Laat jij jouw humeur door anderen bederven?

Laat jij jouw humeur door anderen bederven?

Maria van den Heuvel

25 augustus 2016


Laat jij jouw humeur door anderen bederven?

Ken je dat? Collega’s die het bloed onder je nagels vandaan halen? Een manager die je altijd het gevoel geeft dat je het niet goed doet? Een vriend of vriendin waar je vaak ja tegen zegt, terwijl je er eigenlijk geen zin in hebt. Of dat gezeur van je partner over hoe je het ook anders kan doen. Het kan je humeur behoorlijk verpesten. Laat jij jouw humeur door anderen bederven?

De uitspraak van de Dalai Lama ‘Don’t let the behaviour of others destroy your inner peace’  lijkt dan vergezocht. En laten we eerlijk zijn. Je kunt je best doen altijd aardig te zijn, maar je bent geen heilige. Je blijft gewoon mens. Wel kun jij ervoor zorgen dat het je het snel kunt loslaten, waardoor jouw humeur niet verpest wordt. Want dat zou zonde van je dag zijn toch? Hierbij wat tips om terug te keren naar jouw ‘inner peace’.

Laat jij jouw humeur door anderen bederven?

Wat zegt die opmerking eigenlijk over de ander?

Hoe ‘zen’ je ook bent. De realiteit is dat anderen onder je huid kunnen kruipen. In de eerste plaats zegt een rotopmerking van een ander heus niet alles over jou, maar veel over de gemoedstoestand van de ander. Stel jezelf eens de vraag of jij daar dan echt druk om wil maken? Jij bent verantwoordelijk voor jouw humeur, niet voor dat van anderen.

Waarom triggert het jou?

Je kunt altijd iets leren van de reactie van jezelf. Vooral over jezelf. Het laat je precies zien waarin je wil groeien. Als iemand jou een kritische opmerking geeft en het raakt jou dan spiegelt het jou dat je nog gevoelig bent voor de mening van anderen. En natuurlijk kun je ervoor kiezen dat altijd blijven zijn en elke keer geraakt of geïrriteerd als iemand de gevoelige snaar raakt of heel erg je best doen je in een omgeving te raken waarin je dat kunt vermijden. Maar daarmee zet je jouw eigen ontwikkeling stil. Je kunt ook jouw aandeel in het geheel zien en besluiten wat je eruit wil leren.

Geef het niet teveel energie

Als je beledigd bent of boos is de neiging allerlei tactieken en manieren in je hoofd te bedenken om de ander wel even de waarheid te vertellen en het recht te zetten. Dat proces kost ontzettend veel energie. Soms zijn we in ons hoofd uren bezig met het bedenken van manieren om te reageren zonder dat we nog gereageerd hebben. Dan weet je zeker dat je dag is bedorven. Maar wie is daar dan verantwoordelijk voor? Diegene die de opmerking maakte of jij die er in bleef hangen? Laat het los en laat daarmee ook de  controle over de situatie los. Door een negatieve gedachte te voeden maak je het alleen maar groter. Zo kun je een halve dag een situatie in je hoofd uitspelen en dat kost jou ontzettend veel energie.

Het is uiteindelijk jouw keuze

Of iemand jouw dag bederft is uiteindelijk jouw keuze. Je kunt aandacht schenken aan iemands negatieve gedrag, of je kunt het naast je neerleggen. Je eigen goede gevoel belangrijker vinden dan wat dan ook. Dat klinkt misschien raar, omdat we gewend zijn ons gelijk te willen behalen. Maar is behalen van je gelijk werkelijk belangrijker dan het behalen van je geluk? Door te besluiten een ander geen power te geven over jouw dag, zorg je ervoor dat jouw humeur goed blijft.

Don’t let the behaviour of others destroy your inner peace!

Liefs Maria

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This