Orthomoleculaire therapie


Ortho… wat?

De term orthomoleculair werd voor het eerst gebruikt door tweevoudig Nobelprijswinnaar prof. dr. Linus Pauling. Het Griekse woord orthos betekent goed, juist en orthomoleculair staat voor: de moleculen betreffende.

Het uitgangspunt van orthomoleculaire geneeskunde is dus het handhaven en verbeteren van de gezondheid door middel van voeding in al zijn vormen. Voeding zoals bijvoorbeeld vitamines en mineralen die het lichaam (en dus de lichaamscellen) in optimale conditie brengen en houden.

Voeding & gezondheid

Naast beweging, voldoende rust, ontspanning en lol in je leven is gezonde voeding essentieel bij het behouden en verkrijgen van een gezonde leefstijl. Ons lijf is 24/7 in touw met het verteren van ons voedsel om zo deze voedingsstoffen te gebruiken voor brandstof en bouwstof voor je lichaam.

Die belangrijke voedingsstoffen zullen we dus binnen moeten krijgen door middel van voeding. Liefst ook nog in de juiste hoeveelheid. We eten en drinken iedere dag. Appeltje, eitje zou je denken. Niets is minder waar helaas…

In de orthomoleculaire geneeskunde staat het streven voorop om met voeding zoveel mogelijk goede voedingsstoffen binnen te krijgen en zo min mogelijk schadelijke stoffen. Helaas is het, ook voor een gezond persoon, bijna onmogelijk om via voeding de optimale hoeveelheden binnen te krijgen.

Voedingssupplementen noodzakelijk?

Ja dus. Naast het feit dat ons voedingspatroon ontoereikend is, is de kwaliteit van ons voedsel ook niet optimaal.

Neem bijvoorbeeld vis. Vis is vanwege de goede vetzuren onmisbaar in een gezond voedingspatroon. Helaas is de kwaliteit van onze vis dusdanig dat het helemaal niet verstandig is om dit vaker dan twee keer per week te eten. Goede visoliecapsules zijn hier dus een goed voorbeeld van noodzakelijke suppletie.

Het gebruik van voedingssupplementen kan en mag voeding nooit vervangen. Desalniettemin maakt bovenstaand voorbeeld goed duidelijk dat bepaalde behoeftes aan voedingsstoffen niet meer afgedekt kunnen worden met dagelijkse voeding, al eet je nog zo gezond. Het aanvullen van tekorten is dus een must.

Zowel met het doel ziekten te voorkomen als met het doel ziekten te behandelen, kan het dus nodig zijn om extra voedingsstoffen in de vorm van voedingssupplementen in te nemen. Voedingssupplementen zijn in feite tabletten of capsules die een hoog gehalte bevatten van stoffen die in geringere hoeveelheid ook in de voeding voorkomen. Dit kunnen zijn: vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren of enzymen, maar ook minder bekende groepen van stoffen zoals bijvoorbeeld de bioflavonoïden.

De basis blijft voeding

Wat dan ook de vader van de ziekte is, de moeder is altijd een verkeerde voeding.

Voor wie?

Advies & begeleiding

Werkwijze & tarieven


Never miss a single story!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van EATPURELOVE en laat je inspireren op het gebied van mindfulness, happiness, gezondheid, duurzaam doen en lekkere en gezonde voeding.

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Pin It on Pinterest