Welke vorm van yoga past het beste bij jou?

Welke vorm van yoga past het beste bij jou

Mirjam Blanken

8 april 2016


Welke vorm van yoga past het beste bij jou?

Eindelijk heb je de knoop doorgehakt! Je heb besloten yoga lessen te gaan volgen. Je speurt het wereld wijde web af en vindt een yogaschool bij jou in de buurt. Maar dan zie je Hatha yoga, Yin yoga en nog meer van die rare namen. Welke vorm van yoga past het beste bij jou? Om je te helpen kiezen vind je in deze blog de meest populaire vormen van yoga op een rijtje. Met een uitgebreide beschrijving uiteraard. Zo kun je vast bepalen wat jij denkt dat past en een proeflesje meedoen bij een yogaschool bij jou in de buurt. Enjoy!

De voordelen van online yoga!

Hatha Yoga

Hatha yoga is een vrij rustige vorm van yoga met veel mentale uitdagingen. De combinatie van houdingen(asanas) en Pranayama(ademhaling oefeningen) en meditatie(dyana) met als doel iemand zich sterk, gezond en energiek te laten voelen. Veel moderne yoga vormen zijn afgeleid van Hatha yoga. Hatha yoga is een langzame vorm van yoga met de focus op basis houdingen en ademhaling.

Vinyasa flow Yoga

Een yoga waar de houdingen op een mooie elegante manier op elkaar overgaan en een mooie flow creëren. De ademhaling is erg belangrijk bij vinyasa flow. De houdingen en de ademhaling lopen synchroon met elkaar. Er is veel variatie in de houdingen, veel flow dus veel beweging, bij een vinyasa les word je lichaam goed opgewarmd en kun je lekker gaan zweten.

Bikram Yoga of Hot yoga

Hot, hot, hot! Bij Bikram yoga is zweten een garantie. In een zaal van 40 graden Celsius doe je een serie van 26 houdingen (asanas) en 2 ademhalings oefeningen. Elke les is hetzelfde en heeft een serie van houdingen die vast staat, en de les duurt 90 minuten. Bikram yoga is een intensieve yoga vorm, door de hitte en de beweging ga je snel transpireren, en kun je dieper in je houdingen komen omdat je spieren zijn opgewarmd. Gedurende de dag zal je veel water moeten drinken om gehydrateerd te blijven.

Yin yoga

Yin yoga is een meditatieve yoga vorm. Bij Yin yoga worden de houdingen langer vastgehouden dan in andere yoga vormen, dit kan tussen de 3 en 5 minuten zijn. Omdat je zolang in een houding blijft heb je tijd om naar binnen te keren en jezelf te observeren. Yin yoga is een goeie aanvulling op een yang practice zoals Bikram/hot yoga, ashtanga yoga of vinyasa flow of een yang sport zoals hardlopen, fietsen, zwemmen en fitness. Yin yoga is een langzame yoga practice die zich richt op het ontspannen van de spieren, het naar binnen keren, jezelf observeren, in het nu zijn.

Iyengar yoga

Iyengar yoga is een vorm van hatha yoga, ontwikkeld door B.K.S. Iyengar. Iyengar yoga staat bekend om het gebruik van hulpmiddelen zoals blokken, kussens en riemen. De aandacht in deze yoga vorm gaat naar het in lijn brengen van het lichaam. Geschikt voor beginners om de basis houdingen van yoga te leren, maar ook zeer geschikt voor de ervaren yogi die geïnteresseerd is om een betere alignement te krijgen in zijn of haar houdingen.

Ashtanga yoga

Een dynamische vorm van yoga waar op tempo een vaste serie word beoefend. De vaste volgorde is zodanig vastgesteld dat iedere houding een voorbereiding is op de volgende. De houdingen lopen vloeiend in elkaar over, dit in combinatie met de ademhaling en omdat er geen pauzes zijn ontstaat er een vinyasa flow.

Belangrijke elementen die worden toegepast in de Ashtanga yoga zijn:

  1. Ademhaling (Ujjayi)
  2. Focus point (Drishti)
  3. Interne energie beheersing (Bandhas)

Bereid je voor om te gaan zweten in deze les. Met Ashtanga yoga bouw je kracht en flexibiliteit op. Het is een dynamische vorm van yoga met veel mentale en fysieke uitdagingen.

7 positieve effecten van yoga op jouw gezondheid

Happy yoga journey!

BewarenBewaren


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This