Praten met vreemden: kom uit je comfortzone met deze smalltalk tips!

small talk tips

Mirjam Blanken

24 mei 2019


Praten met vreemden: kom uit je comfortzone met deze smalltalk tips!

Als kind stond er standaard op mijn rapport: Mirjam heeft nogal de neiging om veel te kletsen. En eerlijk is eerlijk, nog steeds houdt de ‘nieuwsgierige aag’ in mij van kletspraatjes aanknopen met vreemde mensen. En wist je dat deze luchtige gesprekjes ontzettend waardevol kunnen zijn? Ik heb inmiddels geleerd dat wat in eerste instantie begint met smalltalk (oftewel praten over koetjes en kalfjes) zomaar kan uitmonden in een verrassend leuk en interessant gesprek.

Het nut van smalltalk

En laten we eerlijk zijn: alles begint toch met het hebben van een gesprek? Uit het niets een gesprek beginnen met een vreemde kan (vooral voor de rookies onder ons) ongemakkelijk zijn, zeker wanneer je niet weet waar je moet beginnen, er ongemakkelijke stiltes vallen of je simpelweg het nut niet inziet van smalltalk.

Spoiler alert!

Met deze small talk tips ga je namelijk ontdekken dat een random gesprek met vreemden beginnen heel leuk kan zijn. Maar beter nog: je leert nieuwe mensen kennen, je ontmoet mensen die goed bij je passen of leert misschien wel van mensen om je heen. Sommige gesprekjes monden uit in een vriendschap (of zelfs een nieuwe liefde) en zijn hierdoor waardevol en andere gesprekjes geven je simpelweg gewoon een blij gevoel.

small talk tips

Sociaal zijn is gezond!

Wist je dat uit onderzoek is gebleken dat sociaal contact een belangrijke bijdrage levert aan een goede gezondheid? En onlangs bleek ook dat eenzaamheid een serieus probleem is: niet alleen bij ouderen, maar ook onder jongeren. Kortom, we missen een menselijke connectie en daarmee de verbinding met mensen om ons heen.

En laten we eerlijk zijn: jij wordt toch ook blij van een glimlach, een vriendelijk gedag of een fijn gesprekje? Je voelt je gezien, gewaardeerd en waardevol. Hoe fijn is het om dit gevoel ook aan andere mensen te kunnen geven?

#talktostrangers 

Nederlanders mogen dus wel een tikkie socialer zijn. Hostelketen en non-profitorganisatie Stayokay wil ter ere van haar 90-jarige bestaan de menselijke verbinding weer terugbrengen – dat doet het bedrijf al vanaf het begin af aan. En daarbij willen we hen ook helpen herinneren aan de magie van een spontaan gesprek. Met de campagne #talktostrangers willen zij Nederlanders aansporen om nu echt eens een random gesprek aan te knopen met de caissière die je wekelijks ziet, die vriendelijke meneer die je tijdens het hond uitlaten altijd tegenkomt of die ene collega die je nooit spreekt. Just go for it!

Tip 1: Je openingszin is het minst belangrijk

Sta je dan op het feestje van manlief zijn werk. Je kent eigenlijk niemand en staat er wat verloren bij terwijl je wanhopig op zoek bent naar een goede openingszin… Don’t worry! Assertief zijn (en dus op iemand afstappen) is in dit geval effectiever dan die oh zo gevreesde openingszin. Bij het aanknopen van een gesprek is je houding en hoe je overkomt namelijk veel belangrijker.

  • Vergeet die catchy openingszin, stel jezelf voor, maak oogcontact en onthoud (ondanks je zenuwen) de naam van de persoon met je praat.
  • Ben je erg nerveus? Focus dan even op je ademhaling voordat je tot actie overgaat.
  • Most important: wees jezelf! Door dichtbij jezelf te blijven ben je bovendien spanning de baas. Win-win situatie dus.

Tip 2: Stel vragen en toon interesse

Door vragen te stellen hoef je zelf niet zoveel te zeggen en houd je het gesprek ook meteen lekker op gang. Bijkomend voordeel is ook dat je door het stellen van vragen interesse toont in de persoon tegenover je.

  • Stel niet meteen een riedel moeilijke vragen, maar houd het gesprek luchtig met eenvoudige vragen.
  • Luister en stel open vragen, zodat het gesprek lekker op gang blijft.
  • Luister met aandacht, wees vriendelijk, glimlach en zorg voor een open houding.

Tip 3: Geef je gesprekspartner 100% aandacht

De grootste fout die je kunt maken? Binnen 5 seconden over jezelf beginnen… Trust me, dat is niet sexy. Draai het maar eens om: hoe lekker is het als iemand de volle aandacht bij jou heeft? Of hoe vervelend is het om met iemand over koetjes en kalfjes te praten die alleen maar over zijn of haar leven praat. Just saying.

  • Inkoppertje, maar leg je telefoon aan de kant of stop hem liever nog weg. Niets zo irritant als mensen die tijdens een gesprek ‘even’ hun meldingen moeten bekijken.
  • Is het gesprek niet zo interessant en dwalen je gedachten af? Geloof me, dit heeft jouw gesprekspartner ook door. Het is wellicht handiger om in dit stadium het gesprek over een andere boeg te gooien of jezelf te verontschuldigen met een goed excuus.

Practice makes perfect!

Dus oefen zo vaak als het lukt met deze small talk tips. Je zult merken dat je er steeds beter en handiger in wordt. Neem jezelf niet te serieus en denk eraan: lachen is gezond en dit geldt ook voor om jezelf lachen.En heb jij nog een goede tip? Let me know in the comments. Vind ik leuk!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Stayokay. Lees hier mijn disclaimer.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This