Hoe duurzaam is jouw yoga mat?

yoga-at-the-beach

Mirjam Blanken

29 november 2015


Hoe duurzaam is jouw yoga mat?

Welkom in de wereld van de yoga mat. De keuze is er reuze!  Een goede yoga mat is essentieel voor een yogabeoefenaar. Het lijkt simpel om een goede yoga mat te kiezen. Het is tenslotte toch gewoon een stuk rubber dat je uitrolt? Niets is minder waar. Naast een stevige grip is het belangrijk dat je een mat kiest die bij jou past. Niet alleen qua kleur, maar ook qua prijs, maat, dikte en materiaal. En hoe duurzaam is jouw yoga mat eigenlijk?

Hoe duurzaam is jouw yoga mat?

Een duurzame yogamat gaat lang mee, heeft de juiste toplaag en is niet vervaardigd uit schadelijke stoffen. Qua materiaal heb je verschillende keuzes. Zelfs een yogamat van schapenwol behoort tot de mogelijkheden. Wanneer je actief yoga beoefent kom je echter al snel uit bij een zogeheten ‘sticky mat’. Een combinatie van een stevige grip, stabiliteit en comfort is belangrijk bij het uitvoeren van jouw yoga oefeningen.

Een yogamat van PVC

De meeste yogamatten zijn gemaakt van het kunststof PVC (Polyvinylchloride). Nu heeft PVC niet het beste imago vanwege het gebruik van weekmakers en schadelijke oplosmiddelen (Phthalate). Deze lichtgewicht ‘sticky matten’ hebben een lange levensduur wat simpelweg zorgt voor minder restafval. De PVC yoga matten van Manduka worden bovendien milieuvriendelijk geproduceerd en zijn Oeko-Tex* gecertificeerd.

*Het Oeko-Tex label is een certificeringssysteem voor textiel. Het richt zich op het beperken van het gebruik van schadelijke stoffen in relatie tot de gezondheid van de eindgebruiker.

Een yogamat van TPE

De opvolger van PVC is TPE (Thermo Plastic Elastomer). Dit is een nieuw soort lichtgewicht kunststof gemaakt van een combinatie van kunststof en rubber, dat recyclebaar en biologisch afbreekbaar is. Ze zijn vrij van schadelijke stoffen, maar hebben een beperkte levensduur van ongeveer 5 jaar. Hierdoor zijn deze matten een minder duurzame keus.

Een yogamat van natuurrubber

Mijn favoriet? Mijn eco-friendly yoga mat van natuurrubber. Dit natuurlijke materiaal staat met stip op 1 wanneer je kijkt naar duurzaamheid. Naast een eco-friendly productie is deze mat ook biologisch afbreekbaar! Rubber is van nature stroever dan pvc en geeft meer demping en ondersteuning. Dit materiaal biedt de beste grip, ook bij transpiratie. Natuurlijk rubber is minder slijtvast dan PVC. Ze zijn ook aanzienlijk zwaarder en blijven daardoor stabieler liggen en krullen niet op. Een yoga mat van natuurlijk materiaal, wat wil je nog meer?

Manduka

Manduka is absoluut the front runner wanneer het gaat om duurzame yoga matten. Er zijn verschillende series zoals de PRO serie, de eKO serie en de LiveON serie. Zo is er voor iedereen wel een duurzame mat te vinden. De LiveON matten zijn geproduceerd door middel van PLUSfoam. Deze matten zijn 100% recyclebaar en worden dan ook na gebruik gerecycled tot nieuwe duurzame producten. Wist je dat je op de PRO matten zelfs levenslange garantie op slijtage krijgt? Uiteraard vind je in geen enkele mat giftige weekmakers of schadelijke inkten.

There’s more

Naast verschillende soorten matten hebben ze hun assortiment uitgebreid met gerecyclede wollen dekens, tassen, handdoeken gemaakt van gerecyclede plastic flessen, yoga props van kurk en stainless steel waterflessen.

Together we celebrate the deep and profound bond yoga shares with the world. Whether it’s zero waste and emissions free manufacturing, the sourcing of recycled materials, or creating the first ever 100% recyclable mat, you can be sure that your Manduka yoga gear will not only keep your practice thoughtfully grounded, but do so while leaving a very small footprint.

Namaste!

 Wat is jouw favoriete yoga mat? 

Liefs Mirjam

BewarenBewaren


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This