Havermoutpap 2.0
Havermout kennen we allemaal eigenlijk wel. Kleffe, lauwe pap…een smakeloze brij die je ’s ochtends vroeg maar moeilijk weg krijgt. Ieks! Gooi die gedachte maar gauw het raam uit. Havermoutpap is hot and happening.
Supergezond, eindeloze variaties, zo klaargemaakt en niet te vergeten…een voedzame start van de dag. Ik zal mijn favoriete recept met jullie delen.
Zeker nu het ’s ochtend kouder wordt is deze warme pap een aangenaam en warm begin van de dag.
Haver is van nature glutenvrij, maar door kruisbesmetting is haver niet meer compleet glutenvrij. Eet je glutenvrij, neem dan de glutenvrije variant. De meeste natuurvoedingswinkels verkopen dit.
Overnight oatmeal
De voorkeur voor overnight oatmeal simpel. In de ochtend is je ontbijt zo gepiept. Liever niet in de magnetron. Maar in een pannetje opwarmen of gewoon koud.
Doordat je de havermout niet 10 minuten kookt, maar hem een nacht laat weken, wordt koken overbodig en de voedingsstoffen blijven bewaard. Bovendien trekken de smaken erin. Alleen maar pluspunten dus. ’s Avonds in een weckpotje alle ingrediënten erin, nachtje de koelkast in en klaar.
Wat zit erin?
1/3 cup biologische havervlokken
2/3 cup biologische amandelmelk
2 tl kokosrasp
1 tl kaneel
2 tl rauwe cacao poeder
Ik maak vaak gebruik van cups. Om de verhouding 1:3 te hanteren kun je ook een koffiekopje gebruiken. Of als een speer naar de AH voor de cups 🙂
Bovenstaande ingrediënten bij elkaar in een weckpotje doen. Even goed schudden en een nachtje in de koelkast laten staan. De volgende ochtend even oppiepen in de magnetron (niet laten koken) en fruit of noten naar smaak toevoegen. Mijn favoriet in de ochtend is deze variant met banaan en wat extra kaneel.
Is haver glutenvrij?
Haver is van nature glutenvrij. Maar tijdens de teelt, de oogst, het transport, de opslag en bij de verwerking tot eindproducten komt de haver in aanraking met tarwe, gerst en rogge. Kies daarom altijd voor gecertificeerde glutenvrije haver. Op de verpakking van deze haver staat het glutenvrij logo.
Enjoy!
Liefs Mirjam
Als je geen amandelmelk in huis hebt maar wel amandelen:
3 eetl gemalen amandelen
200 ml water
Toevoegen aan de havermoutpap. Zo maak je ook nog je eiegen amandelmelk… en pap in 1
Mathilde
Hoi Mathilde,
Bedankt voor de tip! Het recept voor homemade amandelmelk staat ook op de site. Ga in de blog even een link aanmaken, werkt makkelijker 😉
Mirjam
Hoi Mirjam,
wat een leuke recepten allemaal en ik ben net als jij gek op overnight oats. Ik eet ze meestal gewoon koud en je kunt er echt van alles bij gooien, makkelijk! Ik heb zelf een blog waarop ik links verzamel naar andere blogs en websites die gaan over gezond eten en leven. Ik heb jouw blog ook genoemd! Regelmatig probeer ik een recept uit van de lijst en plaats dan ook een link naar het recept van de originele bedenker. Misschien wil je eens een kijkje nemen!http://ikvindgezondeten.nl/recepten/ ‘
Mocht je een recept hebben dat ik echt eens moet maken, laat het me dan weten, dan blog ik er vast een keer over binnenkort. Ik ben ook op Facebook te vinden!
Groetjes, Elze