Savasana: ervaar ultieme ontspanning met de lijkhouding 

lijkhouding

Mirjam Blanken

15 april 2024


Savasana: ervaar ultieme ontspanning met de lijkhouding

Dat moment aan het eind van de les, wanneer jouw yoga docent zegt ‘ga maar op je rug liggen en sluit je ogen’ en vervolgens een zacht dekentje over je heen legt. Love it! Maar deze zogeheten lijkhouding (savasana) is typisch zo’n gevalletje: klinkt simpel (want je gaat immers gewoon liggen), maar blijkt uiteindelijk toch uitdagender dan je dacht.

Niet voor niets heet deze yogaoefening lijkhouding. De bedoeling is dat je stil ligt, niets doet, volledig ontspant en helemaal tot rust komt. Maar juist wanneer we deze ultieme ontspanning opzoeken kunnen we nog onrustiger worden, simpelweg omdat we niet meer gewend zijn om volledig te ontspannen. Iets met te druk bezig met andere dingen? En laat dit nu precies zijn waarom deze ontspanningsoefening zo belangrijk is. Doordat je jouw aandacht naar binnen richt is er gewoonweg geen ruimte meer voor piekeren en stress. Wanneer je deze oefening onder de knie hebt heb je dus een fijne manier gevonden om volledig te ontspannen en alle onrust en stress van je af te laten glijden.

Your calm mind is the ultimate weapon against your challenges. So relax.

lijkhouding

By bye ego, hello you!

Het is wat met die continue stroom aan prikkels. En ook ik maak me schuldig aan rustmomentjes inbouwen in de vorm van Netflix. En dan ook nog het liefst met mijn iPhone on the side. Maar echt bewust helemaal niets doen? Dat komt niet zo vaak voor vrees ik. Loslaten wat je niet bent of wat niet bij je hoort, dat is het grote verschil met gewoon gaan liggen. Ken je dat moment wanneer je in bed gaat liggen na een drukke dag en alle gebeurtenissen van die dag de revue passeren? Lekker ontspannen in slaap vallen is vervolgens een uitdaging…

Bij savasana ga je ook liggen, maar laat je jouw lichaam heel bewust ontspannen. Emoties en gedachten die voorbij komen laat je voor wat ze zijn. Loslaten en ontspannen is niet iets wat je actief kunt doen. Door alleen te observeren neem je als het ware afstand van je eigen ik, je ego.

Met deze 9 tips overleef je jouw eerste yogales!

Waar is Savasana goed voor?

  • Savasana zorgt voor diepe ontspanning van zowel lichaam als geest. Hierdoor is deze yoga ontspanningsoefening bij uitstek geschikt wanneer je onrustig bent of stress ervaart.
  • Savasana ontspant je spieren, dit is het typische zware gevoel dat je ervaart tijdens deze yogahouding.
  • Savasana helpt je bij (in)slaapproblemen. Logisch ook, een ontspannen mens valt nu eenmaal lekkerder in slaap.

De lijkhouding in 6 stappen

  1. Zorg er allereerst voor dat je een fijn plekje hebt om te liggen. Kies bij voorkeur voor een yogamat, maar heb je die niet dan kun je ook op bed gaan liggen. Zorg er ook voor dat je comfortabel ligt. Leg eventueel een kussentje of opgerolde onder je knieën, onderrug of je hoofd. Het kan ook fijn zijn om jezelf toe te dekken met een dekentje of warme sokken aan te trekken.
  2. Ga zo ontspannen mogelijk op je rug liggen. Til je benen één voor één op, leg ze weer langzaam neer en laat je voeten naar buiten vallen. Laat je armen ontspannen naast je lichaam liggen met je handpalmen naar boven. Op deze manier zijn je schouders ook ontspannen.
  3. Richt je aandacht op je ademhaling. Haal bewust een keer diep adem en adem ook bewust een keer lang uit.
  4. Ontspan één voor één je spieren door in gedachten langs je voeten, benen, heupen, buik, handen, armen, schouders en nek en gezicht te gaan. Voel je spieren bewust ‘zacht’, ontspannen en zwaar worden. Vind je dit lastig? Span dan je spieren één voor één aan en laat ze ontspannen tijdens een uitademing.
  5. Laat gedachten en gevoelens die opkomen langzaam voorbij gaan. En dwalen je gedachten toch af? Concentreer je dan weer bewust op je ademhaling.
  6. Na minimaal 5 minuten kom je langzaam weer in beweging. Wiebel met je tenen, beweeg je handen en verleg je aandacht van binnen naar buiten. Rol vervolgens op je zij of kom langzaam rechtop zitten. Voel nog even na en open je ogen.

Namasté

Liefs Mirjam


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This