Minder stress door yoga

Friday Favorites #10

Mirjam Blanken

9 augustus 2016


Minder stress door yoga

In deze tijd, met alle indrukken die we dagelijks te verwerken krijgen, kun je ontspannen bijna tot kunst verheven. Maar hoe meer je weet, hoe makkelijker het is om ook in stressvolle situaties relaxt te blijven. Je bent heel druk en er zijn inmiddels zoveel manieren om te ontspannen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Waarschijnlijk heb je niet eens de tijd om avonden lang door het internet te scrollen, opzoek naar praktische tips die écht werken. Minder stress door yoga is een van die tips.

Minder stress door yoga

Daarom deel ik vandaag 5 lessen die ik leerde door te ontstressen met yoga. Het zijn die tips die je echt verder gaan helpen, en die je de inzichten geven waar je direct mee aan de slag kunt. Laten we beginnen!

1. Weet dat niets ooit echt onder controle is

Oké, dit klink niet echt logisch hè? Hoe kan het besef dat echte controle helemaal niet bestaat nou ontspannend werken?

Tijdens de vele yogalessen die ik volgde zag ik vaak hetzelfde probleem ontstaan: ik deed te veel mijn best, en bleef altijd werken naar een betere houding, een grotere focus en een diepere ademhaling. Maar gek genoeg werkte dat me juist tegen.

Een goede yogapose is een ideale combinatie van aanspanning en ontspanning. Continu jezelf onder druk zetten om de best mogelijke prestatie neer te zetten werkt dus niet!

Een yogapose is 99% hard werken, maar die laatste procent wordt je gegeven. Hoe vaak het mij al niet gebeurd is dat ik wekenlang trainde en een pose continu niet goed ging, totdat het op een dag gewoon “ineens” lukte.

Wanneer je de gedachte dat jij alles onder controle moet hebben (of kunt hebben) loslaat, kun je automatisch ook beter ontspannen.

2. Jouw eerste gedachte bepaalt je hele dag

Iedere ochtend wanneer je wakker wordt is het heel belangrijk om al jouw aandacht direct naar positieve dingen te brengen. Wakker worden en je direct zorgen maken over wat er de dag ervoor gebeurde of je zorgen maken over wat nog staat te gebeuren beïnvloed je hele dag.

Wanneer je negatief begint, wordt het heel lastig dingen in een positief licht te zien. Een echte yogawijsheid is dat je gedachten je leven creëren.

Maak niet de hele dag door scenario’s in je hoofd over wat er allemaal fout kan gaan!

Hoe vaak ik al niet gehoord heb: “don’t entertain negative thoughts” . Het is een krachtige boodschap. Want dit is het gevolg: jouw lichaam kan niet zien of iets waar jij aan denkt echt is of niet. Dus het gaat reageren alsof het daadwerkelijk allemaal zo is. Jouw spieren gaan zich spannen, je hartslag versnelt en jouw ademhaling wordt oppervlakkiger.

En wat denk je dat jouw geest doet met deze prikkels vanuit jouw lichaam? Het reageert op alle signalen die je lichaam geeft. Je gaat je zorgen maken omdat er “wel iets zal zijn” omdat jouw lichaam stresssignalen afgeeft.

Dit is geen fijne staat van zijn, dus je doet er goed aan negatieve gedachten direct te stoppen op het moment dat je je realiseert dat je ze aan het entertainen bent.

3. Routines, plannen en to-do lijstjes werken

Ik las ooit een een artikel met als titel “yogadocenten zijn de grootste control freaks”. En ik kan best inzien waarom ze dat zouden zeggen! Ik denk dat ik begonnen ben met yoga omdat het in de basis draait om routines, regels, plannen en structuren. En daar ben ik nou eenmaal gek op!

De waarheid is, dat ze ook echt werken. Onze goede intenties zijn superbelangrijk, maar om onze inzet echt te kunnen doorzetten hebben we routines en structuren nodig. Het maakt het gewoon makkelijk onze initiële intentie te volgen wanneer we even ‘geen zin’ hebben.

4. Wat je eet beïnvloed jouw gedachten

Hoewel ik al veel sagen en legendes over verlichte yogi’s heb gehoord die alles konden eten (inclusief hete stenen en vuur) en er geen last van hadden, denk ik dat het klopt als ik zeg dat wij nog niet zo ver zijn. Dus voor ons, om kalm en ontspannen te zijn, is het belangrijk aandacht te besteden aan wat we eten.

Suiker, onverzadigde vetten en bewerkt voedsel zullen ervoor zorgen dat je je meer zorgen gaat maken. Fruit, groenten, noten en ander voedsel dat direct van de natuur komt is daarentegen het perfecte ‘brainfood’ en zal je helpen alert te blijven. Wees mindful over wat je eet!

5. De weg naar ontspanning is heel persoonlijk

Hoewel de lessen die je hierboven al gelezen hebt mijn ogen echt geopend hebben over hoeveel we zelf kunnen veranderen wanneer we ontspanning zoeken, geloof ik ook dat iedereen het persoonlijk moet ervaren. Je bent tenslotte uniek! Dus luister ook naar jouw eigen intuïtie. Door verschillende dingen te proberen kom je er uiteindelijk achter wat voor jou werkt, en wat niet.

Neem niet klakkeloos alles maar aan als waarheid (inclusief mijn adviezen) maar test ze zelf uit en geef dan pas je oordeel. Doen wat bij je past geeft tenslotte de meeste rust in je leven.

De bovenstaande set lessen heeft mij, en veel van mijn cliënten enorm geholpen bij het vinden van meer rust en ontspanning. Geef ze zelf ook eens een kans en kijk of jij er hetzelfde mee bereikt. Zelfs de meest relaxte en ontspannen mensen die ik ken voelen zich soms overweldigd. Onverwachte dingen kunnen nou eenmaal gebeuren…

Maar met de juiste set routines, technieken en een persoonlijk plan weet ik zeker dat ook jij weer meer controle kunt krijgen over je gedachten en zo naar meer geluk en ontspanning krijgt.

Namaste!

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’

BewarenBewaren


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This