Met deze 7 tips lukt mediteren wel!

mediteren

Mirjam Blanken

3 januari 2020


Met deze 7 tips lukt mediteren wel!

Helaas pindakaas… Zo simpel als stilzitten op een meditatiekussentje en vervolgens niets doen is mediteren niet. Sterker nog: stilzitten en ‘stoppen met denken’ staat bij mij juist garant voor een stroom aan gedachten. En dat terwijl zo’n mindful break toch meer dan welkom is. Het doel van meditatie is rust en ontspanning creëeren door je aandacht juist te verleggen van die continue stroom gedachten naar het hier en nu, oftewel jouw innerlijke rust en stilte. Mediteren leert je het belangrijke verschil te zien tussen ‘gedachten hebben’ en ‘op gedachten reageren’. En dat is wat uiteindelijk rust brengt.

Maar wat als mediteren niet lukt? Als het je maar niet lukt om te ontspannen? En wat als je gedachten je maar af blijven leiden? No worries! Iedereen kan namelijk mediteren en waarschijnlijk heb je jouw manier van mediteren nog niet gevonden. Of misschien ben je wel gewoon te ongeduldig. Want ook bij mediteren geldt: oefening baart kunst. En met deze 7 tips gaat het jou zeker lukken!

It’s all about finding the calm in the chaos.

mediteren

1. Past jouw manier van mediteren wel bij jou?

Wist je dat er verschillende soorten meditatie bestaan? De meest bekende vorm is stilzitten in kleermakerszit waarbij je de focus legt op je ademhaling. Ik luister hierbij graag naar een geleide meditatie. Maar wat voor de ene persoon werkt, hoeft voor de ander helemaal niet te werken. Het is dus belangrijk om een vorm te vinden die bij jou past. De enige manier waarop je dit uit kunt vinden, is door verschillende meditaties te ervaren. Verdiep je dus in de wereld van transcendente meditatie, guided visualization, zen meditatie, mindfulness meditatie en vipassana meditatie.

Dit zijn mijn 5 favoriete meditatie en mindfulness apps!

2. Kies een houding die bij jou past

Mediteren wordt vaak geassocieerd met mensen die in een perfecte kleermakerszit zitten. Dit is een mooi ideaalbeeld, maar hoeft niet de realiteit te zijn. Het is niet een allesomvattende voorwaarde om te kunnen mediteren. De reden om in kleermakerszit te mediteren is dat het je helpt in het maken van een rechte rug, en zodat je met je stuitje contact maakt met met de grond. Dit helpt je onder andere volledig en diep te kunnen ademen en te gronden tijdens de meditatie.

Waar het uiteindelijk om gaat is dat jij een houding vindt die voor jou werkt. Je kunt verschillende houdingen aannemen: zittend op een stoel, zittend op je knieën, liggend en zelf wandelend kun je mediteren. Belangrijk is dat jij je comfortabel voelt. En je kunt het jezelf ook comfortabel maken in de kleermakerszit door een kussentje onder je billen of knieën te leggen.

3. Mediteren is geen doel op zich

Mijn grootste eye-opener is dat mediteren geen doel op zich is. And believe me, tot voor kort had ik mediteren op mijn to do lijst staan. Handig natuurlijk, maar een meditatie afvinken van mijn dagelijkse checklist voelde meer als mijn ego strelen. Kijk mij eens mindful mediteren! Inmiddels ben ik van ‘moeten mediteren’ naar een vast ritme van mediteren gegaan. But there’s more!

  • Mediteren gaat niet alleen om de lengte van de meditatie. Je hoeft dus niet meteen een uur te mediteren.
  • Sterker nog: het is beter om dagelijks kort te mediteren dan 1x per week lang. Ritme en regelmaat is key in dit geval.
  • En onthoud: een perfecte meditatie bestaat niet. Het gaat bij mediteren immers om ervaren wat er gebeurt. Go with the flow dus!

4. Kijk naar je gedachten als een film

Tip van de dag: je gedachten uitzetten werkt averechts. Tijdens het mediteren zul je gedachten (en emoties) hebben. Wees alert en zodra je door hebt dat je bezig bent met deze gedachten, breng je je aandacht terug naar bijvoorbeeld je ademhaling. Probeer je inademing net zo lang te laten zijn als je uitademing.

Wat ook kan helpen is het besef dat er een belangrijk verschil is tussen ‘gedachten hebben’ en ‘op gedachten reageren’. In het dagelijkse leven koppelen we vaak direct een actie aan een gedachte. Wat we met mediteren oefenen en ervaren is dat we niet constant hoeven te reageren. En dat is wat uiteindelijk rust brengt. Dat je naar je gedachten kan kijken, ze kan observeren, ze dan laat zijn en voorbij laat gaan.

5. Focussen tijdens je meditatie

Naast bovenstaande tip, kun je ook andere hulpmiddelen gebruiken om je aandacht weer terug te halen. Misschien is muziekmeditatie iets voor jou? Op deze manier kun je jouw afdwalende gedachten tot rust brengen door te luisteren naar de muziek of juist de tekst. Wat mij heel erg geholpen heeft is gebruik maken van geleide meditaties. En ook al kun je in principe overal mediteren, een vast meditatieplekje zorgt voor meer rust tijdens het mediteren. Zet op dit plekje voorwerpen neer waar je blij en rustig van wordt, zoals bijvoorbeeld kristallen, een kaarsje, een mooie plant of inspirerende afbeelding. Een bijkomend voordeel is dat je tijdens het mediteren je ook kunt focussen op deze voorwerpen.

6. Geduld is een schone zaak

Lukt mediteren bij jou echt niet of moet je toch eerlijk bekennen dat je wellicht wat ongeduldig bent? Het is een illusie dat je bij je eerste meditatie totaal verlicht en ontspannen bent. Maar mediteren kun je gelukkig wel leren!

  • Ook bij mediteren geldt: oefening baart kunst.
  • Focus op wat goed ging tijdens je meditatie en wees geduldig met jezelf.
  • Weet dat mediteren simpelweg niet altijd prettig is.
  • Accepteer de onrust, de stroom gedachten en emoties die opkomen.

7. Just do it!

Bij mediteren denken we vaak aan iemand die in complete stilte minimaal een uur lang op een kussen zit. Anders werkt het niet. Dit schrikt af, want daar hebben we geen tijd voor. Maar, het gaat niet alleen maar om de lengte van de meditatie. Het feit dat je eraan begint is al heel goed. Je kunt twee minuten mediteren en ook een uur. Het gaat erom dat jij de tijdsduur vindt die bij jou past. Het is zelfs beter om elke dag een paar minuten te mediteren dan twee keer per maand een uur. Als je net begint is drie tot vijftien minuten per dag een goede start. Het gaat om ritme en regelmaat. Zo heb je niet eenmalig rust, maar behoud je ook rust.

Mediteren kun je leren!

Ik ben zo benieuwd naar jullie ervaringen en tips met mediteren. Laat gerust een reactie achter onderaan dit artikel. Vind ik leuk!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? 


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

1 Reactie

  1. Vincent

    Ik heb ook gemerkt dat het belangrijk ik om de juiste houding te vinden tijdens het mediteren. Nadat ik regelmatig zittend mediteerde, kwam ik erachter dat ik het fijner vind om te liggen. Op deze manier kan ik mijn lichaam beter ontspannen. Ook kan ik mij op deze manier beter concentreren op ademhalingsoefeningen.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This