Direct minder stress door deze slimme truc

Direct minder stress door deze slimme truc

Mirjam Blanken

28 augustus 2016


Direct minder stress door deze slimme truc

Als mens is het heel erg moeilijk om de rem op onszelf te zetten. Er zijn zo veel dingen die onze aandacht vragen, taken die moeten worden afgerond en nieuwe projecten waar je gewoon graag mee wilt beginnen. Het is zo verleidelijk om continu bezig te blijven. Je wilt tenslotte tijd met vrienden doorbrengen, goed presteren op je werk, aandacht besteden aan je hobby’s en natuurlijk moet je ook nog af en toe tijd voor jezelf nemen.

Sommige dagen zijn zwaarder dan andere, sommige weken lijken wel voorbij te vliegen en tja, sommige maanden maken we niet eens heel bewust mee! Af en toe denk ik “deed ik niet iets met ontspanning?”. Dus je ziet: zelfs als je dagelijks met yoga en ontspanningstechnieken werkt, vergeet je nog weleens rustig aan te doen.

De onderkant van je voeten

Gelukkig is er een slimme truc die altijd helpt wanneer je even terug bij jezelf wilt komen en direct minder stress wilt ervaren. Het is echt super simpel: Breng je aandacht bij de onderkant van je voeten. That’s it!

Oké, nou kan ik me voorstellen dat je denkt: “zo simpel kan het echt niet zijn”. Maar geloof me: deze tip staat aan de basis van heel veel ontspantechnieken. Het heeft namelijk allemaal te maken met de verdeling van jouw energie binnen je lichaam. Direct minder stress ervaren kan dus wel degelijk!

Direct minder stress door deze slimme truc

Zo werkt deze slimme truc

Wanneer we ons druk maken stijgt al onze energie naar boven. We zijn tenslotte op zo’n moment veel aan het denken, dus onze hersenen hebben energie nodig. Maar vaak zitten we al ruim voordat er zich een stressvolle situatie voordoet te veel in ons hoofd. Leggen we daar nog meer druk bovenop dan krijgen we een verkeerde verdeling van energie: Je hebt nu bijna al je energie in het bovenste deel van je lichaam zitten.

Om de balans terug te vinden, en zo meer rust te creëren, wil je die energie gaan herverdelen.

De gemakkelijkste manier om dit te doen is door jouw aandacht te gebruiken. De universele regel: waar je aandacht heengaat, daar is je energie, komt hier goed van pas.

Wanneer je de aandacht naar je voeten brengt, forceer je jouw energie deels terug te gaan naar het onderlichaam. De energiebalans wordt zo hersteld. Hoe lager je jouw energie hebt zitten, hoe meer geaard je bent. En geaard zijn helpt je rustig blijven in stressvolle situaties.

Tips & Tricks

Voor maximaal effect, is het handig om aan de volgende voorwaarden te denken:

 • Zorg ervoor dat je beide voeten plat op de grond hebt (ook als je zit)
 • De druk die je onder je voeten voelt wanneer je ze beide op de grond hebt, helpen je jouw aandacht naar de voetzolen te brengen. Daarnaast zorgt het voor een gelijke verdeling van je energie.
 • Houd een rechte rug. Energie stroomt voornamelijk via de ruggengraat door de rest van je lichaam. Wanneer je voorovergebogen zit kan het zijn dat je deze energiestroom blokkeert.
 • Een ander voordeel van een rechte rug is het feit dat je schouders dan kunnen ontspannen. Een kromme rug zorgt er namelijk vaak voor dat je gaat compenseren met de schouders. En spanning in de schouders zorgt op zijn beurt weer voor spanning in je hoofd.
 • Gebruik de uitademing om jouw aandacht bij je voeten te brengen.
 • Je lichaam ziet iedere uitademing als een soort mini-ontspanning. Wanneer je deze uitademing combineert met het verplaatsen van je aandacht maak je een goeie ontspan-match.
 • Zodra jouw energie meer naar beneden stroomt creëer je meer ruimte in je hoofd. Door daarnaast goed op de ademhaling te letten, en dan in het bijzonder op de uitademing, vul je die nieuwe ruimte met rust.

Wanneer je deze voorwaarden combineert weet ik zeker dat je direct resultaat zult zien! Natuurlijk lost het verplaatsen van je energie niet direct alle spanning op, maar het is een grote stap in je juiste richting.

Meer rust en ruimte in je hoofd

Deze slimme truc zal je vooral helpen in extreem stressvolle situaties waarbij er geen mogelijkheid is om je even af te zonderen. In zo’n geval moet je het doen met wat je op dat moment bij je hebt. Gelukkig heeft het lichaam genoeg functies die kalmte en rust ondersteunen.

Hoeveel stress je ook ervaart, er zijn altijd manieren om meer ruimte in je hoofd te krijgen. Gebruik deze tip eens wanneer je een moeilijk gesprek hebt, of zenuwachtig bent voor een belangrijke afspraak. De rust die je erdoor zult ervaren kun je dan gebruiken voor een positieve kijk op de situatie.

Namaste

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

2 Reacties

 1. Jitske

  Leuk artikel! Ik geloof ook dat het je kan helpen aarden, je energie naar beneden te richten. Wat ook perfect helpt: een voetmassage! Een fijne tip uit de Ayurveda.

  Antwoord
 2. Sandra

  Goeie tip, Jitske! Een voetmassage is natuurlijk een geweldige manier om de energie weer beter te verdelen. En het is nog heerlijk ontspannend ook!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This