Gezonde Starbucks pumpkin spice latte
Het recept voor deze healthy pumpkin spice latte is een verzoeknummertje van dochterlief. Of eigenlijk vond ze dat dit recept gewoon niet mocht ontbreken op Eat.Pure.Love. Als student reist ze bijna dagelijks met de trein en ik kan je vertellen dat Starbucks goed vertegenwoordigd is op treinstations. Nu de herfst in aantocht is, staat de populaire pumpkin spice latte weer op de kaart. En hoe lekker deze is ook, de variant van Starbucks is zogezegd nogal rijk aan suiker. De exacte ingrediëntenlijst vind je hieronder. Hoog tijd dus voor een gezonde en vegan (en dus lactose vrije variant)!
In deze vegan pumpkin spice latte vind je niet alleen minder suiker, maar vooral meer pompoen. Pompoenpuree maak je eenvoudig zelf door blokjes pompoen gaar te stomen of te roosteren. Deze prak of pureer je vervolgens easy peasy tot puree. Eventuele leftovers kun je in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook, zo heb je de komende maanden altijd een voorraadje pompoenpuree binnen handbereik.
Of maak er deze glutenvrije pompoen taart met kokos van!
Wat zit er in een Starbucks pumpkin spice latte?
Milk, Pumpkin Spice Sauce [Sugar, Condensed Skim Milk, Pumpkin Puree, Contains 2% Or Less Of Fruit And Vegetable Juice For Color, Natural Flavors, Annatto, Salt, Potassium Sorbate], Brewed Espresso, Whipped Cream [Cream (Cream, Milk, Mono And Diglycerides, Carrageenan), Vanilla Syrup (Sugar, Water, Natural Flavors, Potassium Sorbate, Citric Acid)], Pumpkin Spice Topping [Cinnamon, Ginger, Nutmeg, Clove, Sulfiting Agents].
Wist je dit over pompoen? (zie boekje)
- Pompoen is familie van de courgette, meloen en komkommer.
- De smaak van pompoen is vrij neutraal met een tikkie zoet. Ideaal voor een gezonde latte dus!
- Pompoen is een verzamelnaam voor heel veel soorten. De meest voorkomende (eetbare) varianten in de supermarkt zijn de oranje pompoen (Hokkaido) en de flespompoen (Butternut).
- Pompoen staat onder andere samen met zoete aardappel, wortel, boerenkool en spinazie in de top 10 wat betreft de hoeveelheid vitamine A per 100 gram.
Wat heb je nodig?
200 ml kokosmelk (of plantaardige melk naar keuze zoals havermelk)
een kopje sterke espresso
1 flinke el (homemade) pompoenpuree
1 tl vanille-extract
1 tl pumpkin spice mix of koekkruiden
optioneel: kokosbloesemsuiker naar smaak
steelpannetje
oven
Zo ga je te werk
De pompoenpuree maak je zo
Je kunt ook gebruik maken van kant-en-klare pompoenstukjes of zelfs diepgevroren pompoenpuree gebruiken. Dit scheelt een hoop hak-en-snijwerk. Maar jullie begrijpen: homemade is the best!
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd de pompoen eerst doormidden en verwijder de schil en de zaadlijsten.
- Snijd beide helften in blokjes met ongeveer dezelfde grootte.
- Doe de blokjes in een mengkom en giet er wat gesmolten kokosolie over. Hussel dit nog eventjes, zodat alle blokjes bedekt zijn met een laagje olie.
- Rooster de stukjes pompoen op een met bakpapier bekleedde bakplaat in 20-25 minuten gaar en zacht. Dit laatste kun je het best even checken door er met een vork in te prikken.
- Prak of pureer de pompoenblokjes tot puree.
Tip! Je kunt de blokjes pompoen ook in ongeveer 15-20 minuten gaar stomen.
De latte maak je zo
- Doe de kokosmelk samen met de kruiden en de pompoenpuree in het steelpannetje.
- Roer de kokosbloesemsuiker en het vanille-extract erdoor en breng de melk op middelhoog vuur net niet aan de kook.
- Maak een kopje sterke espresso en giet dit bij de melk. Roer nog even goed door.
- Schenk jouw homemade Starbucks pumpkin spice latte in een beker, garneer eventueel met kokosslagroom en strooi er wat extra pumpkin spice kruiden over.
Enjoy!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’
0 reacties
Trackbacks/Pingbacks