Dit zijn de 5 grootste fabels over mediteren

fabels over mediteren

Mirjam Blanken

27 maart 2018


Mediteren. Het is enorm populair en groeit meer en meer in aandacht. Heel mooi! Wij zeggen vaak niet voor niets: ademen is het beste medicijnen dat er is. Veel mensen willen graag beginnen met mediteren, maar vragen zich af waar en hoe te beginnen. Ondanks de vele voordelen die worden benoemd zijn er ook de nodige fabels rondom mediteren. Fabels die je kunnen belemmeren om te beginnen. Het is echter heel normaal dat we voor, tijdens en na het mediteren tegen dingen aanlopen. Hierbij de 5 grootste fabels over mediteren die we graag een beetje ontkrachten!

Fabel 1: mediteren is zweverig

Ondanks het groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken en bijbehorende positieve resultaten heeft mediteren nog vaak een zweverige connotatie. Niet zo gek, meestal komen we pas in aanraking met meditatie op het moment dat het wat ‘minder’ gaat in ons leven. En we (noodgedwongen) stil komen te staan bij de grotere levensvragen. We gaan opzoek en anderen adviseren ons om yoga en meditatie te proberen.

Zoekend op internet kom je al snel te terecht bij mantra’s, wierook, edelstenen en een hoop spirituele en religieuze verhalen. Die zijn mooi, bijzonder en absoluut waar als dat met jou resoneert. Maar het kan ook afschrikken en de indruk wekken dat meditatie zweverig is.Terwijl het tegendeel waar is! Je kunt nuchter zijn en mediteren.

Mediteren brengt je juist in het nu. Hier op aarde. In essentie is het een hele mooie, pure tool is die je kan helpen dichterbij jezelf te brengen. Niks zweverigs aan. Uiteraard kun je ook wierook aansteken en edelstenen bij je neerleggen. Maar het is absoluut geen voorwaarde!

Fabel 2: om te mediteren moet ik een uur stil zitten

Bij mediteren denken we vaak aan iemand die in complete stilte minimaal een uur lang op een kussen zit. Anders werkt het niet. Dit schrikt af, want daar hebben we geen tijd voor! Maar, het gaat niet alleen maar om de lengte van de meditatie. Het feit dat je eraan begint is al heel goed. Je kunt twee minuten mediteren, en ja, ook een uur.

Het gaat erom dat jij de tijdsduur vindt die bij jou past. Het is zelfs beter om elke dag een paar minuten te mediteren dan twee keer per maand een uur. Als je net begint is drie tot vijftien minuten per dag een goede start. Het gaat om ritme en regelmaat. Zo heb je niet eenmalig rust, maar behoud je ook rust.

Fabel 3: om te mediteren moet ik gedachteloos zijn

Vaak denken we dat ze gedachteloos ‘moeten’ zijn/worden dankzij mediteren. Allereerst, je ‘moet’ vrij weinig met mediteren. Zodra we van alles moeten zetten we onszelf direct vast. Laat je verwachtingen los van mediteren en laat het zijn. En zo is het ook heel normaal dat je nog gedachten hebt tijdens het mediteren.

Als we mediteren letten we op allerlei dingen: onze ademhaling, sensaties in ons lichaam, op muziek of geluiden om ons heen. We merken dingen op en daar kunnen ook boodschappenlijstjes, to do’s en andere gedachten bij opkomen. Duw deze niet weg, maar laat deze gedachten er gewoon zijn. Je hebt deze gedachten en dat mag.

Wat je kan helpen is het besef dat er een belangrijk verschil is tussen ‘gedachten hebben’ en ‘op gedachten reageren’. In het dagelijkse leven koppelen we vaak direct een actie aan een gedachte. Wat we met mediteren oefenen en ervaren is dat we niet constant hoeven te reageren. En dat is wat uiteindelijk rust brengt. Dat je naar je gedachten kan kijken, ze kan observeren, ze dan laat zijn en voorbij laat gaan.

Fabel 4: om te mediteren moet ik in kleermakerszit kunnen zitten

Mediteren wordt vaak geassocieerd met mensen die in een perfecte kleermakerszit zitten. Dit is een mooi ideaalbeeld, maar hoeft niet de realiteit te zijn. Het is niet een allesomvattende voorwaarde om te kunnen mediteren. De reden om in kleermakerszit te mediteren is dat het je helpt in het maken van een rechte rug, en zodat je met je stuitje contact maakt met met de grond. Dit helpt je onder andere volledig en diep te kunnen ademen en te gronden tijdens de meditatie.

Waar het uiteindelijk om gaat is dat jij een houding vindt die voor jou werkt. Je kunt verschillende houdingen aannemen: zittend op een stoel, zittend op je knieën, liggend en zelf wandelend kun je mediteren. Belangrijk is dat jij je comfortabel voelt. En je kunt het jezelf ook comfortabel maken in de kleermakerszit door kussens onder je billen en/of knieën te leggen.

Fabel 5: ik moet iets speciaals voelen anders werkt het niet

Het is een fabel dat je door te mediteren alleen maar gelukkig bent. Of dat je nooit meer stress ervaart. Als we dit gaan denken en pretenderen dan kan mediteren alleen maar leiden tot desillusie en frustratie. En dat is juist niet de bedoeling! Waar het bij mediteren om gaat is dat je beter kan omgaan met alle wisselingen in de dag qua energie en emoties.

Je kunt het vergelijken met surfen. De golven blijven komen en gaan, dat is eigenlijk ook ‘part of the fun’. In het begin vallen we keihard van ons surfboard met elke golf die we nemen, we gaan kopje onder en moeten weer op het surfboard klimmen. Met mediteren leren we op de golven te surfen, zonder van het surfboard af te vallen. De golven blijven, maar de wipe-outs weten we te voorkomen! We zien de golven namelijk aankomen, we zijn voorbereid en weten hoe we kunnen handelen tijdens een golf.

Laat je dus niet gek maken als je het idee hebt dat mediteren niet direct werkt of niets oplevert. Het is iets dat je traint en je zult zien dat het je steeds meer rust op de lange termijn brengt. Niet omdat er geen onrust meer is, maar omdat je beter met de onrust om kan gaan. Gewoon beginnen, een klein beetje doorzetten maar wel op jouw manier!

Just do it!


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This