Het verhaal achter een flesje mineraalwater

Het verhaal achter duurzaam water in een flesje

Mirjam Blanken

24 mei 2017


Water on the go

Sta je dan, bij een benzinestation, ergens aan de snelweg, voor het schap met flesjes drinken. Ik drink dus eigenlijk alleen maar thee, koffie en water. Okay en ’s avonds een rood wijntje, maar een roadtrip naar Toscane en rode wijn is niet echt een handige combinatie. Dat wijntje moet maar even wachten tot we op de plek van bestemming zijn. In het kader van ‘drink meer water’ besloot ik te gaan voor een flesje natuurlijk mineraalwater. En aangezien we nog een behoorlijk lange rit voor de boeg hadden, had ik dus voldoende tijd om het etiket van mijn flesje Chaudfontaine te bestuderen. Want ik heb er nog nooit bij stil gestaan, maar waar komt dit water eigenlijk vandaan? Hierbij het verhaal achter een flesje mineraalwater!

Het verhaal achter duurzaam water in een flesje

Als er 1 soort water is waarvan je direct ziet waar het vandaan komt, is het natuurlijk mineraalwater. De bron moet namelijk op de verpakking staan!

Thermaal drinkwater

Het mineraalwater dat door Chaudfontaine gebotteld wordt, ontspringt aan de voet van de Belgische Ardennen, net over de grens. Het natuurlijke mineraalwater reist meer dan 60 jaar via zuiverende rotslagen tot wel 1600 meter (!) diep, waar het door de aarde verwarmd wordt. Uiteindelijk ontspringt dit zuivere mineraalwater met een temperatuur van 37°C. Het enige wat Chaudfontaine nog hoeft te doen, is het water bottelen. En dit doen ze enkel voor de markten dicht bij de bron: Nederland, België en een klein deel van Noord-Frankrijk. Mineraalwater, met dank aan de natuur. Er komt geen waterzuiveringsinstallatie aan te pas!

Bescherming van de bron

Door middel van duurzaam watermanagement en bescherming van de bron zorgt Chaudfontaine trouwens goed voor de natuur. Zo is Chaudfontaine de eerste mineraalwaterbottelarij in Europa die bekroond is met het gouden European Water Stewardship-certificaat. Dit certificaat wordt verleend aan bedrijven die zich inzetten voor duurzaam waterbeheer en bescherming van de bron in samenwerking met de lokale gemeenschap.

Chaudfontaine verspilt geen water bij het bottelproces. Het water dat gebruikt wordt voor het spoelen van de flessen wordt weer opgevangen en hergebruikt voor het spoelen van de kratten. Bovendien wekt de bottelarij duurzame energie op door middel van zonnepanelen en een waterturbine in de rivier. De restwarmte van het thermale water wordt in de winter weer gebruikt om de bottelarij te verwarmen.

Het verhaal achter duurzaam water in een flesje

Met dank aan de natuur

Heb jij trouwens het ‘Puur Natuur’ logo ook gespot op het flesje water hierboven? Hier zit een mooi verhaal achter! Chaudfontaine heeft natuurlijk heel veel aan de natuur te danken. Het mineraalwater valt als regen uit de lucht, wordt vervolgens door de aarde gefilterd en ontspringt vanzelf aan de bron in de Ardennen. Het water bottelen is het enige wat nog hoeft te gebeuren. Bovendien is slechts één procent van de drinkwaterbronnen thermaal en Chaudfontaine behoort tot die categorie. En om deze mooie natuur te bedanken heeft Chaudfontaine in samenwerking met Natuurmonumenten het initiatief Puur Natuur Projecten gelanceerd.

Puur Natuur website

Chaudfontaine steunt Natuurmonumenten om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij het beleven, maar ook het beschermen van de natuur. Zo vind je op de Puur Natuur website niet alleen verschillende wandel-, fiets – en kanoroutes door natuurgebieden, maar ook een project om weidevogels te beschermen.

Stay hydrated!

De wandelroute door de Zeepeduinen in Zeeland gaat hier op de planning hoor. Als kind kwam ik regelmatig in Haamstede en ik kan me herinneren dat dit een schitterend gebied is. Welke route gaat er op jouw lijstje?

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Chaudfontaine. Lees hier mijn disclaimer.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This