Recept voor spelt pannenkoeken
Dit is waarschijnlijk een van de weinige recepten op Eat.Pure.Love met gluten. Volgens mij samen met die heerlijke biscotti. Deze recepten schreef ik in de early days en inmiddels zijn deze niet meer aan mij besteed. Gluten zijn voor mij sinds halverwege 2016 een absolute no go. Voor een grote groep mensen is spelt beter verteerbaar dan tarwe. Hierover schreef ik dit artikel: spelt versus tarwe. Het is dus zeker de moeite waard om eens pannenkoeken te bakken met speltmeel. Ze vallen hier erg in de smaak. Bij deze: het recept voor spelt pannenkoeken!
Wat heb je nodig?
Dit recept bevat gluten!
250 gram biologisch (dynamisch) volkoren speltmeel
4 eieren
500 ml amandelmelk
snuf zout
kokosolie
Hoe maak je ze?
- Doe het beslag in een grote mengkom. Giet de helft van de melk erbij en klop het met een garde of elektrische mixer tot een stevig beslag.
- Voeg de eieren hieraan toe en vervolgens de melk en ga door met mixen tot je een glad beslag hebt. Ik maak het beslag in mijn keukenmachine, aangezien deze een mixstand heeft en dit werkt prima.
- Laat het beslag vervolgens een half uurtje rusten. Je zult merken dat het beslag hier wat steviger van wordt. Het belangrijkste is echter dat je hierdoor de inname van fytinezuur beperkt. Fytinezuur bindt namelijk mineralen en vitaminen aan zich, waardoor deze niet door de darmen worden opgenomen. Een eenvoudige manier om het fytinezuur af te breken is het beslag te laten rusten.
- Bak de pannenkoeken vervolgens in kokosolie.
Het enzym fytase, dat fytinezuur afbreekt heeft vocht en tijd nodig. Spelt bevat al 40% minder fytinezuur dan tarwe, dus geef het beslag een half uurtje de tijd om dit schadelijke stofje af te breken. Dit zorgt niet alleen voor een betere opname van voedingsstoffen, maar geeft ook een betere smaak.
Enjoy!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’
0 reacties