Yoga: zijn jouw gedachten kantoorklerk of CEO?

geld-spaarpot

Mirjam Blanken

30 november 2015


Gisteren hadden ze regen voorspeld.

Ik ging er van uit dat het rustig zou zijn in de winkel. Of ik dat erg vond? Mwah, er zijn goede dagen en er zijn slechte dagen. Beide komen en gaan. Door yoga en meditatie leer je vanzelf om daar okay mee te zijn. Natuurlijk maakt mijn hart op een ‘goede’ dag een sprongetje.

Het geluid van een rinkelende kassa klinkt me prettig in de oren. Heerlijk dat moment waarop ik de kas na sluitingstijd opmaak en zie dat we ons omzetrecord hebben gebroken. Maar het zou toch zonde zijn om alleen maar gelukkig te zijn als die kassa bleef rinkelen. Dan zou ik mijn wereld beperken en me enorm afhankelijk maken. Natuurlijk is het belangrijk dat we genoeg speltbroodjes verkopen om rond te komen, maar er is zoveel meer winst te behalen dan alleen financiële.

geld-spaarpot

Is geld niet ontstaan als een handigheidje? Heel praktisch is het niet om, als ik eens naar de kapper wil, te moeten afrekenen met 10 broden. Of de kapper moet een grote vriezer aanschaffen, maar wat als de meneer van de plaatselijke elektriciteitszaak toevallig kaal is. Handig dus, geld, een extra stapje in het ruilproces.

Denken is maar een handigheidje

Geld is een idee, een van de vele creaties van onze mind. Het denken is ook zo’n handigheidje. Als ik de deur van de winkel afsluit en opeens komt de gedachte op “Heb je de verwarming lager gezet?”, dan ben ik dankbaar voor die praktische gedachte.

’s Avonds in bed als ik eigenlijk heel graag wil slapen, kan ik wat moe worden van diezelfde geest die me van allerlei onbenulligheden in blijft fluisteren: “Morgen regen. Dat zal wel niets worden. Vorige week was het met die regen ook al zo stil. Ja, het is herfst. Misschien gaat het wel heel vaak regenen. Nou, je kunt je zaak wel opdoeken. Dan zal iedereen wel denken: “Zie je wel, we hadden toch al gezegd dat ze het nog geen jaar zouden volhouden daar. Brood en yoga, wie verzint er ook zoiets. Pfff, en een Zaanse bakker die Limburgse vlaaien denkt te kunnen bakken”.

Is jouw mind kantoorklerk of CEO?

Net zoals geld van een middel tot doel is geworden,  is de mind van kantoorklerk tot CEO gepromoot. Niet ik, maar de mind lijkt de agenda op te stellen, de strategie uit te stippelen en mijn gedrag te bepalen. Vaak reageer ik niet op wat werkelijk is, maar op wat de mind mij voorhoudt. De Grote vraag is natuurlijk wie die ‘ik’ dan is.

Die vraag vormt  de basis van de yogafilosofie. Dat op je hoofd staan is alleen bedoeld om te zorgen dat er een gezond lichaam is om de geest verder te kunnen ontwikkelen, of afwikkelen, zo je wilt. Yoga is een handreiking om balans te ervaren waarbij de geest, het lichaam, maar vooral het hele zijn ervaren kan worden.

Het gekke is dat we het normaler vinden om vast te zitten in ons denken, dan dat we ons vrij voelen in ons zijn.

Op de wereld is alles aanwezig wat er nodig is om te leven

De belangrijkste zaken zijn gratis en voor niets. Er is zuurstof, water en zonneschijn. Wij mensen beschikken allemaal over verschillende kwaliteiten waarmee we onszelf en elkaar verder kunnen helpen. We zijn vrij. Kunnen hier en nu besluiten wat we willen doen en waar we heen gaan.

En toch, als een van de rijkste landen ter wereld gaan we al een aantal jaar gebukt onder een financiële crisis. We lijden onder een idee. Hoe fijn zou het zijn om wat van onze ideeën retour te sturen, adres onbekend. Laten we vrij zijn, zien wat we wel hebben en ervaren hoe fijn het is dat met elkaar te delen.

balans-yoga

Op de wereld is alles aanwezig wat er nodig is om te leven. De belangrijkste zaken zijn gratis en voor niets. Er is zuurstof, water en zonneschijn. Wij mensen beschikken allemaal over verschillende kwaliteiten waarmee we onszelf en elkaar verder kunnen helpen. We zijn vrij.

Money on my mind

Gisteren begon de dag met een stralend blauwe lucht en een zonnetje dat zeker tot drie uur wist te zegevieren. Toen de eerste druppels uit de lucht kwamen vallen, was ik allang voldaan van het gerinkel. Tijdens de regenachtige middag kwamen er om beurten yoga studenten op de thee. Gezellige en ook diepe gesprekken. Vanochtend schijnt de zon. Valkenburg is vol toeristen die hier de kerstmarkten in de grotten komen bezoeken.

Collega ondernemers hebben ons flink opgejut hoeveel extra geld dat in het laatje zal brengen. Vooralsnog is het twaalf uur en heb ik pas 3 broodjes verkocht. Dat is 1 broodje per uur. Vooralsnog zit ik met mijn warme granenkoffie en rijstevlaaitje achter mijn computer te genieten van deze dag waarin er plots ruimte is om wat opkomt van me af te schrijven. Als je winst als vervulling kunt zien, dan doen wij goede zaken…

Namaste!

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This