Pompoenen luiden de herfst in. Tijdens dit regenachtige en winderige seizoen is er niets lekkerder dan met een kom van oma’s pompoensoep te genieten van de regen tegen de ramen terwijl je zelf heerlijk warm binnen zit.
Pompoenen kun je prima een winter bewaren na het oogsten. Sterker nog, het vruchtvlees wordt naar mate de tijd verstrijkt alleen maar zoeter! Zorg er dan wel voor dat je de rijpe pompoen bij droog weer oogst en laat een stukje van de steel zitten. Laat de pompoen vervolgens een paar dagen in de herfstzon verder drogen. Bewaren kan op een droge, koude plek. Tegen winterse temperaturen onder het vriespunt kan de pompoen trouwens niet.
Greendelicious
Het recept van deze pompoensoep vind je in het moestuinkookboek Greendelicious, puur koken met je eigen oogst van Natascha Boudewijn. Van pompoensoep bestaan natuurlijk al ontzettend veel recepten. Daarom hierbij de ouderwetse variant. Omdat elke pompoen verschilt van de andere, moet je zelf de juiste hoeveelheden van de kruiden, specerijen en de wijn uitvinden.
De 25 lekkerste pompoen recepten
Wat heb je nodig?
Voor een pan vol van oma’s pompoensoep
- 1 butternutpompoen
- 1 eetlepel roomboter
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 gesnipperde uien
- gemberpoeder
- kurkumapoeder
- kerriepoeder
- blaadjes van een paar takjes tijm
- 1 laurierblad
- scheut droge witte wijn
- 1 liter groentebouillon
- 4 eetlepels room of crème fraîche
Zo ga je te werk
- Schil de pompoen, snijd hem doormidden en verwijder de zaden. Snijd de pompoen in stukken van ongeveer 5 centimeter. Verhit in een grote pan de boter met de olijfolie en fruit de ui.
- Voeg de kruiden en specerijen toe en bak kort mee. Schenk er de groentebouillon bij.
- Voeg een scheutje witte wijn toe en kook tot de pompoen gaar is.
- Laat iets afkoelen en pureer met de staafmixer (of blender) tot een gladde soep.
- Dien op met wat room of crème fraîche op het bord.
Hoe veel van de kruiden moeten hier in?
Theelepels…
Bvd!
Hi,
Geef de witte wijn nog een plekje in je receptuur, ik neem aan net voordat je de bouillon toevoegt.
Grts Jon.