Mindfulness, eerste hulp bij een vol hoofd
Met de razendsnelle opkomst van social media en de toenemende maatschappelijke druk, zijn veel mensen op zoek naar rust in het hoofd. Was ik eerst nog iemand zonder smartphone en Facebook, een paar jaar geleden ben ook ík overstag gegaan voor het mediageweld. Mindfulness zou mij gezond kunnen houden. Maar wat is het eigenlijk en hoe word ik mindful?
Wetenschappelijk bewezen stressverminderend
Mindfulness betekent zoiets als opmerkzaamheid of bedachtzaamheid, in het nu zijn. De methode stamt uit het Boeddhisme en werd in 1974 geïntroduceerd in de westerse wereld door Jon Kabatt Zinn, die een 8-weekse training MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) ontwikkelde. Je leert daar om je gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties te ervaren met volle aandacht, zonder ze weg te duwen en zonder oordeel. Uiteindelijk helpt dit om de situatie beter te kunnen accepteren.
Diverse wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat mindfulness goed werkt bij mensen die last hebben van angstklachten, depressie en chronische ziekten. Daarnaast heeft het ook veel effect bij stress, piekeren en emotionele stabiliteit. De training wordt momenteel gegeven over de hele wereld en ik zag zelfs dat hij sinds dit jaar vanuit mijn ziektekostenverzekering vergoed wordt. Nu heb ik dus geen excuus meer om hem niet te doen, vrees ik…
Hier vind je meer informatie over de MBSR-trainingen en locaties.
Mediteren kun je leren
Om te voorkomen dat de trein van gedachten maar doorraast, kun je proberen om met mindfulness je automatische gedachten en patronen te doorbreken. De boeddhisten doen dit al sinds jaar en dag door middel van meditatie. Toen ik zelf jaren geleden een poging deed tot mediteren, ging ik mooi in de houding zitten, probeerde ik te focussen en voilà: het ging voor geen meter. Fijn, dacht ik, voor niks dat meditatieboek gekocht, ik stop er maar mee.
Mijn 5 favoriete meditatie en mindfulness apps
Ik was zelfs een beetje boos op die monniken: ‘wat een grapjassen zeg! We laten die gekke westerlingen iets doen dat ze toch niet kunnen en kijken wie het ‘t langst volhoudt tot hij uit zijn vel springt’. Wist ik veel dat dat het idee van meditatie juist is om niet te veel te willen en je er steeds weer bewust van te zijn als je terugkeert in het nu? Mediteren is een proces, niet iets wat je wel of niet kunt na een weekje proberen! Sinds ik tijdens een yoga retreat van de docente leerde om ’s ochtends ‘gewoon’ 5 à 10 minuten op een meditatiekussen te gaan zitten, gaat het me beter af. Maar nog steeds heb ik een weg te gaan. Dat is dus juist de clou, dat het is een proces is waar je nooit klaar mee bent.
Volledig in balans is niemand
Na jaren yoga begin ik de boeddhisten een beetje te begrijpen. Ik merk wat yoga, meditatie en mindfulness voor mij doet en hoe ik erdoor in balans blijf. Niet dat ik plotseling verlicht ben hoor, nee zeg. De meest vergevorderde boeddhistische leraren bezitten een flinke dosis humor. Mijn eigen yoga-docenten zijn ook erg ‘down to earth’. Vroeger dacht ik dat leraren en artsen hele perfecte mensen waren, die hun kennis overbrachten en zelf nooit ergens last van hadden. Inmiddels weet ik wel beter.
Het is fijn om me te realiseren dat ‘de dokter ook wel eens ziek is’. Sterker nog, ook in mijn eigen werk merk ik dat ik de levenservaring die ik heb, kan gebruiken om mensen te helpen. Het maakt me menselijk en verre van perfect. Nuchterheid vind ik essentieel wanneer je met mensen werkt. Wat bereik je nu nog als je niet meer kunt lachen of relativeren? Uiteindelijk zijn we allemaal op zoek naar een beetje stabiliteit in het leven. Als jouw weg naar mindfulness nogal hobbelig is, kan ik zeggen: houd hoop. Het wordt beter, maar misschien ook niet. De perfecte balans dus.
Breathe in, breathe out!
Liefs Annemarie
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’
0 reacties