Met deze 9 tips overleef je jouw eerste yogales!

eerste yogales

Mirjam Blanken

29 maart 2018


Met deze 9 tips overleef je jouw eerste yogales!

Dit artikel is voor iedereen die op het punt staat om zijn of haar eerste yogales te volgen. Of voor diegene die nog twijfelen en zich afvragen hoe een yogales nu precies verloopt. En heb je na het lezen toch nog vragen? Stel deze dan gerust in de comments onder deze blog. Want wat kun je nu precies verwachten? Moet je bijvoorbeeld je eigen mat meenemen? En kun je als beginner alle oefeningen wel meedoen? Of misschien vraag je je af welke yogakleding fijn is om te dragen. Vandaag deel ik 9 handige tips om jouw eerste yogales te overleven. Enjoy!

1. Welke vorm van yoga past bij mij?

First things first! Want er zijn ontzettend veel verschillende yogastijlen. Van een dynamische Ashtanga yoga, een wat meer meditatieve Yin yoga tot de klassieke Hatha yoga. Of wat denk je van yoga Nidra? Deze vorm van yoga leert je om bewust tot een diepe ontspanning te komen en is hierdoor stressverlagend en helpt bij slaapproblemen. But there’s more! Het is dus handig om je vooraf goed in te lezen in de verschillende vormen van yoga. Zo kun je kiezen wat op dit moment het best bij jou past en waar je behoefte aan hebt. Google is your best friend!

De meeste yogascholen bieden gratis proeflessen en workshops voor beginners aan. Deze laatste is natuurlijk ideaal om meer te leren over yoga en de basishoudingen onder de knie te krijgen. Zo stroom je net wat makkelijker in bij jouw yogales en kom je niet voor verrassingen te staan.

Welke vorm van yoga past het beste bij jou?

2. Draag comfortabele kleding

Comfortabele kleding waar je jezelf prettig in voelt is een must. Want ondanks dat er veel kekke outfitjes (met de nadruk op -jes) te vinden zijn, is het tijdens een yogales wel zo fijn als je je vrij kunt bewegen. Kleding die goed aansluit, zoals een legging en een strakke top of t-shirt is wel aan te raden. Ooit geprobeerd met een ruimvallend t-shirt een buiging te maken? Juist, die valt dus over je hoofd. Bovendien kan jouw yoga docent beter aanwijzingen geven wanneer je aansluitende kleding draagt, de houdingen zijn simpelweg beter te zien.

Yoga draait natuurlijk in eerste instantie helemaal niet om fashion. Maar als je dan toch op zoek bent naar comfortabele kleding dan is het wellicht een idee om deze eco en duurzame yogakleding merken eens te bekijken. Inspiratie genoeg! Deze merken hebben stuk voor stuk een mooi verhaal, een voorliefde voor yoga en vinden eerlijk en duurzaam kleding produceren de normaalste zaak van de wereld. En let’s face it: eigenlijk zou fairtrade en duurzame fashion vandaag de dag de nieuwe standaard moeten zijn.

Dit zijn de 7 hipste duurzame yogakleding merken!

3. Zorg dat je op tijd bent

Begint de les om half 8? Zorg dan dat je er rond 19.15 uur bent. Gewoonlijk kun je de zaal dan al in om je mat uit te rollen en vast tot rust te komen. Hals over kop en gehaast de mat opspringen is zeg maar een no go. Bij sommige lessen legt de docent bij haar mat de benodigde hulpmiddelen voor de les klaar, die je vervolgens voor jezelf nog moet verzamelen. Denk hierbij aan een deken, een kussentje, een blok of zelfs yoga riemen. Weet je (nog) niet hoe je deze moet gebruiken? Tijdens de les helpt jouw yoga docent hierbij, dus keep calm and do some yoga!

Tijdens de yogales draag je trouwens geen sokken of een vest, maar ik heb ontdekt dat een paar sokken en een vest voor de les (en tijdens de ontspanning aan het einde van de les) wel zo fijn zijn. Leg deze dus gewoon klaar naast je mat. Of houd ze aan en trek ze vlak voor de les uit.

4. Eet niet teveel voor de les

Rookie mistake! Mijn eerste yogales stond namelijk gepland voor het begin van de avond. Na de les eten werd mij te laat en dus stapte ik met een volle buik de mat op. Laat ik het erop houden dat ik nu snap waarom yoga veelal vroeg op de ochtend op een lege maag beoefend wordt. Tel daarbij op dat jouw maaltijd ook nog eens minder goed verteerd wordt doordat de energie naar je spieren gaat en het plaatje is compleet. Eet het liefst een uur voor de les niets meer en zorg dat je jouw maaltijd beperkt tot een lichte maaltijd. Wil je toch kort van te voren nog iets eten? Kies dan voor een stuk fruit, een sapje of een healthy snack.

5. Meld eventuele blessures vooraf

Mijn ervaring is dat iedere yogaschool werkt met een intake formulier waarop je eventuele blessures of pijntjes kunt aangeven. Spreek voor de les de betreffende docent nog even aan en meldt dit voor de zekerheid nog eventjes. Ook een eventuele zwangerschap of recente operatie is handig om te vermelden. Zo kan de yoga docent jouw optimaal begeleiden tijdens de les. Sowieso is dit iets wat je altijd aan moet geven. Aan je neus is namelijk niet te zien of je pijn aan je knieën hebt of herstellende bent van een buikgriep. Yoga is luisteren naar je lichaam en de docent kan als professional niet alleen rekening hiermee houden door de yoga poses aan te passen, maar ook technieken en yoga poses aanbieden die verlichtend kunnen werken op jouw specifieke klachten.

6. Be open minded…

Okay, deze zag ik dus tijdens één van mijn eerste lessen ook even niet aankomen. Ik had dus geen idee wat chanten was en zat met het schaamrood op mijn wangen op mijn yogamat ‘aaauuummm’ geluiden te produceren met mijn mede yoga buddy’s. Die overigens vol overgave aan het chanten waren. De keer erop kwam ik goed beslagen ten ijs, want ik had mezelf ingelezen en inmiddels wist ik dat het in één lange adem zingende uitspreken van de klank OHM of AUM alles te maken had met mantra’s en de verbinding tussen onze ademhaling, ons bewustzijn en ons lichaam. Deze viel voor mij in de categorie: een beetje vreemd, maar wel lekker. Want ik stapte toch een partijtje ontspannen de mat af.

7. Sssst

In het lijstje met yoga etiquette is dit een belangrijke: uitgebreid bijkletsen of luidkeels lachen is echt not done. Tuurlijk, voor het naar binnen gaan of in de kleedkamer wordt er heus wat over en weer bijgepraat, maar zodra je jouw mat hebt gevonden is dit een no go. Ga gewoon lekker zitten of liggen op je mat, sluit je ogen en probeer alvast tot rust te komen en de buitenwereld letterlijk buiten te sluiten. Sowieso begint een yogales vaak met een korte meditatie of ontspanningsoefening, dus wat ’training’ vooraf kan geen kwaad.

8. Yoga is geen wedstrijdje

Stijf was in mijn geval een understatement. Tel daarbij op dat ik jaren gevoetbald heb en op de grens van buitensporig competitief balanceer en je begrijpt: frustraties liggen op de loer. Het helpt om je te bedenken dat yoga alles behalve een wedstrijd is, ook niet met jezelf. Bovendien is iedereen ooit beginner geweest, dus waarom zou je jezelf vergelijken met iemand die al jarenlang wekelijks op de mat te vinden is? Luister naar jouw eigen lichaam, vraag om hulp aan de docent en maak gebruik van de hulpmiddelen. En houd vooral in je achterhoofd dat yoga niet gaat om de perfecte houding, maar om bewustwording en luisteren naar je lichaam.

9. Namasté

Weer zo eentje die ik niet zag aankomen tijdens mijn eerste yogales. Nog licht van slag door het chanten, sprak de docent het woord namasté uit. Aangezien yogales 1 voor mij voornamelijk nadoen was, deed ik braaf mee. Met een kleine hoofdbuiging en gevouwen handen sprak ik dit woord ook uit. Wederom was Google mijn beste vriend en ik kwam er al snel achter dat iedere yogales wordt afgesloten met namasté. Simpel gezegd betekent dit ‘ik groet jou en heb respect voor jou’. Een vorm van wederzijds respect dus waarbij je elkaar bedankt voor de fijne les en hun aanwezigheid.

Thuis yogales volgen?

Na jaren voor de klas heb ik wel geleerd dat als je begrijpt waarom je iets doet, dit beter blijft hangen. Bovendien ben ik nogal nieuwsgierig en heb ik mezelf als doel gesteld om de zonnegroet thuis te kunnen uitvoeren. Na verschillende yogascholen te hebben bezocht, is mij dit namelijk nog steeds niet gelukt. Ik deed altijd braaf mee met de les, maar de hoe en wat achter de verschillende oefeningen, die kreeg ik nooit te horen. Tijdens mijn bezoekje aan het Happinez Festival raakte ik in gesprek met de mensen achter Yogatv. Thuis beginnen met yoga bleek helemaal niet zo moeilijk te zijn als ik dacht! Om te beginnen deel ik alvast wat tips om thuis te beginnen met yoga. Soon more!

Namasté!

Liefs Mirjam

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

1 Reactie

  1. Maud

    Hoi Mirjam,
    Je spreekt in verschillende blogposts over YogaTV, zou je je ervaring hiermee willen delen? Ik ben benieuwd of het iets is om in een abonnement te investeren of dat ik dat beter in de lidmaatschapskosten van een yogaschool kan steken 🙂

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This