Plastic is helemaal niet zo fantastic…
Om maar met de deur in huis te vallen: minder plastic gebruiken is een must. Want wist je dat er jaarlijks tussen de 4,8 miljoen en 12,7 miljoen ton plastic in zee terecht komt? Het grootste probleem met plastic is dat het niet vergaat. Het plastic in de zee is lastig op te ruimen. Het zinkt naar de bodem, blijft drijven, spoelt aan op de stranden of zweeft in het water. Maar er is nog een groter probleem, namelijk de plastic soep. Deze drijvende vuilnisbelt werd in 1997 ontdekt door Charles Moore. Varend met zijn catamaran in de Stille Oceaan spotte hij een enorme hoeveelheid drijvend afval, veelal plastic. Naast de grote stukken plastic, bevinden zich hier ook de niet zichtbare microplastics.Naar schatting is het gebied wel 34 keer zo groot als Nederland.
Plastic soep = linke soep
- Vogels die vertrikt raken in plastic, dieren die plastic aanzien voor voedsel… Uit onderzoek blijkt dat tenminste 1400 mariene diersoorten last hebben van plastic, met alle gevolgen van dien.
- Zonder oceaan is de aarde simpelweg niet leefbaar. Oceanen beslaan zo’n 72% van het aardoppervlak en zijn onze voornaamste zuurstofleverancier.
- Voor meer dan de helft van de wereldbevolking is de oceaan de voornaamste voedselbron.
- Plastic is biologisch niet afbreekbaar. Onder invloed van zonlicht en verwering valt het uiteen in steeds kleinere stukjes totdat er uiteindelijk nanoplastics overblijven. Zeedieren krijgen deze microplastics binnen en hierdoor wordt indirect onze voedselketen vervuild door plastic.
- Deze deeltjes, die kleiner zijn dan een miljoenste millimeter kunnen daarnaast ongemerkt waterzuiveringsinstallaties passeren. Zo komen deze zogeheten microbeads uiteindelijk weer bij de mens uit met alle gezondheidsrisico’s van dien.
National Geographic rocks!
De hele maand juni staat in het teken van #STOPMETPLASTIC. Er wordt wereldwijd namelijk veel te veel plastic gebruikt wat de natuur, maar óók onze gezondheid niet ten goede komt. De oplossing? Samen extra gaan letten op ons gebruik van plastic. Ik ga deze maand vooral aan de slag met minder plastic kopen en tijdens het uitlaten van de hond plastic waste opruimen. But there’s more! Ik heb 15 easy peasy tips op een rijtje gezet. Zo kun je vandaag nog beginnen met minder plastic gebruiken!
Minder plastic gebruiken doe je zo!
1. Kijk kritisch naar verpakkingen
Heb je jezelf ooit afgevraagd waarom groenten en fruit op de versafdeling in plastic verpakt zit? Blijkbaar zorgen die plastic verpakkingen ervoor dat groenten langer houdbaar blijven en minder snel beschadigen. Daarnaast worden voornamelijk biologische groenten en fruit verpakt en dit is dan weer om ongewenst omwisselen te voorkomen.
- Koop biologische groente en fruit in een biologische winkel of op de markt.
- Vermijd voorgesneden groenten en fruit in plastic bakjes. Koop ze lekker vers, snijd ze zelf en vries eventuele leftovers zelf in.
I know, sommige producten in de supermarkt hebben nu eenmaal een verpakking nodig. Maar voor losse koffie en thee kun je ook naar een speciaalzaak en producten zoals yoghurt kun je ook in glazen flessen kopen. Inmiddels ben ik voor wasmiddel ook overgestapt naar versie 2.0. Geen plastic flessen meer, maar een kartonnen verpakking. Kortom, kijk de volgende keer dat je boodschappen gaat doen eens kritisch naar de verpakking.
2. Koop producten in een bulk
Simpel, maar effectief: door producten in een grote hoeveelheid te kopen bespaar je verpakkingsmateriaal. Zo koop ik mijn noten vaak per kilo. Voordeliger en stukken minder plastic waste.
3. Koop tweedehands speelgoed
Het begint natuurlijk al met minder speelgoed kopen. Want laten we eerlijk zijn, vaak hebben kids meer speelgoed dan echt noodzakelijk is. Mocht je toch helemaal los willen gaan, kies dan ook eens voor tweedehands speelgoed. Aangezien plastic onverwoestbaar is, is de kans groot dat je het ook weer voor een leuk prijsje kunt doorverkopen. En mocht je toch nieuw speelgoed willen kopen? Kijk dan eens naar een duurzamere variant.
4. Vergeet plastic ‘on the go’
Plastic flesjes met water, een versgeperste juice of coffee on the go… Deze kun je allemaal tackelen door je eigen beker of flesje aan te schaffen. Tip van de dag: vraag in een restaurant om kraanwater in plaats van water uit een (plastic) fles. Stukken duurzamer!
5. Kies voor een menstruatiecup
Weetje van de dag: de menstruatiecup werd al in 1930 tegelijk met de tampon op de markt gebracht. Toentertijd was men nog niet zo bezig met duurzaamheid en dus won de tampon het van de cup. Gelukkig weten we inmiddels beter en gaan we een stuk bewuster met ons lichaam en de planeet om. Want het gebruiken van een menstruatiecup scheelt een flinke berg afval.
Ter illustratie: gemiddeld gebruikt een vrouw tijdens haar leven zo’n 10.000 (!) tampons of maandverbandjes. En dan te bedenken dat de cup gemiddeld zo’n 5-10 jaar mee gaat in plaats van maar een paar uurtjes. De productie van de Organicup voor de Europese markt wordt as we speak ook nog eens verplaatst van China naar Duitsland.
6. Bring your own bag
Het is even wennen, maar investeren in een stevige boodschappentas is de moeite waard. Dit bespaart niet alleen geld, maar ook heel veel plastic. Mijn tip? Zorg dat je op verschillende plekken een tas hebt liggen, zo grijp je nooit mis. Daarnaast heb ik bij de biologische supermarkt wasbare groente- en fruitnetjes gekocht.
7. Drink zonder rietje
Het staat leuk, het drinkt lekker, maar wanneer je weet dat plastic rietjes niet gerecycled kunnen worden omdat ze simpelweg te licht zijn, kun je ze beter niet gebruiken. Thuis kun je kiezen voor rietjes van bijvoorbeeld rvs.
8. Schrijf kapotte apparaten niet zomaar af
Bijna iedere gemeente heeft er tegenwoordig wel eentje: een repair café! Fijn, zeker omdat kapotte apparaten behoorlijk belastend zijn voor het milieu. In het Repair Café staan de spaarvarkens op tafel, waar bezoekers een vrijwillige fooi in kunnen doen.
9. Wegwerpservies is een no go
- Laat je kids afwassen na die enorme bbq met de familie
- Investeer in een lichtgewicht buitenservies als je team picknicken bent.
- Leen extra servies bij de buren als je zelf niet genoeg borden hebt.
- Kinderfeestje? Ga voor bio disposable borden gemaakt van palmblad, suikerriet of bamboe.
10. Broodtrommels zijn hip and happening
Gebruik jij nog steeds boterhamzakjes om je lunch te vervoeren? Tegenwoordig zijn er kekke broodtrommels van rvs op de markt. Je kunt zelfs kiezen voor een afwasbaar boterhamzakje. Inclusief leuk printje. Stukken duurzamer!
11. Vervang je tandenborstel
Gemiddeld gebruiken we in ons leven zo’n 150 plastic tandenborstels. Een tandenborstel van hout of bamboe is een goede oplossing, maar ook door te kiezen voor een elektrische tandenborstel (die langer meegaat) verminder je jouw plastic footprint.
12. Gebruik jij verzorgingsproducten met plastic?
In verzorgingsproducten zoals tandpasta, scrub en douchegel zitten ieniemie kleine kleine plastic deeltjes, oftewel microbeads. Deze hebben een reinigende werking en dat is fijn. Maar vervolgens spoelen we ons af, spugen we onze tandpasta uit en belanden deze deeltjes in het riool om vervolgens bij de waterzuiveringsinstallatie terecht te komen. Het probleem is dat niet alle deeltjes eruit gefilterd worden en dit betekent dat de microbeads in de zee belanden. Met alle gevolgen van dien…
Er zijn gelukkig veel alternatieven en door te kiezen voor producten zonder polyethyleen (PE), maar ook polypropyleen (PP), polyethyleen tereftalaat (PET), polymethyl methacrylaat (PMMA) en nylon ben je al een goed eind op weg. En als je toch bezig bent, kies dan meteen voor wattenstaafjes van karton.
13. Homemade is the best
Inkoppertje, maar wel zo eentje met een ‘oh ja’ momentje! Want door zelf de keuken in te duiken voor koekjes, bespaar je behoorlijk wat plastic. Je kunt zelfs je eigen gezichtsmaskertjes maken. En wat denk je van een homemade lunch on the go? Veel lunchgerechten zoals broodjes en salades die je in de supermarkt of on the go koopt, zijn toch verpakt in plastic.
14. Recycle en scheid je plastic afval
Zo nu en dan word ik ook nog met mijn neus op de feiten gedrukt. Zeker wanneer het tijd is om het plastic afval buiten te zetten. Alleen die volle zakken hebben mij al bewuster gemaakt van mijn ‘plastic gedrag’. Inmiddels zijn wij hier thuis ’team zo min mogelijk plastic gebruiken’ en naast minder gebruiken, scheiden we ieder stukje plastic.
15. Clean up
Tijdens mijn dagelijkse rondje met hond Russel raap ik rondzwervend plastic op en gooi ik het weg. Voor mij een kleine moeite en een goed voorbeeld doet volgen toch?
Let’s go green!
Ben jij al bewust bezig met het verkleinen van jouw plastic footprint? Of heb je nog een goede tip om plastic te verminderen? Let me know!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’
Dit artikel is geschreven in samenwerking met National Geographic. Lees hier mijn disclaimer.
Nog een tip om duurzamer te wassen: gebruik een laundry egg. Deze koop je al voor een tientje en gaat super lang mee!
Goede tips! Nog een: gebruik een stuk zeep onder de douche en bij het scheren. Dat scheelt enorm veel flessen doucheschuim en scheerzeep! En geld, trouwens. En je ruikt langer fris.
Helaas zijn veel biologische produkten in de supermarkt ook in plastik verpakt. En in ons dorp is er geen biologische winkel. Ik heb altijd een paar papieren zakjes in mijn tas. En bedankt voor de tips.
Ik doe mijn best:))
Goede tip Liesbeth! Ik ben alleen niet zo’n fan van zeep… Mijn huid voelt altijd trekkerig na het gebruik van zeep.
Goed om te horen Coosje! Keep up the good work. Alle kleine beetjes helpen echt! Liefs Mirjam
Hoi Mirjam, dit verschilt erg per zeep! Bij fabriekszepen is de glycerine eraan onttrokken, zodat je een droge huid krijgt en creme nodig hebt, waarin ze die glycerine dan weer hebben gestopt haha. Tegenwoordig zijn er ook mooie zepen te koop met veel verzorgende ingrediënten, waardoor je juist een heerlijk zachte huid en gehydrateerde huid krijgt
Bij bepaalde producten zoals rietjes en van die koffiecapsules kun je je redelijkerwijs hun legitimiteit in vraag stellen. Die producten zijn eigenlijk overbodig. Ik zie overigens wel dat het steeds gewoner wordt, met eigen draagtassen gewapend boodschappen te doen.