Blue Monday: 5 tips om die blues te verslaan!

blue monday

Mirjam Blanken

17 januari 2022


It’s that time of the year again… Vandaag is het Blue Monday, oftewel deprimaandag. Deze maandag in januari is volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall de meest deprimerende dag van het jaar. In 2005 bedacht hij een formule waaruit (volgens hem) bleek dat deze maandag de dag is waarop de meeste mensen zich down, verdrietig en moedeloos voelen. De reden volgens hem? Goede voornemens mislukken en verdwijnen naar de achtergrond, de de donkere dagen voor kerst maken plaats voor de donkere dagen na kerst. En die gezellige kerstdagen zie je vervolgens terug op je geslonken bankrekening. En ondanks alle plannen lijkt onze eerstvolgende vakantie nog zo ver weg.

En laat dit laatste nu meteen een puntje van kritiek zijn op het fenomeen Blue Monday. De Blue Monday formule van Cliff Arnall blijkt namelijk een creatief verzinsel die hij schreef in samenwerking met een reisbureau. Het idee achter Blue Monday was natuurlijk dat mensen spontaan een reis zouden gaan boeken. Deze publiciteitsstunt heeft gewerkt, want ieder jaar wordt er in de media weer aandacht geschonken aan deze dag.

Winterdip?

Maar toch… Zit er een kern van waarheid in? Natuurlijk is niet specifiek vandaag DE dag dat je je depri voelt. Maar ondanks dit zijn er genoeg mensen die in de wintermaanden kampen met een futloos gevoel of winterdip. Goed nieuws! Je kunt namelijk wel degelijks iets doen om deze depri gevoelens te overwinnen. Ik heb 5 tips om die blues te verslaan voor je op een rijtje gezet.  Van in beweging komen en gezond eten tot lekker veel knuffelen en dankbaar zijn. En wist je dat go with the flow op dagen dat je je wat minder voelt best een goed idee is?

If Mondays were shoes, they’d be Crocs!

1. Go with the flow

Ben je niet vooruit te branden? Gun jezelf dan simpelweg meer tijd en go with the flow. Door al je activiteiten bewust in een lager tempo uit te voeren beweeg je als het ware mee met het ritme van je dip. Luister naar je lichaam, pak je rust en vraag niet teveel van jezelf. Bewust gas terug nemen maakt winterblues echt minder intens.

Kijk daarnaast ook kritisch naar de dingen die moeten gebeuren. Schrap alle taken die niet perse noodzakelijk zijn en waar je weinig plezier aan beleeft. Op deze manier houd je tijd over voor een welverdiende break. Ga tijdens deze pauze iets doen wat je leuk vindt, zet je telefoon uit en geef deze ontspannende activiteit al je aandacht. Wedden dat je hierna vol frisse moed weer verder kunt?

  • Zorg voor rust en ontspanning
  • Verlaag je tempo
  • Luister naar je lichaam
  • Vraag niet teveel van jezelf

2. Bewegen is gezond

I know… niet iedere dag in de winter is even aantrekkelijk om naar buiten te gaan. Maar ondanks de kou, de wind, de regen, de sneeuw of zelfs de hagel is het toch belangrijk dat je dagelijks een frisse neus haalt. Maak zodra het licht begint te worden een wandelingetje. In de eerste uren na zonsopkomst wordt namelijk de meeste serotonine aangemaakt. Een tekort aan dit ‘feel good stofje’ kan leiden tot depressieve gevoelens.

En wanneer je in Zaltbommel woont is een ochtendwandeling langs de Waal natuurlijk een fijn begin van de dag. Naast die verfrissende ochtendwandeling is een half uurtje wat intensiever bewegen aan te raden. Een half uurtje per dag sporten of intensief bewegen is al voldoende om jouw humeur een flinke oppepper te geven. Als beloning voor dit half uurtje zweten maakt je lichaam namelijk endorfine aan. En dit stofje wordt niets voor niets het gelukshormoon genoemd. Het zorgt namelijk voor een lekker gevoel! Maar niet alleen daglicht en beweging is goed voor je humeur. Onderzoek heeft aangetoond dat buiten zijn, en dan het liefst in een groene omgeving, een mentale boost geeft. Na een wandelingetje in de buitenlucht voel je je dus meteen een stuk beter!

3. Good food is good mood

Goed voor jezelf zorgen betekent ook goed eten. Tijdens een dip grijp je het liefst naar comfort food zoals snoep en snacks. Niet zo’n goed plan. Dat ik van koken houdt, dat blijkt wel uit alle recepten die je vindt op Eat.Pure.Love. Maar eerlijk is eerlijk: in het kader van go with the flow staat er as we speak een heerlijke zoete aardappel geitenkaas saladbowl in de koelkast. Sowieso ben ik dol op eten uit een bowl en deze vegetarische salade bevat ook nog eens bijna 200 gram groente. Zelfs de dressing is op basis van groente. I like!

4. Wees dankbaar

Wist je dat dankbaar zijn ervoor zorgt dat je beter bestand bent tegen stress? Daarnaast staan mensen die dankbaar zijn ook positiever in het leven. Het bijhouden van een dankbaarheidsboekje is een goede manier om de positieve kracht van dankbaarheid vast te leggen. In dit boekje schrijf je iedere dag op waar je die dag dankbaar voor was. Dit kunnen verschillende dingen zijn. Van knuffelen met de hond, een onverwacht verrassingsbezoekje van je moeder tot dankbaar zijn voor het huis waar je in woont of de maaltijd die je die avond gegeten hebt. Écht happy ben je namelijk pas als je dankbaar kunt zijn voor de dingen die je wel hebt en dit geeft een flinke dosis innerlijke rust.

5. Knuffel een keer extra

Knuffelen is het simpelste medicijn in dit geval. Tijdens het geven van een knuffel maakt je lichaam het stofje oxytoxine aan. Dit knuffelhormoon verhoogt je geluksgevoel en maakt ons ook nog eens socialer. Zoek dus tijdens sombere dagen mensen op die jou een goed gevoel geven. Sociaal zijn en knuffelen, dat is pas een perfecte boost voor je humeur. En heb je een aaibaar huisdier? Dat werkt net zo goed!

En wist je dat lachen echt gezond is? Zelfs als je helemaal niet in een vrolijke bui bent heeft glimlachen een positief effect op je stemming. Wanneer je lacht maakt je lichaam endorfines aan. Deze feel good hormonen geven je een instant vrolijk gevoel. Dus: laat je kietelen, krijg de slappe lach van dierenfilmpjes op het wereld wijde web en zorg voor lachwekkend gezelschap. 

Be happy!


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This