Osawacake: notenbrood met rijst!
Osawacake is tientallen jaren geleden al uitgevonden door George Oshawa. Het recept voor dit macrobiotische ‘brood’ werd voor het eerst gepubliceerd in Zen Macrobiotics in 1960. En George Oshawa was niet zomaar iemand, hij was namelijk de grondlegger van de macrobiotiek. Dit recept stond zomaar een beetje te staan op mijn website en verdiende inmiddels wel een update. Want dit recept voor osawacake moet je gewoon een keer gemaakt en geproefd hebben. Overigens is deze osawacake veel dingen, maar een cake zou ik het niet zo snel noemen. Het is meer een stevig notenbrood en is behoorlijk vullend. De rijst en gedroogde vruchten zorgen ervoor dat het brood heerlijk smeuïg wordt.
Dol op brood boordevol noten en gedroogde vruchten? Dan vind je dit recept ook vast lekker!
Wat heb je nodig?
150 gram (ronde) zilvervliesrijst*
150 gr rijstmeel (of eventueel een ander glutenvrij meel)
100 gram (glutenvrije) havervlokken
125 gram rozijnen
100 gram geroosterde hazelnoten, in stukjes gehakt
150 ml puur appel diksap of 2 geraspte appels
50 gram gedroogde abrikozen, in stukjes gehakt
2 el kaneel
1 tl vanille-extract
een klein kopje sesamzaad
2 el kokosolie
een snuf zout
*Het voordeel van ronde rijst zit hem in het feit dat rijst met een ronde korrel valt in de categorie nat kokende rijstsoorten. De ronde korrel kan wel 2 keer zijn eigen lichaamsgewicht aan water opnemen. Hierdoor wordt de cake lekker smeuïg. Maar heb je dit niet in huis, dan kun je ook gewone zilvervliesrijst gebruiken.
Zo ga je te werk
- Laat de rozijnen en abrikozen in lauw water zo’n 20 minuten weken. Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- De hazelnoten kun je eenvoudig roosteren in de oven. Leg ze op een bakplaat, in een voorverwarmde oven van 200 graden voor ongeveer 10 minuten. Als de hazelnoten bruin worden en de donkerbruine schilletjes loslaten zijn ze klaar. Als de hazelnoten afgekoeld zijn, kun je de velletjes eenvoudig verwijderen door telkens een aantal hazelnoten tegen elkaar aan te wrijven. Dit gaat heel gemakkelijk in een theedoek!
- Rooster de sesamzaadjes op een laag vuurtje lichtbruin.
- Vet je cakeblik in met de kokosolie. Gebruik 2 eetlepels van het sesamzaad voor de sesamkorst van de cake. Verdeel ze na het invetten over de hele cakevorm. Wat overblijft gebruik je voor de bovenkant van de cake.
- Meng nu alle ingrediënten tot een plakkerige massa. Doe dit mengsel in een cakevorm en druk licht aan. Strooi hier het restant sesamzaadjes over.
- Bak de osawacake ongeveer 45 minuten op 175 graden in de oven. De eerste 30 minuten afgedekt met aluminiumfolie en vervolgens nog een kwartiertje zonder.
Laat de cake goed afkoelen voordat je hem in plakjes snijdt. Ik bewaar de plakjes met een stukje bakpapier ertussen in de vriezer. Zo heb ik altijd een lekkere snack of ontbijtcake bij de hand.
Enjoy!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’
Kun je i.p.v de rijst ook quinoa gebruiken?
Hoi,
Goede vraag. De rijst in deze cake maakt het een smeuïge cake, omdat het vocht opneemt. Ik vraag me af of dat bij quinoa ook zo is. Ik zou het gewoon uitproberen en dan een deel vervangen door quinoa. Toevoegen aan het originele recept kan altijd natuurlijk!
Succes,
Mirjam
Is de hoeveelheid rijst in dit recept de ongekookte hoeveelheid of de hoeveelheid nadat je het gekookt hebt? Groetjes, Christel
Hoi Christel,
Goede vraag! Dit is de ongekookte hoeveelheid.
Succes,
Mirjam
Er staat in het recept hazelnoten. Mm een domme vraag maar kan dat ook met andere noten? Bv amandelen? En moet het eerst geroosterd?
Omdat het ook in de oven gaat met bakken;)
Ik heb net de cake gemaakt maar hij vakt niet te snijden. Hij brokkelt uit elkaar. Hoe kan dat en kan ik er nu nog wat aan doen?
Wat vervelend om te horen Maroucha. Geen idee waar dit aan ligt, het enige wat ik kan bedenken is dat het aan de rijst ligt die je gebruikt. Welke heb je gebruikt?