7 Positieve effecten van yoga op jouw gezondheid

7 Positieve effecten van yoga op jouw gezondheid

Mirjam Blanken

1 augustus 2020


Bye bye geitenwollensokken imago!

Dacht ik jaren geleden dat yoga draaide om zweverig stil zitten in de kleermakerszit en acrobatische toeren met als ultieme doel de hoofdstand, inmiddels weet ik wel beter. Yoga is geen competitie, yoga beoefen je puur voor jezelf. Het geitenwollensokken imago heeft yoga wat mij betreft dus ver achter zich gelaten.

Yoga is hip and happening! Duurzame yogamatten en kekke gerecyclede yogakleding merken hebben hun weg gevonden in yogaland, mannen vinden massaal hun weg naar de yoga school, hardlopers passen yoga toe tijdens en na hun run en zelfs het ministerie van Defensie ziet de gezondheidsvoordelen van yoga. Hierbij de 7 positieve effecten van yoga op jouw gezondheid!

Wat is yoga?

Lang leve the holy triangle! Gezond leven is zoveel meer dan alleen gezonde voeding. Het is een optelsom van jouw hele way of life. Gezondheid is een combinatie van gezonde voeding, voldoende beweging én ontspanning. Maar hoe past de filosofie van yoga dan in deze holistische visie? Het woord yoga betekent letterlijk juk. Je weet wel, zo’n houten balk met emmers die op je schouders wordt gedragen om de last te verdelen. Yoga draait in deze betekenis dus om verbinding en balans van mind, body and soul.

7 Positieve effecten van yoga op jouw gezondheid

1. Je slaapt beter

Heb jij moeite met in slaap vallen na een drukke dag? Of ervaar jij slaapproblemen door stress? Lig je nog uren te piekeren voordat je eindelijk in slaap valt? Goed nieuws! Yoga is namelijk heel goed in te zetten bij slaapproblemen. Er zijn verschillende yoga oefeningen die jou kunnen helpen tot rust te komen. Yoga Nidra is een vorm van yoga die je leert om bewust te ontspannen. Yoga Nidra wordt ook wel slaapyoga genoemd. Bij deze vorm van yoga kom je in een bewuste diepe slaap terwijl je toch wakker en alert blijft. Tijdens deze ‘slaap van de yogi’s’ is je lichaam volledig ontspannen terwijl je geest helder en wakker blijft. Yoga Nidra is de ultieme ontspanning!

2. Je kunt beter met stress omgaan

Het medicijn tegen negatieve stress? Yoga! Je kunt de continue chaos in je hoofd en klachten door te veel stress verminderen door simpelweg je ademhaling aan te passen. We hebben het vaak niet in de gaten, maar onbewust ademen we vaak snel en oppervlakkig. Ademhalingsoefeningen zorgen ervoor dat de effecten van stresshormonen, zoals een snellere hartslag en verhoogde bloeddruk, verminderen. Bye bye stresshormonen! Hello inner peace!

Wil je meteen aan de slag? Hier vind je 4 ontspannende yoga poses!

3. Je wordt flexibeler

Ik kom toch nog even terug op die kleermakerszit. Tijdens mijn eerste yogales had ik grote vraagtekens bij die houding en schoot de kramp aan alle kanten in mijn lijf. Overigens op plekken die je niet verwacht. De yoga poses die volgden gingen alles behalve soepel. Ik denk dat het woord stijve hark de eerste paar maanden op mij van toepassing waren. Die eerste yoga lessen waren geen appeltje eitje, maar vielen in de categorie workout.

Inmiddels ben ik deze fase wel voorbij, maar het laat wel zien dat yoga meer is dan een beetje rekken en strekken en meditatieve ademhaling.  Door yoga wordt je lichaam sterker en leniger. Bovendien drukt een yoga lesje je met de neus op de feiten. Je wordt je bewust van je lichaam en voelt waar de spanning zich ophoopt. Door dieper te ademen en verschillende oefeningen kun je deze spanning zelfs verhelpen. Mijn rugklachten verdwenen, ik werd leniger en mijn spierkracht nam ook nog eens toe.

I bend so I don’t break!

4. Je lichaamshouding verbetert

Stijve spieren en bindweefsel zijn van invloed op je lichaamshouding. Yoga verbetert je lenigheid en flexibiliteit. Maar je lichaam wordt ook sterker door yoga! Daarnaast word jij je door yoga meer bewust van jouw lichaam. Dit heeft ook naast de mat veel voordelen. Zo zit ik niet langer als de klokkenluider van de Notre Dam achter mijn computer en ben me steeds meer bewust van spanning in mijn lijf. Ook tijdens het hardlopen merk ik de voordelen van sterkere spieren, een betere ademhaling en heb ik geen last meer van mijn knieën na een lange run. Pijnklachten zijn vaak het gevolg van een verkeerde houding. Met yoga kun je naast je lichaamshouding verbeteren dus ook je pijnklachten verminderen. Een win-win situatie!

5. Je krijgt meer energie

Van beter slapen krijg je natuurlijk meer energie. Maar wist jij dat er ook yoga oefeningen zijn die zorgen voor extra energie? Energie bij yoga gezien als een subtiele kracht die Prana of levensenergie heet. Deze energie komt het lichaam binnen door in te ademen en stroomt door de zogeheten nadi’s, ook wel meridianen genoemd. Door spanning kunnen deze energiebanen geblokkeerd zijn en kan de energie niet meer voluit stromen. Ademhalingsoefeningen en yoga houdingen zorgen ervoor dat deze energie weer kan stromen. De uddiyana bandha, oftewel het opwaartse buikspierslot laat niet alleen je energie weer stromen, maar zorgt ook voor sterkere buikspieren, verbetert je spijsvertering en lichaamshouding.

6. Je spijsvertering verbetert

Chronische stress is van invloed op je spijsvertering. In de oertijd hadden we bij gevaar 2 opties: vechten of vluchten. Voor beide opties is meer spierkracht nodig en dus meer energie. Spijs verteren is nu minder belangrijk en wordt in dit geval op hold gezet. Het is natuurlijk niet echt handig als je naar het toilet moet als je aan het vluchten bent. Zoals je eerder hebt kunnen lezen is yoga een goede manier om stressbestendiger te worden en hier zal jouw spijsvertering ook baat bij hebben. Maar er is meer!

Yoga kan je namelijk ook helpen bij je stofwisseling. De zogenaamde twisthoudingen waarbij je je bovenlichaam draait bevorderen niet alleen je spijsvertering, maar brengt de spijsverteringsorganen ook in balans. De Zonnegroet is ook een goede manier om jouw spijsvertering te stimuleren. Door je ademhaling aan een beweging te koppelen, gaat je hartslag omhoog en bevorder je de bloedsomloop en lymfestelsel. Op deze manier kunnen afvalstoffen efficiënter worden afgevoerd.

7. Je krijgt een betere weerstand

Je weerstand verbeteren met yoga. C’est possible! Chronische stress veroorzaakt ziektes. Door het stressverlagende effect van ademhalingstechnieken en yoga verhoog je dus je weerstand. Maar dit is niet de enige reden. Rekken, strekken en je spieren aanspannen tijdens een yoga les stimuleert de bloedsomloop en de lymfevaten. Hierdoor worden afvalstoffen sneller afgevoerd. Breathe in, breath out!

Namasté!

Wat zijn jouw ervaringen met yoga? Laat het ons weten in de comments!

Liefs Mirjam

BewarenBewaren


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. De beste yogamat: deze twee mogelijkheden brengen je verder - […] als je steeds valt, geef je de moed eerder op. Terwijl de mensen die volhouden erachter komen welke positieve…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This