je groeien hierin. Vraag je intuïtie dan om de antwoorden. Sluit je ogen en stel de volgende vragen. Misschien krijg je het antwoord meteen of anders later. Maar het zal je helpen je inzicht te vergroten over je waarde.

Vraag het je intuïtie

  • Waar zie jij je waarde al?
  • Welke waarde mag je in jezelf erkennen- waar je dat nog niet doet?
  • Waar zet jij je waarde nog niet in?
  • Waar kun je waarde nog meer in zetten?
  • Waar kun je vandaag van waarde zijn thuis/ op het werk/ of in je bedrijf?
  • Welke waarde mag je vandaag bij anderen zien?
  • Hoe kan je vandaag meer waardering ontvangen?

Voor meer informatie kijk op www.methode-eigen.nl

Ik wens je nog een waardevolle dag toe!

Liefs Maria

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

Afbeelding: Shutterstock

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This