Vegan pindakaas fudge maken
Ben je fan van die mierzoete caramel fudge? In het kader van variatie is deze homemade verse met pindakaas een aanrader! Pindakaas lepelen uit de pot is al lekker. Maar deze vegan pindakaas fudge is helemaal een goed idee. Met een lekkere extra bite door de pinda’s die je er doorheen doet. In dit recept gebruik ik een klein blikje gecondenseerde kokosmelk, dus deze fudge is ook nog eens zuivelvrij en vegan. Gecondenseerde kokosmelk vind je in de supermarkt. Gecondenseerde (kokos)melk bevat wel suiker. Wil je liever een suikervrije peanut butter fudge? Dan kun je als alternatief ook kiezen voor gewone kokosmelk. De fudge wordt minder snel ‘stroperig’ dus je hebt iets meer geduld nodig.
Waar komt de naam pindakaas vandaan?
Amerikanen noemen pindakaas (gelukkig) peanut butter. Maar waarom noemen wij pindakaas dan niet gewoon pindaboter? Simpel! Toen het eerste potje pindakaas in 1948 in Nederland op de markt kwam, maar de naam pindaboter mocht simpelweg niet. Alleen roomboter mocht namelijk de naam boter hebben. De naam pindakaas is gewoonweg het product van een stel creatievelingen in nood. Met als voorbeeld leverkaas waar ook geen kaas aan te pas komt. In Duitsland kun je wel vragen om erdnussbutter en ook in Noorwegen kun je vragen om pindaboter, namelijk peanøttsmør. En ben je ooit in Frankrijk? Vraag dan om buerre de cacahuète.
Zelf pindakaas maken? Het recept vind je hier
Wat heb je nodig?
een blikje (gecondenseerde) kokosmelk van 180 ml
1 el kokosolie
1 tl vanille-extract
2 el pindakaas
100 gram ongezouten pinda’s
zeezout*
*Check even of je pindakaas al zout bevat. Als dit het geval is laat je het extra zout achterwege.
een klein bakblik
Zo ga je te werk
- Verwarm de kokosmelk op laag vuur in een steelpannetje. Voeg vervolgens de pindakaas, een snuf zeezout, het vanille-extract en de kokosolie toe.
- Meng deze ingrediënten onder voortdurend roeren met elkaar. Pas op voor aanbranden, dus zet het vuur zo laag mogelijk. Als het mengsel een stroperige, glanzende massa wordt is het klaar. Dit duurt 5-10 minuten bij deze fudge.
- Neem de pan van het vuur. Mix de pinda’s erdoor heen. Als het goed is wordt het mengsel nu nog meer fudgy.
- Bekleed een klein bakblik met bakpapier en giet de fudge hierin. Strijk de bovenkant nog even glad met een spatel.
- Zet de fudge minimaal 3 uur in de koelkast.
- Snijd de chocolate fudge in brokken en bewaar in de koelkast.
Enjoy!
Ben jij ook zo dol op pindakaas? Check dan ook even de 8 lekkerste recepten met pindakaas!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’
Jammer, deze fudge word bij mij helemaal niet hard! :/
Hi Milou,
Wat gek, misschien niet lang genoeg laten pruttelen of een ander merk gebruikt?
Liefs Mirjam
Bij mij helaas ook niet.. na 45 minuten roeren en pruttelen 🙁