Natuurlijke zonbescherming is een goed idee!
Nu de zon volop schijnt en de temperatuur omhoog schiet (understatement) willen we hier natuurlijk optimaal van genieten. Dus hop, kids inladen en een dagje genieten van zon, zee, strand. Massaal smeren we ons in om maar zo lang mogelijk van de zon te kunnen genieten. Maar wist je dat natuurlijke zonbescherming vaak een betere optie is voor jouw gezondheid?
I love sunshine!
Zonlicht heeft een positief effect op ons humeur en speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van vitamine D. Te veel zonlicht heeft echter een negatieve gevolgen. Verbranding, huidveroudering, uitdroging en zelfs huidkanker kunnen de gevolgen zijn van te lang en te vaak onbeschermd van de zon te genieten.
De simpelste oplossing is natuurlijk uit de zon blijven. Eerlijk is eerlijk, ik smeer mij nauwelijks in. Een hoedje opzetten, de schaduw opzoeken en mijn huid bedekken werkt voor mij prima. Maar zeker met een vakantie op Bali in het vooruitzicht is bescherming door middel van zonnebrandcrème een must.
Belastende stoffen in reguliere zonnebrandcrème
Reguliere zonnebrandcremes bevatten synthetische zonnefilters. Deze worden door de huid opgenomen. Vandaar dat wordt aangeraden je minimaal een half uur van te voren in te smeren. Deze stoffen kunnen allergische reacties veroorzaken, beschermen vaak alleen tegen UVB-straling. Maar erger nog, ze brengen schade toe aan je gezondheid.
Je huid is je grootste orgaan en beschermt je tegen invloeden van buitenaf. Je huid verzorgen en beschermen is dus geen overbodige luxe. De synthetische filters in reguliere zonnebrandcrème trekken echter ook in de huid en komen vervolgens in de bloedbaan terecht met alle gevolgen van dien. Allergische reacties, huidirritaties en zelfs hormoonverstoringen kunnen veroorzaakt worden door deze stoffen.
In het kader van ‘weet wat je smeert’ licht ik er een aantal toe.
Parabenen
Parabenen zijn de meest gebruikte conserveringsmiddelen in cosmetica en crème. Het heeft een antibacteriële werking. Hierdoor is de crème langer houdbaar en behoudt het zijn structuur en kleur. Deze parabenen dringen in geringe mate door de huid en hebben in ons lichaam en bootsen in ons lichaam de werking van oestrogeen na. Ze vallen onder de zogeheten xeno-oestrogenen. Hierdoor worden deze licht hormoonverstorende stoffen ook al in verband gebracht met borstkanker. Een directe link is echter nooit gevonden.
Op de ingrediëntenlijst: methylparaben, propylparaben, butylparaben of benzylparaben.
Oxybenzone
Deze UV-filter zorgt bij veel mensen voor allergische reacties. Het wordt namelijk bijzonder goed door de huid opgenomen. Bovendien kan het de kans op kanker en verstoorde hormoonbalans vergroten.
Op de ingrediëntenlijst: benzofenon-3
Minerale oliën
Paraffine en petroleum leggen een beschermlaag op de huid. Hierdoor sluiten ze de huid af waardoor afvalstoffen zich ophopen en de huid minder goed kan ademen.
Retinylpalmitaat, padimaat, octinoxate, menthyl anthranilaat, kunstmatige parfum, lanolin. De lijst met belastende stoffen is nog veel langer.
Tip! Check ook je make-up eens op het gebruik van synthetische zonnefilters.
Natuurlijke zonbescherming
Goed nieuws! je kunt je huid op een natuurlijke manier verzorgen en beschermen tegen de nadelige gevolgen van zonlicht.
- Zonnebrandcrèmes op basis van mineralen en plantaardige filters zijn de oplossing. Deze crèmes bevatten zinkoxide en/of titaandioxide. Ze leggen een beschermend laagje op de huid, waardoor de UV-stralen worden gereflecteerd.
- Vaak bevatten deze crèmes nog oliën en vitaminen met UV beschermende eigenschappen, zoals arganolie, vitamine E, vitamine E en vitamine C. Kruidencomplexen en plantenextracten zoals aloë vera en calendula beschermen de huid tegen uitdroging en huidirritatie ten gevolge van de zon.
Er is echter wel degelijk een nadeel aan minerale zonnebrandcrèmes. Doordat de natuurlijke filters op de huid blijven liggen laat het vaak een witte waas achter. Bovendien zijn deze cremes vaak wat stugger met uitsmeren en hierdoor niet zo prettig in gebruik.
Nanodeeltjes
Om deze niet zo charmante witte waas weg te krijgen zijn er nanodeeltjes toegevoegd aan de crèmes. Deze nanodeeltjes bestaan uit titaandioxide en zinkoxide met een coating erom heen. Het maakt de zonnebrandcrème beter smeerbaar, waardoor de witte waas uitblijft.
Ideaal toch? De risico’s van het gebruik van nanodeeltjes zijn echter nog onbekend, maar er zijn al geluiden dat dit het risico op huidkanker kan verhogen.
Smeer de crème dus vooralsnog niet op eventuele wondjes en weeg je keuzes af. Niet smeren en verbranden, regulier smeren, natuurlijk smeren en rondlopen met een witte waas of natuurlijk smeren met nanodeeltjes? Overigens staat er bij de verschillende producten vermeldt of er gebruik wordt gemaakt van nanodeeltjes.
Keurmerk
De term ‘natuurlijk’ op een flesje zonnebrandcrème zegt niets. De verpakking overigens ook niet, ook al staan er nog zo veel palmbomen op.
Er zijn een aantal onafhankelijke gecertificeerde keurmerken waar je een natuurlijke zonnebrandcrème aan kunt herkennen. Deze keurmerken garanderen gezonde en 100% natuurlijke ingrediënten, dus geen synthetische filters en veelal biologisch en vegan.
BDIH
Het BDIH keurmerk is een keurmerk voor natuurcosmetica. Dit Duitse keurmerk zet zich ook in voor eerlijke handel en dierproefvrije producten. Er worden alleen natuurlijke grondstoffen gebruikt die op een milieuvriendelijk (en liefst ook biologische) manier geproduceerd worden.
NaTrue
Dit keurmerk is het eerste wereldwijde keurmerk voor natuurlijke en biologische huiverzorging. Zij werken met een sterrensysteem waarbij 3 sterren ervoor garant staat dat ten minste 95% van de daarin aanwezige grondstoffen afkomstig is van gecontroleerde biologische productie.
Bij veel producten zoals bijvoorbeeld shampoos is water het belangrijkste ingrediënt. Water is nooit van biologische kwaliteit en daarom hebben deze producten altijd een NaTrue label met maar 1 ster.
Het NaTrue-label met twee sterren garandeert dat ten minste 70% van de natuurlijke ingrediënten afkomstig zijn van gecertificeerde biologische productie.
ICADA
ICADA is keurmerk voor natuurcosmetica, te vergelijken met de BDIH en NaTrue. De regels zijn echter strenger: 80% van het assortiment moet voldoen aan de natuurlijkheidseisen. Ter vergelijking: bij Natrue is dit 70% en bij BDIH 60%.
Ecocert Keurmerk
Deze certificering houdt in dat de gebruikte natuurlijke producten 100% biologisch zijn en voor 95% ingrediënten van natuurlijke oorsprong bevatten. Een klein percentage synthetische stoffen is toegestaan, zoals conserveringsmiddelen en parfum. Bovendien richt dit Franse keurmerk zich ook op milieuvriendelijke productie en heeft het een fair trade programma.
Vegan Logo
Het Vegan logo is een geregistreerd keurmerk en symboliseert dat een product voldoet aan de standaarden van The Vegan Society. Het is aanwezig op talrijke producten die vrij zijn van dierlijke ingrediënten en die zijn geregistreerd bij The Vegan Society.
Weet wat je smeert!
Wat is jouw favoriete merk zonnebrandcreme? Laat het ons weten in de comments!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’
Bedankt voor het artikel, zit namelijk net in de zoektocht voor de juiste zonnebrandcreme. Laatst een gekocht in de natuurwinkel, die gaf de beschreven witte waas, wat er echt niet uitzag, durfde me er niet mee te vertonen. En daarna de Lovea factor 15 gekocht, maar deze veroorzaakt uitslag in mijn hals. Dus nu weer terug bij af in de zoektocht!
Ik ga absoluut voor Goddess Garden. In mijn eigen zoektocht naar alle merken op de wereld, kwam Goddess Garden met kop en schouders boven de rest uit en heb het daarom opgenomen in mijn assortiment. Loveli deed later nog een zonnebrandtest en blogde hetzelfde resultaat: http://loveli.care/2016-zonnebrandcreme-test/