Oxytocine: zo versterkt dit knuffelhormoon jouw geluksgevoel!

oxytocine

Mirjam Blanken

25 september 2020


Het hormoon oxytocine werd al in 1909 ontdekt en stond toen tientallen jaren bekend als zwangerschapshormoon. Oxytocine speelt dan ook een belangrijke rol bij het op gang komen van de bevalling. Niet voor niets is de naam oxytocine afgeleid van het Griekse woord okytokos, wat snelle geboorte betekent. Daarnaast zorgt dit hormoon voor de toeschietreflex tijdens het geven van borstvoeding en bevordert het de band tussen moeder en kind.

And last but not least: in de jaren ’70 van de vorige eeuw werd ontdekt dat oxytocine niet alleen een hormoon is, maar ook een belangrijke neurotransmitter. Oxytocine speelt in deze functie een grote rol bij het versterken van relaties, het geeft een gevoel van verbonden zijn, brengt je lichaam tot rust en zorgt ervoor dat je stressbestendiger bent. Oxytocine, oftewel het knuffelhormoon zorgt er dus voor dat we ons gelukkig voelen.

Hoe werkt oxytocine?

Oxytocine wordt aangemaakt in de hersenen, in de hypothalamus om precies te zijn. Vervolgens geeft het een seintje aan de hypofyse (die een belangrijke rol speelt bij het reguleren van een groot aantal hormonen) en wordt het als een hormoon uitgescheiden in de bloedbaan. Ook wordt oxytocine als neurotransmitter via de zenuwen doorgegeven. Op deze manier vormt de hypofyse de schakel tussen het centrale zenuwstelsel en ons hormoonstelsel.

  • Zenuwcellen (neuronen) in je brein en in je lichaam geven impulsen (signalen) aan elkaar door via neurostransmitters, oftewel ‘chemische boodschapperstofjes’.
  • Deze hormoonachtige stofjes kunnen stimulerend of remmend werken op de impulsoverdracht.
  • Op deze manier beïnvloeden neurotransmitters onder andere hoe je je voelt, of je stress ervaart en reguleren ze je dag-en-nachtritme.
  • Bekende neurotransmitters zijn onder andere serotonine, adrenaline en dopamine. Adrenaline en dopamine hebben een opwekkend effect en serotonine juist een kalmerende werking.
  • De beschikbaarheid van deze neurotransmitters kunnen dus je gevoel van geluk en welbevinden beïnvloeden.

Dit zijn de 4 beste tips om positiever in het leven te staan!

Knuffelen als medicijn

Wist je dat aanraking zorgt voor verbinding en hiermee van essentieel belang is voor onze gezondheid? Mensen die aandacht en liefde van anderen ontvangen, voelen zich dan ook vaker tevreden en gelukkig. Met een liefdevolle aanraking zeg je eigenlijk: ik zie jou en je mag er zijn. Hiermee geef je met een knuffel iemand vertrouwen, rust en zorg je dus voor verbondenheid.

  • Oxytocine geeft een gevoel van geborgenheid, veiligheid en geluk.
  • Oxytocine zorgt ervoor dat je stressbestendiger bent, vermindert gevoelens van angst en zorgt dat je sneller tot rust komt.
  • Oxytocine verlaagt de bloeddruk en bevordert het ontspannen van je spieren.
  • Oxytocine speelt een belangrijke rol voor, tijdens en na de zwangerschap.

Zo kun je oxytocine aanmaken!

Spoiler alert! Want niet alleen door aanraking in de vorm van knuffelen, vrijen of een massage maakt je lichaam oxytocine aan. Je kunt dit hormoon namelijk ook een flinke boost geven door te knuffelen met je huisdier, samen te luisteren naar muziek of beter nog: samen (vals) meezingen. En wist je dat een complimentje geven of ontvangen en een potje flirten ook kan helpen?

Happy hugging!


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This