Raw cheesecake met bosbessen en koekjesbodem
Happy Birthday to me! Vandaag blaas ik 38 kaarsjes uit en ga ik genieten van deze raw cheesecake met bosbessen. Want cheesecake zonder kaas blijft toch favoriet hier hoor. Deze taart is zuivelvrij, lactosevrij en glutenvrij. Ben je vegan en wil je dit recept voor raw cheesecake maken? Dan moet je op zoek naar vegan koekjes voor de koekjesbodem. Ik heb deze helaas niet kunnen vinden in een glutenvrije en vegan variant. Let me know if you found them!
De vulling van deze glutenvrije taart maak je met cashewnoten. Door deze te weken en vervolgens te malen in je keukenmachine krijg je een heerlijke romige vulling. Deze taart hoef je trouwens niet te bakken in de oven. En doordat je een deel van de koekjesbodem apart houdt en over de vulling verdeeld, krijg je een heus Ben & Jerry’s effect. Ik maakte mijn taart in een vierkante taartvorm. Vervolgens kon ik easy peasy de taart in vierkantjes snijden. Je kunt natuurlijk ook kleine vormpjes gebruiken om zo kleine gebakjes te maken. Gebruik dan wel vormpjes met een losse bodem, waardoor het taartje makkelijk loskomt van de rand. Enjoy!
Wat heb je nodig?
Voor de bodem
150 gr ontpitte Medjoul dadels
75 gr witte amandelen, gemalen tot amandelmeel
75 gr (glutenvrije) koekjes
2 el gesmolten kokosolie
een snufje zout
Voor de witte vulling
250 gram cashewnoten, ongebrand en ongezouten
100 ml gesmolten kokosolie
75-100 ml ahornsiroop
sap en rasp van een biologische citroen
1 tl vanillepoeder of vanille-extract
een snufje zout
Voor de paarse vulling
250 gr bosbessen
springvorm van 20 cm of kleine taartvormpjes
bakpapier
keukenmachine
Zo ga je te werk
- Week de cashewnoten minimaal 2 uur in een kom water. Het is de moeite waard om de vulling zelf te maken, maar wil je deze taart snel maken dan kun je ook witte cashewpasta gebruiken. De meeste natuurwinkels en eko supermarkten hebben dit wel in huis.
- Mix de amandelen samen met de koekjes in de keukenmachine goed fijn. Ontpit de Medjoul dadels en meng alle ingrediënten voor de bodem vervolgens met elkaar. Als het goed is heb je nu een lekker plakkerig ‘deeg’. Wanneer je geen medjoul dadels gebruikt kun je de dadels een kwartiertje weken in lauwwarm water.
- Druk het deeg in de taartvorm. Verspreid 2/3 van het mengsel over de bodem van je springvorm en druk goed aan. Dit gaat het best met een lepel. Zet de vorm even in de vriezer.
- Giet de geweekte cashewnoten af en doe ze samen met de andere ingrediënten voor de witte vulling (!) in de keukenmachine. Let erop dat de kokosolie afgekoeld is, maar nog wel vloeibaar. Wanneer de kokosolie te warm is kan het mengsel gaan schiften. Geduld is hier een schone zaak. De bedoeling is dat je uiteindelijk een gladde massa krijgt. Giet ongeveer 2/3 van dit witte mengsel over de bodem. Met een vochtige spatel kun je het mengsel goed verdelen.
- Verdeel hier vervolgens de rest van de koekjesbodem en een handje bosbessen over.
- Het overige deel van het mengsel mix je in de blender met de rest van de bosbessen. Dit is de bovenste paarse laag van je taart. Giet de bosbessenmengsel over de taart en strijk ook hier je mengsel glad met een natte spatel. Zet de cheesecake wederom een minimaal 2 uur in de vriezer om op te stijven.
- Ik heb de taart vervolgens heel even laten ontdooien en sneed hem toen in handige vierkantjes. Deze kun je easy peasy per stuk invriezen. Zo hoef je niet elke keer de hele taart te ontdooien.
- Strooi voor het serveren nog wat gehakte cashewnoten of kokosrasp over de taartjes. Staat lekker feestelijk!
Enjoy!
Duik jij de keuken in om deze raw cheesecake met bosbessen te maken? Laat je creaties zien op social media en tag @eatpurelove of gebruik hashtag #eatpurelove. Vind ik leuk!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’
Ziet er heerlijk uit! Kan je hem ook ipv in de vriezer in de koelkast laten opstijven?
Yes! Natuurlijk kan dat. Ik vind het trouwens wel fijner om de taart in de vriezer te bewaren.
Liefs Mirjam