Last van ongewenst urineverlies? Doe deze yoga oefening!

urineverlies

Mirjam Blanken

19 oktober 2018


Last van ongewenst urineverlies? Doe deze yoga oefening!

Taboes zijn er om te doorbreken toch? Want last van ongewenst urineverlies, dat hebben dus best veel vrouwen. Maar erover praten? Dat doen we dan weer niet. Op zo’n ietwat gênant moment is Google ineens onze beste vriendin. Incontinentie komt trouwens in verschillende vormen voor. In dit artikel bedoel ik stress- of inspanningsincontinentie. En het woord zegt het natuurlijk al: bij deze vorm van incontinentie verlies je een klein beetje urine bij inspanning. Het is een echt vrouwenkwaaltje en volgens de laatste cijfers heeft zo’n 1 op de 4 van de volwassen vrouwen last van deze vorm van ongewenst urineverlies. En dit zijn dus niet alleen vrouwen die pas bevallen zijn of het druk hebben met de overgang…

In je broek plassen van het lachen?

Dat is dus helemaal niet zo grappig. Niezen, lachen, tillen, springen, rennen, traplopen, … Stuk voor stuk bekende voorbeelden waarbij wij vrouwen soms wat urine laten lopen. En wie kent er nu niet de uitdrukking ‘het doen in je broek doen van het lachen’? Deze activiteiten zorgen ervoor dat druk in de buik toeneemt waardoor je ongewild druppeltjes of soms zelfs een straaltje urine verliest. Inspanningsincontinentie wordt veroorzaakt door verslapping van de bekkenbodemspieren en hiermee dus vaak in de categorie ‘after zwangerschap kwaaltje’ geschaard. Maar niets is minder waar, ook door hormonale verandering tijdens de overgang, ouder worden, operaties in de onderbuik en verkeerd plassen (!) zorgen voor een verslapping van deze spieren.

Goed voor jezelf zorgen doe je zo!

Wist je dit over je bekkenbodemspieren?

  • Je bekkenbodem bestaat uit uit een groep spieren die als een soort hangmatje gespannen zijn tussen je schaambeen en heiligbeen. Een van de functies van deze bekkenbodemspieren is het veilig ondersteunen van de organen in je onderbuik, zoals onder andere je blaas.
  • Dit hangmatje van spieren heeft tegenovergestelde functies. Enerzijds zorgt het bekkenbodem ervoor dat je je plas, poep en scheetjes op kunt houden, anderzijds moet je je bekkenbodem ook kunnen ontspannen om überhaupt naar de wc te kunnen gaan en zo goed uit te kunnen plassen.
  • Pijn bij het vrijen kan veroorzaakt worden door te strak gespannen bekkenbodemspieren. Incontinentie kan daarentegen veroorzaakt worden door te slappe bekkenbodemspieren.
  • Mannen die staand plassen spannen vaak onbewust hun blaas aan. De oplossing? Gewoon lekker gaan zitten op het toilet mannen!

Lichaam, adem en bewustzijn

Waar een fysiotherapeut bij verslapte bekkenbodemspieren met name inhaakt op het versterken van de bekkenbodemspieren en het vergroten van de kennis over het bekken en de bekkenbodem gaat yoga een stapje verder. Bij deze yoga oefening draait het namelijk naast de fysieke oefening en het bewustzijn ook om ademhaling. Het idee achter deze drie-eenheid is dat het één niet zonder de andere twee kan functioneren. It’s all about balance! Wist je trouwens dat gespannen bekkenbodemspieren niet automatisch sterke spieren zijn? Om je spieren te kunnen versterken is het kunnen ontspannen van de bekkenbodem dus essentieel!

Wil jij weten hoe het met jouw bekkenbodemspieren gesteld is? Probeer dan bij je volgende toiletbezoek tijdens het plassen eens te stoppen. Hiervoor span je je bekkenbodem aan en stop je dus halverwege met plassen. Lukt dit (nog) niet goed? Dan is onderstaande kegeloefening een aanrader.

Kegeloefening 2.0

Door het beoefenen van deze simpele yoga oefening, train je niet alleen je bekkenbodemspieren om zo ongewenst urineverlies te voorkomen, maar ben je tegelijkertijd ook bezig de balans in je lichaam te herstellen. Spoiler alert: eigenlijk gaat het bij deze oefening meer om ontspannen, dan aanspannen. Door juist de bekkenbodemspieren goed te laten ontspannen na inspanning wordt de doorbloeding gestimuleerd en hierdoor worden afvalstoffen afgevoerd en voedingsstoffen (energie) worden beter aangevoerd.

  1. Allereerst is het belangrijk om te weten waar je bekkenbodem zit, want veel mensen verwarren deze spier nogal eens met de bilspieren.
  2. Ga goed rechtop op een stoel zitten met je benen wijd.
  3. Heb je moeite met goed rechtop zitten? Maak je rug dan afwisselend hol en bol en probeer het punt te vinden waarop je goed rechtop zit.
  4. Leun vervolgens naar voren en leg je ellebogen op je knieën. Je bekkenbodem drukt nu op de zitting van de stoel.
  5. Wanneer je de bekkenbodemspieren in deze houding goed aanspant voel je deze als het ware omhoog komen.
  6. Begin met het aanspannen en vasthouden van je bekkenbodem (2 seconden) en laat je spieren vervolgens bewust weer ontspannen (4 seconden).
  7. Heb je deze oefening goed onder de knie? Dan kun je de oefening uitbreiden door je bekkenbodem stapsgewijs in 6 seconden aan te spannen en in 12 seconden helemaal los te laten en te ontspannen.

Namasté!

Liefs Mirjam

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

1 Reactie

  1. Wat een fijn blog en wat een goede tips, dank je wel!

    Ik heb zelf al jaren last van stress incontinentie en besteed kapitalen aan inlegkruisjes. Ik ga nu zeker aan de slag met de tips in dit blog en hopelijk wordt het dan wat beter allemaal want krijg natuurlijk niks vergoed door de verzekering :(.

    Liefs,
    Petra

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This