Mediteren kun je leren!

Mediteren kun je leren!

Barbara Sleumer

2 februari 2017


Mediteren zweverig? Nee hoor!

Adem in, zo diep als je kunt. Vul je buik, je flanken en de toppen van je longen. Houd heel even vast, ontspan in dit moment. En adem met een diepe zucht uit. Zo, je hebt zojuist gemediteerd. Echt? Ja echt, dat viel toch best mee? Natuurlijk is dit geen uitgebreide meditatiesessie, maar wie zegt dat dat moet? Heerlijk, even zo in het moment zijn dat je gedachten in de pauzestand gaan en je eenvoudig even gewoon kunt zijn. Geen wervelwind van emoties en gedachten die om aandacht vragen. Gewoon jij en je adem. Dat is meditatie, niet meer, niet minder. Conclusie: mediteren kun je leren!

Breathe in deeply to bring your mind home to your body…

Mediteren kun je leren!

Mediteren kun je leren!

Goed nieuws: mediteren kun je leren! Maar dat iedereen het kan, betekent niet dat iedereen meditatie als makkelijk ervaart. Het is zo sterk in zijn eenvoud, dat de meesten van ons het juist moeilijk vinden. We vullen onze dagen graag met mensen, activiteiten, gedachten. Als we maar nuttig bezig zijn. Maar zijn we dan ook echt nuttig bezig? Of vullen we onze dagen op, om maar het idee van controle te hebben en hetgeen zich echt in onszelf afspeelt weg te duwen?

Struisvogel anyone? Als ik het niet zie en het geen aandacht geef, is het er niet. Punt uit! Of… toch een komma? Want hoe hard we ook ons best doen, die bal die we onder water duwen komt onvermijdelijk een keer boven. Hoe harder je hem wegduwt, hoe harder hij straks aankomt.

Laat het gaan, laat het los…

Oke, we beseffen ons nu dat het goed is om regelmatig stil te staan (of te zitten) en te luisteren. Dat maakt het nog steeds niet makkelijk. De eerste keren dat je stil gaat zitten, weet je hoofd niet wat hem overkomt en probeert deze non-stop jouw aandacht te trekken met gedachten. Moet je niet nog… Dit lukt toch niet… Je hebt wel iets beters te doen in deze tijd… Heb je de was wel opgehangen? Wat eten we vanavond?

Niet wegduwen, niet negeren, dat werkt namelijk averechts. Gewoon er laten zijn. Hé, een gedachte! Merk deze gedachte op en ga terug naar je adem. Dat is meditatie. Niet een leeg hoofd, je hoofd is nooit leeg. Maar oefen je regelmatig, dan wordt het steeds rustiger, helder en misschien hoor je dan ineens weer wat je lichaam en je intuïtie je vertellen.

Gratis meditatie app

Dagelijkse oefening werkt super. Je hoeft echt geen uren te gaan zitten mediteren. Begin met 3, 5 of 10 minuten. Dat pas je makkelijk in in je dag. Behoefte aan wat hulp? Er zijn volop handige apps. Eén van de bekendste is Headspace. Deze gratis meditatie app begint met een introductie van 10 dagen 10 minuten mediteren per dag. Probeer het eens en kijk wat het je brengt. Baat het niet, dan schaadt het niet.

Mijn 5 favoriete meditatie en mindfulness apps

De voordelen van meditatie op een rij

1. Meditatie helpt bij stress

Iedereen ervaart stress, en een beetje stress kan ook helemaal geen kwaad, het kan zelfs nuttig zijn. Teveel stress kan echter leiden tot ernstige mentale en lichamelijke klachten. Meditatie draagt bij aan het reduceren van deze stresssymptomen.

2. Meditatie zorgt voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is van groot belang voor de vitaliteit van ons lichaam. Meditatie helpt ons wakker en alert te blijven wanneer nodig en bevordert een goede nachtrust wanneer we juist willen slapen.

3. Meditatie leert je te observeren

Door te mediteren ervaren mensen meer compassie, voor anderen, maar juist ook voor zichzelf.  Je creëert namelijk meer emotionele balans. Je leert onder andere om op afstand je gedachten te observeren. Je kan jezelf hierdoor als persoon loskoppelen van nare gedachten. Jij bent niet jouw gedachten.

There’s more…

De lijst van voordelen, al dan niet wetenschappelijk bewezen, is nog langer: zo verbetert meditatie het leervermogen en geheugen, ontwikkel je door meditatie een hogere pijngrens, leer je sneller denken, je wordt creatiever, je kunt jouw concentratie verhogen, mediatie vermindert angstgevoelens, voorkomt depressies, maakt meditatie hogere verbindingen tussen beide hersenhelften waardoor je je gelukkiger voelt, versterkt meditatie het immuunsysteem, verlaagt het je bloeddruk en vermindert mediatie het gevoel van eenzaamheid.

Toch maar een keertje proberen? Begin rustig en neem je tijd!

Take your time!

Liefs Barbara


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This