Dit is waarom alleen zijn zo goed voor je is

alleen zijn

Mirjam Blanken

27 februari 2022


Wanneer was jij voor het laatst écht helemaal alleen? Tegenwoordig lijkt het wel of de wereld ‘aan’ staat. Logisch ook: alleen al door social media zijn sociale contacten letterlijk 24/7 binnen handbereik. Op deze manier staan we altijd en overal met elkaar in verbinding en zijn we dus nooit meer echt alleen. En dat is jammer. Want wist jij dat af en toe helemaal alleen zijn voor een heleboel dingen goed is?

Op jezelf aangewezen zijn geeft je zelfvertrouwen een boost, maakt je productiever en creatiever en geeft je een gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid. Even bijtanken, je gedachten ordenen en stil staan bij jouw wensen en behoeftes. Let’s face it: we geven vaak veel aan de mensen om ons heen, maar vergeten onszelf. Hierdoor negeer je jouw eigen behoeftes en vergeet je eigenlijk een beetje wie jij echt bent.

Je wordt onafhankelijker

Bang wat andere mensen zullen denken? Dat is helemaal niet gek. Evolutionair gezien zijn mensen namelijk echte kuddedieren. We zijn sociale wezens die zich graag aanpassen aan de groep. Simpelweg om erbij te horen en gewaardeerd te worden. Wanneer je niet of nauwelijks alleen bent, is de kans dus groot dat je je conformeert aan anderen. En hierdoor bestaat het gevaar dat jouw wensen en behoeftes ondergesneeuwd raken.

Mensen die goed alleen kunnen zijn, hebben geen andere mensen om zich heen nodig om zich compleet te voelen. Ze zijn hun eigen beste vriend en maken zich niet druk om wat anderen van hun vinden. Een balans vinden tussen jezelf conformeren en luisteren naar wat je zelf wilt is belangrijk om je goed te voelen. Door vaker alleen te zijn en dingen in je uppie te ondernemen voel je je minder afhankelijk van andere mensen.

Boost je zelfvertrouwen

Only the lonely erop uit gaan is goed voor je zelfvertrouwen. Sterker nog: om zelfvertrouwen te hebben moet je alleen kunnen zijn. Anders leun je vooral op mensen om je heen. of beter gezegd: ben je vooral bezig met goedkeuring krijgen van familie of vrienden. Natuurlijk is advies vragen belangrijk, maar er zijn ook voldoende momenten waarop je prima zelf in staat bent om te handelen. Wanneer je vaker alleen bent leer je op je eigen oordeel vertrouwen en jezelf te waarderen.

Je batterij opladen

Lezen, in de natuur zijn en alleen zijn. Dat is volgens onderzoek de top 3 van wat mensen doen om mentaal en fysiek uit te rusten. Met andere mensen zijn kost energie. Je bent onbewust vaak bezig met leuk doen, goed luisteren, emoties lezen, anderen te laten lachen of hun ego te strelen. Kortom: in gezelschap ben je geneigd je bezig te houden met de gedachten en emoties van anderen. Door alleen te zijn zonder afleiding kun je al die indrukken verwerken, je hoofd leegmaken en zo je batterij weer opladen.

Even stil staan bij jezelf

Ben je altijd druk en met tien dingen tegelijk bezig? Veel geven aan de mensen om je heen is lief, maar de kans is groot dat je jouw behoeftes hierdoor vergeet. Door met jezelf te zijn krijg je uiteindelijk meer innerlijke rust. Met de nadruk op uiteindelijk, want alleen zijn met jezelf kan behoorlijk confronterend zijn. Toch is dat het moment waarop je de ruimte hebt om naar je inner voice te luisteren.

Tijd voor bezinning dus: wie ben ik nu eigenlijk, waar sta ik nu, doe ik wel echt wat ik leuk vind en wat wil ik eigenlijk echt? Hoe beter je jezelf leert kennen, des te beter de relatie met jezelf wordt. Hierdoor kun je beter alleen zijn zonder je eenzaam te voelen. Sterker nog: waarschijnlijk ga je zelfs genieten van jouw me-time!

je wordt creatiever en productiever

Wist je dat Shakespeare King Lear schreef toen hij in quarantaine zat vanwege de pest? Rust en ruimte voor jezelf, zonder afleiding is soms wat je nodig hebt om je ideeën de vrije loop te laten. Zo is inmiddels bewezen dat brainstormen in een groep vaak averechts werkt. Komt ie weer: doordat we ons graag aanpassen aan de groep om ons heen zijn we ook huiverig om met ideeën te komen. Want wat zullen andere mensen van je ideeën vinden? Een brainstormsessie met jezelf is dus zo gek nog niet.

3 tips voor meer tijd alleen

Goed nieuws! Alleen zijn kun je namelijk prima leren. Hiervoor hoef je niet meteen een ticket naar Verweggistan te boeken en huis en haard achter te laten. Oefening baart kunst, hoe vaker je het doet, des te makkelijker (en leuker) het wordt om alleen te zijn.

Waar word jij gelukkig van?

Denk na over waar jij echt gelukkig van wordt en waar jij je kostbare tijd alleen aan zou willen besteden. Waar werd je als kind gelukkig van? Waar gaat je hart sneller van kloppen?

Maak tijd voor jezelf vrij

Bedenk voor jezelf hoeveel tijd je voor jezelf wilt hebben en blokkeer deze me-time in je agenda. Vind je het lastig om met een gezin hier tijd voor te vinden? Sta een uurtje eerder op, ga een uurtje eerder naar boven in de avond en laat voor alle gezinsleden weten dat je die tijd vrij hebt gemaakt voor jezelf. Hang desnoods een ‘niet storen’ bordje op de deur van de slaapkamer.

Begin klein

Vind je het spannend om alleen iets te ondernemen? Begin klein. Start met een simpele meditatie in de ochtend, maak een wandeling en drink onderweg een kop koffie in het café of ga zomers met een boek op het terras zitten. Ook met deze kleine stapjes maak je tijd voor jezelf.

Ga erop uit

Geloof me: iedereen die er voor het eerst alleen op uit gaat voelt zich in het begin ongemakkelijk. In het begin voelt het dan misschien wat onwennig of zelfs egoïstisch om een paar dagen weg voor jezelf te boeken, maar bedenk je dan dat het niet self-ish is, maar self-care!

Love Yourself!


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This