Back to basic: puur eten!
Of je nu vlees eet, vegetariër bent of glutenvrij eet: de pure keuken is helemaal terug. Toen ik 5 jaar geleden begon met glutenvrij eten, ervaarde ik dat vooral als lastig. Tegenwoordig is het een stuk makkelijker. Er zijn zoveel verantwoorde producten bij gekomen die – naast glutenvrij – ook suiker-, lactose en sojavrij zijn. De welvarende maatschappij van nu staat ons toe om te kijken wat echt belangrijk is voor ons lijf. Natuurlijk groeit bij de meeste mensen het geld niet op de rug (bij mij in elk geval niet), maar ik betaal liever 50 eurocent meer voor een bakje bio gehakt, dan de variant met ‘natuurlijk’ aroma, dat je er gratis bij krijgt. Ik blijk niet de enige te zijn. Puur eten is hot and happening!
Puur voedsel zonder toevoegingen
Natuurlijk aroma is eigenlijk genetisch gemodificeerde gist, onderzocht Keuringsdienst van Waarde. Lijkt me niet de bedoeling en ik mijd sindsdien de toegevoegde aroma’s die aan voeding wordt toegevoegd, net als onnodige toegevoegde suikers. In het boek De voedselzandloper – een grote hit – werd jaren geleden al bewezen dat het eten van te veel granen en gluten, suikers en toevoegingen de kans op ziektes vergroot. Lekker eten zonder conserveringsmiddelen en aroma’s is blijkbaar gewoon mogelijk, beseffen veel mensen. En het hoeft niet eens veel duurder te zijn. Ook de fabrikanten lijken dat door te hebben; steeds meer producten worden vernieuwd en er staan nu zelfs glutenvrije haverkoekjes in het Unilever-schap.
Is de Schijf van 5 gezond?
Het Voedingscentrum promoot al jaren het oer-Hollandse ideaal van 6-8 boterhammen per dag en elke dag een stuk vlees. In plaats van de Schijf van 5 klakkeloos over te nemen, denken veel mensen nu zelf na. Nog steeds promoten multinationals margarine, en dat terwijl het rijk is aan het ontstekingsbevorderende omega 6 en door de gehydrateerde vetten zeer ongezond is. Inmiddels is bekend dat veel van die bedrijven sponsor zijn van het Voedingscentrum.
Er lijkt een omslag te komen in de bewustwording van mensen. Steeds meer mensen gaan zelf op onderzoek uit en vinden de wetenschappelijke bewijzen – vaak aangedragen door bloggers natuurlijk – dat vet binnenkrijgen essentieel is. En roomboter door vitamine K2 de kans op kanker, hart- en vaatziekten juist kleiner maakt. Vetten zijn goed voor je. Met mate natuurlijk, maar dat geldt voor alles. Ikzelf besprenkel mijn lunch en avondeten met olijf- koolzaad- of sesamolie. Waarom denk je dat Italianen zo slank blijven met het Mediterrane dieet? (En dan heb ik het niet over degenen die alleen maar tiramisu en pasta eten natuurlijk – maar who can blame them…)
Paleo: terug naar de oertijd
Puur eten sluit goed aan bij het paleo dieet. Op Facebook schieten de paleo food communities als paddestoelen uit de grond, we lijken langzaam weer terug te gaan naar het dieet van onze voorouders, tienduizend jaar geleden. Toen aten ze heel veel groente en aanvullend vlees, vis, schaal- en schelpdieren, eieren, noten, fruit.
De basis van de ‘paleo lifestyle’ is minder snelle koolhydraten en granen eten en dit compenseren met veel vezels, vooral uit groente. Knollen als zoete aardappel en knolselderij zorgen samen met de oergranen boekweit, haver en quinoa – oké, eigenlijk een zaad, maargoed – voor een langzame suikerafgave in het bloed, waardoor je minder snel honger krijgt en je lijf echt wordt gevoed. Ook slaat je lichaam minder glucose op en dus minder vet. Een win-win situatie!
Wil je meer lezen? Dan zijn deze boeken aanraders!
Enjoy!
Liefs Annemarie
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’
0 reacties