De verkeerde kant op fantaseren
Als groot fan van Loesje scheurde ik ooit een quote van haar uit mijn scheurkalender met de tekst: je zorgen maken is de verkeerde kant op fantaseren. Dit zou betekenen dat overmatig nadenken over dingen die misschien kunnen gebeuren of juist nog moeten gebeuren zonde is van je tijd en energie. Want heeft het eigenlijk überhaupt wel zin om je zorgen maken over dingen waar je niets aan kunt veranderen? Kortom, heeft piekeren nut?
Heeft piekeren nut?
Tuurlijk, nadenken over gebeurtenissen uit het verleden of fantaseren over wat er nog komen gaat is helemaal geen ramp. Het helpt je nieuwe inzichten te krijgen of de boel op een rijtje te krijgen. Al die hersenspinsels kunnen dus wel degelijk problemen oplossen. Merk je dat je elke keer weer terugkeert naar gedachten als ‘wat als ik’ of ‘had ik maar’? Dan kom je in het kritieke stadium van piekeren.
En let’s face it: in de praktijk komt het erop neer dat je 2 simpele keuzes hebt. Of je hebt de mogelijkheid jouw probleem op te lossen en dus is het geen probleem meer. Of je hebt nul komma nul mogelijkheden om jouw probleem op te lossen en dus heeft het totaal geen zin om hierover te piekeren. Gevalletje ‘klinkt simpel, blijkt in de praktijk wat moeilijker’…
Wist je dat?
✓ Piekeren veel energie kost en kan leiden tot slecht slapen, neerslachtigheid en depressie?
✓ We het meest piekeren over wat anderen van zouden kunnen denken?
✓ Piekeren voor veel mensen onbewust een veilige ‘oplossing’ is?
✓ Niet lullen, maar poetsen in het geval van piekeren zeker op gaat?
✓ Piekeren ervoor zorgt dat je in een vicieuze cirkel terecht komt?
Zo stop je met piekeren (en kom je tot rust)
1. Breathe in, breathe out
Door middel van meditatie kun je jezelf losmaken van het piekeren. Simpelweg is het zo dat wanneer je aan het piekeren bent, je jouw volledige aandacht geeft aan deze piekergedachten. En je weet het: alles wat je aandacht geeft groeit. Door te mediteren laat je jouw gedachten komen en gaan zonder er bewust aandacht aan te besteden.
Wat je kan helpen is het besef dat er een belangrijk verschil is tussen ‘gedachten hebben’ en ‘op gedachten reageren’. In het dagelijkse leven koppelen we vaak direct een actie aan een gedachte. Wat we met mediteren oefenen en ervaren is dat we niet constant hoeven te reageren. En dat is wat uiteindelijk rust brengt. Dat je naar je gedachten kan kijken, ze kan observeren, ze dan laat zijn en voorbij laat gaan.
2. Je bent wat je denkt
Je bent niet je gedachten, maar je hebt ze. Die continue stroom aan piekergedachten gaan vaak uit van het meest negatieve scenario en zorgen er bovendien voor dat je behoorlijk gespannen door het leven gaat. Probeer daarom op tijd door te hebben dat je aan het piekeren bent, want als je eenmaal in die negatieve vibe wordt meegetrokken is het lastig om er weer uit te komen. Wat kan helpen zijn affirmaties.
Affirmaties zijn korte positief geformuleerde zinnetjes die je hardop of in gedachten dagelijkse meerdere keren uitspreekt. Het doel van deze positieve boodschap aan jezelf? Simpel! Je wilt met positieve affirmaties een negatief denkpatroon ombuigen naar een positieve overtuiging. Immers, alles wat je aandacht geeft groeit. Of simpel gezegd: je bent wat je denkt! Affirmaties zijn dus een belangrijke reminder voor jezelf om los te komen van oude negatieve (denk)patronen en fijne gedachten toe te laten. Je kunt jezelf door middel van deze affirmaties dus als het ware herprogrammeren.
3. Accepteer dat het zo is (en zoek afleiding)
Wist je dat mensen die veel piekeren bijna nooit piekeren om de zorgen die ze op dat moment hebben? Aan dingen uit het verleden kun je echter niets meer veranderen. Tel daarbij op dat iedereen in zijn leven te maken krijgt met verdriet, ziekte, dood en tegenslag. Accepteren dat dit bij het leven hoort kan ervoor zorgen dat je minder piekert over dingen waar je geen controle over hebt. Mediteren kan hierbij zeker helpen, net als afleiding zoeken. Zet een leuk muziekje op, kijk je favoriete serie op Netflix, ga op de koffie bij de buurvrouw, duik de keuken in om wat lekkers te bakken of ga voor een wandeling in de buitenlucht. Werkt echt!
4. Piekeren helpt niets
Je denkt erover na, en vervolgens blijf je erover nadenken. Conclusie: piekeren is maar een raar iets. Want zolang je blijft piekeren los je niets op. Waarom blijven we dan toch liever nadenken in plaats van iets te doen? Simpel gezegd zorgt al dat geklets in je hoofd met jezelf ervoor dat je niets hoeft te doen, je stelt de actie uit en dat geeft je (hoe gek het ook klinkt) controle over de situatie. Wees je ervan bewust dat piekeren geen zin heeft en niets oplost.
Is er een oplossing voor je probleem? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Is er geen oplossing voor je probleem? Dan helpt je zorgen maken ook niet. Dalai Lama
5. Ga bewust piekeren
I know, het klinkt misschien een beetje suf, maar iedere dag op een vast tijdstip in een piekerschrift schrijven kan echt werken. Door op te schrijven wat je bezig houdt krijg je meer inzicht en parkeer je jouw piekergedachten tot een vast moment op de dag. Je stelt het piekeren de rest van de dag dus uit tot jouw dagelijkse piekerkwartiertje. Je zult steeds vaker merken dat je buiten dit kwartiertje om minder gaat piekeren en dat je zorgen maken over iets een hele andere lading krijgt wanneer je hier bewust en doelgericht mee omgaat.
Keep calm and go with the flow!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’
0 reacties