Lagom: het Zweedse geheim voor een gelukkig leven

Lagom: het Zweedse geheim voor een gelukkig leven

Mirjam Blanken

2 september 2017


Lagom: het Zweedse geheim voor een gelukkig leven

Lagom is dé Scandinavische lifestyle-trend en net als bij het Deense Hygge draait het bij deze Zweedse levensfilosofie allemaal om balans en een gelukkig leven. In het Nederlands bestaat er trouwens geen woord voor lagom. Het betekent zoiets als: ‘niet te veel, ook niet te weinig, maar precies genoeg’. En hoe kan het ook anders?

De eerste keer dat ik de term lagom (spreek uit als laa-góm) hoorde was tijdens de lancering van de Slow Living collectie van IKEA. Terwijl ik met een bak thee neerplofte op een heerlijke blauwe bank, raakte ik in gesprek met Viktor Olivemark. Hij is researcher in life at home bij dit Zweedse warenhuis en weet heel veel over de gedachte achter slow living en lagom.

Viktor vertelde mij onder andere dat mensen thuis steeds meer de tijd willen nemen voor alledaagse dingen, zoals op de bank samen een bak thee drinken en gezellig kletsen. Onthaasten en ontspannen is dé manier om de kwaliteit van leven te verbeteren. En daar kan een harmonisch, huiselijk interieur waarin je makkelijk tot rust komt aan bijdragen. Een lagom huis in dit geval!

Lagom: het Zweedse geheim voor een gelukkig leven

But there’s more!

Lagom is ook koken met restjes, omdat eten weggooien zonde is. Lagom is ook het recht om thuis te blijven als je kind ziek is, maar daar nooit misbruik van te maken. Het weekend beginnen met fredagsmys, oftewel op vrijdagavond bankhangen in je trainingsbroek met lekkers binnen handbereik. Bedoeld om de knop om te zetten en gewoon even te ontspannen.

Lagom is ook de ongeëvenaarde Zweedse koffiepauze, de zogeheten Fika. Een coffee break is fijn, maar deze Fika is op zijn zachtst gezegd heilig en echt bedoeld als een moment van rust en balans tijdens de werkdag. Lagom is ook je eigen groente kweken, kiezen voor functionele en comfortabele kleding en je vrienden uitnodigen voor een avondje gezelligheid.

Lagom raakt dus alle aspecten van je lifestyle: interieur en design, mode, vrije tijd, eten en drinken, relaties, werk en een betere wereld en laat zien dat geluk geen kwestie is van extremen. Gewoon, precies genoeg!

Wist je dat de Zweden bijna een religieus eerbied hebben voor hun fika of koffiepauze? In een traditionele werkomgeving heeft het personeel naast de lunchpauze elke ochtend en middag een kwartier fika, vaak compleet met zelfgemaakt gebak bij de standaard filterkoffie.

De voordelen van lagomeren

– bijdragen aan een schoner milieu
– je balans tussen werk en privé verbeteren
– in een opgeruimd huis wonen
– een bewustere consument worden
– tijd en aandacht besteden aan de mensen van wie je houdt
– lekker eten op zijn Zweeds
– van de natuur genieten en in conditie blijven

Just give it a try

Wil jij weten of lagom leven op zijn Zweeds iets voor jou is? Met deze 8 stappen kom je daar snel genoeg achter.

1. Nodig een paar vrienden uit voor een fika

Vergeet de kroeg, sla het terras een keertje over en nodig je vrienden uit voor een kop koffie. Gewoon gezellig bij elkaar.

2. Schoon je garderobe op

En wees streng! Kledingstukken die je langer dan een jaar niet hebt gedragen doe je weg. Tenzij je het binnen een week gaat dragen. Misschien de beste tip: je mag het kledingstuk ook niet vervangen door iets nieuws.

3. Tel tot 10

Tel tijdens het shoppen voordat je iets aanschaft eerst tot 10. Dit zorgt ervoor dat je kritischer gaat zijn en bovendien is het goed voor je portemonnee.

4. Ruim je huis op

Eens in de zoveel tijd houd ik een opruim sessie. Spullen die ik nauwelijks of niet gebruik geef ik weg of gaan op Marktplaats.

5. Zoek een nieuwe buitenactiviteit

Verzin een lagom buitenactiviteit en probeer die uit. In het beste geval ontwikkel je een nieuwe gewoonte die ook nog eens heel gezond is.

6. Bied je buren hulp aan

Doe een keer boodschappen, laat de hond uit of neem de voortuin van de buren ook mee tijdens het snoeien van de heg.

7. Ga op tijd naar huis

Overwerken is een no go. De komende tijd ga je op tijd naar huis, wat er ook gebeurt. Wedden dat de wereld gewoon doordraait?

8. Houd je eerste fredagsmys

Trommel je vrienden of familie op en ga lekker samen niets doen op vrijdagavond. In je favoriete huisbroek natuurlijk!

Meer lezen?

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

Afbeelding: Shutterstock

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This