Kom weer in balans met de wisselende neusgat ademhaling (Nadi Shodhana pranayama)

wisselende neusgat ademhaling

Mirjam Blanken

15 augustus 2021


Wist je dat je waarschijnlijk op dit moment maar door één van je neusgaten ademhaalt? No worries! Bij normale inspanning is het heel namelijk heel normaal dat het ene neusgat meer open is dan het andere. Je neusgaten zijn namelijk niet tegelijk even actief. Deze zogeheten neuscyclus duurt bij de meeste mensen zo’n 7-8 uur en in die tijd wisselen beide neusgaten elkaar om de 3-4 uur af. Volgens yogi’s geeft ademen door je linker neusgat rust en ademen door je rechter neusgat juist energie. Tijdens het ademhalen kan je hier dus bewust gebruik van maken. Heb je een drukke dag achter de rug? Kun je niet slapen? Of ben je onrustig (lees: opgefokt) en gestresst? Dan is wisselende neusgat ademhaling misschien wel iets voor jou.

Take time to make your soul happy!

Ademhalen door je neus is een aanrader

De wisselende neusgat ademhaling, oftewel Nadi Shodana is een simpele en effectieve yoga ademhalingstechniek (pranayama) die zorgt voor balans tussen lichaam en geest. Sowieso is ademhalen door je neus een aanrader, want dit stimuleert een rustige, diepe buikademhaling die vervolgens de Nervus Vagus stimuleert. Deze belangrijke zenuw is onderdeel van het parasympathisch zenuwstelsel en helpt je te ontspannen en stress en gevoelens van angst te bestrijden. De manier waarop je ademhaalt beïnvloedt dus zeker je state of mind. Sterker nog: door een paar keer per dag bewust de buikademhaling toepassen geef je jouw lichaam al een signaal om te ontspannen.

De voordelen van Nadi Sodhana pranayama

Vind je het nog lastig om de buikademhaling bewust toe te passen? Dan is de wisselende neusgat ademhalingsoefening wellicht iets voor jou. Je hoeft er geen gevorderde yogi voor te zijn en je kunt deze ademhalingsoefening op ieder moment van de dag uitvoeren. Ik vind hem zelf erg fijn als ik een drukke dag achter de rug heb of moeite heb met inslapen. Maar je kunt jouw dag ook beginnen met de Nadi Sodhana of halverwege je dag even een moment inlassen.

✓ Omdat je afwisselend door je linker- en rechterneusgat inademt en uitademt zorgt de Nadi Sodhana pranayama voor balans tussen de linker- en rechter hersenhelft.
✓ De Nadi Sodhana pranayama verlaagt je hartslag en vermindert spanning.
✓ De Nadi Sodhana pranayama vermindert gevoelens van angst en stress.
✓ De Nadi Sodhana pranayama geeft energie.
✓ Deze ademhalingsoefening zorgt er bovendien voor dat je vrijer kunt ademhalen.

Must read: 7 positieve effecten van yoga op jouw gezondheid

What’s in a name?

In de yogaleer zijn Nadi’s de energiebanen in ons lichaam waar levensenergie (prana) doorheen stroomt. Sodhana betekent reinigen en als je Nadi Shodhana vertaalt vanuit het Sanskriet dan is meteen duidelijk wat deze ademhalingsoefening doet. Blokkades in deze energiebanen (door bijvoorbeeld langdurige stress) zorgen ervoor dat onze energie minder goed kan stromen en je voelt hem al aankomen: dit zorgt voor tal van gezondheidsklachten. Door middel van de ademhalingsoefening Nadi Shodhana kun je deze blokkades herstellen, zodat jouw prana weer kan stromen. It’s all about balance!

Zo voer je Nadi Shodhana uit

  1. Zorg dat je ontspannen gaat zitten. Dit kan in Lotushouding, kleermakerszit, maar ook gewoon zittend op de bank. Zorg ervoor dat je een rechte rug hebt en je schouders en armen ontspannen zijn.
  2. Laat je linkerhand ontspannen op je knie rusten.
  3. Plaats je wijs- en middelvinger tussen je wenkbrauwen.
  4. Druk met je rechter duim de rechterkant van je neus dicht en adem vervolgens diep in door je linkerneus gat. Houd je adem even vast.
  5. Sluit nu met je rechter ringvinger je linker neusgat af en laat je duim los.
  6. Adem lang en diep uit door je rechter neusgat.
  7. Adem ook weer diep in door je rechter neusgat en houd je adem weer even vast.
  8. Druk met je duim je rechter neusvleugel dicht en adem uit door je linker neusgat.
  9. Adem ook weer diep in met je linker neusgat.
  10. Houd je adem even vast en sluit wederom je linker neusgat af en laat je duim los.
  11. Adem uit door je rechter neusgat en adem ook weer lang en diep in met dit neusgat.
  12. Get the picture? Als je hem eenmaal door hebt is het easy peasy!
  13. Je kunt deze ademhalingsoefening trouwens ongeveer 5 minuutjes doen. Daarna ga je lekker weer ‘gewoon’ ademen zonder erbij na te denken.

Namasté!

BewarenBewaren


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

2 Reacties

  1. Marion van de camp

    Zou deze oefening ook goed zijn tegen hartritmestoring of juist niet? Ik heb vaak overdag nooit last er van maar zo gouw ik in bed kom en ga liggen begint het. En dat ben ik bang voor dus ga er al tegen opzien om naar bed te gaan, want dit is wel prettig en makkelijk om te doen, die neus afwisselen met ademde.. oh ja mijn leeftijd is 78 jaar.

    Vast bedankt voor de moeite..

    Antwoord
  2. Helen

    Dank je wel Mirjam voor je uitleg over de wisselende neusgaten methode van Nadi. Ik had met ademen door het linkerneusgat zo een verbluffend resultaat, dat ik direct op zoek ging naar achtergrond info. Zo kwam ik bij jou terecht.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This