De lekkerste recepten met bloemkool!
Bloemkool met appelmoes. Dat was mijn culinaire uitspatting tijdens mijn kinderjaren. Nu is het wel zo eerlijk om te zeggen dat ik geloof ik overal appelmoes bij at. Zo lekker! Ik weet ineens wat ik vanavond ga eten… Zonder gekheid, ik heb ontdekt dat bloemkool een veelzijdige groente is. Sterker nog, alleen maar koken of stomen en eten als prakkie is zo 2016. Rooster je bloemkool eens in de oven, in stukjes of gewoon in zijn geheel. Bak er vega schnitzels van met een knapperig paneerlaagje van havermout. Of maak een lekkere bloemkoolsoep. Bak er broodjes van! Of gebruik bloemkool als basis voor een glutenvrije pizzabodem. Het kan allemaal met bloemkool!
1. Hele geroosterde bloemkool uit de oven
Bij Het Concerthuis in Groningen kun je niet alleen heerlijk borrelen (lees: heel veel Gin Tonics), maar ook vegetarisch en vegan eten is hier helemaal niet ingewikkeld. Op de menukaart vind je gerechtjes als geroosterde spruitensalade, Indiaas gebakken rijst en Tjap Tjoy. Maar ook een Indiaas gekruide bloemkool met een yoghurt-knoflook dip. Bij Het Concerthuis wordt deze gefrituurd met een deeglaagje. Jammerdepammer voor mij, want dit betekent helaas ook gluten. Maar als gefrituurde bloemkool kan, dan kan een hele geroosterde bloemkool uit de oven toch ook?
2. Indiase bloemkool soep
Soep maken is a piece of cake. Mijn blender heeft zelfs een speciaal ‘soep standje’. Door de toevoeging van komijn en garam masala verander je deze Hollandse bloemkoolsoep in een handomdraai naar een Indiase bloemkool soep met garam masala. Garam masala is een kruidenmix van geroosterde specerijen uit India. Dit kruidenmengsel van onder andere koriander, kruidnagel, komijn, kaneel, piment en kardemom wordt veel gebruikt in Indiase curry’s, maar is in deze bloemkoolsoep net zo’n fijne smaakmaker.
3. Nasi goreng van bloemkool
Bloemkool als vervanger van rijst? Yes! Nasi Goreng is een typisch Indonesisch gerecht. Door de rijst te vervangen door bloemkool krijg je een koolhydraatarme nasi goreng van bloemkool. Gezonde nasi boordevol groenten dus! Dit recept voor nasi goreng is ideaal voor een doordeweekse dag. Binnen een half uurtje staat de nasi al op tafel. En eventuele leftovers? Die warm je de volgende dag simpelweg even op in de koekenpan.
4. Bloemkoolbroodjes
Dit recept voor koolhydraatarme bloemkoolbroodjes komt uit het laatste kookboek van Rens Kroes. De review van On the go lees je hier. Met slechts 5 ingrediënten heb je deze glutenvrije broodjes in een handomdraai gemaakt. Het enige wat je nodig hebt is een bloemkool, eieren, havermeel, een snuf zout en komijnpoeder. Wat mij betreft de ideale foodprep. Deze bloemkoolbroodjes zijn namelijk zowel warm als koud erg lekker.
5. Gebakken bloemkoolrijst met kimchi
Dit heerlijke en ook nog eens koolhydraatarme recept komt uit het kookboek van Gwyneth Paltrow. In (H) eerlijk makkelijk vind je (zoals de titel al doet vermoeden) heerlijke en makkelijke recepten. Dit recept voor gebakken bloemkoolrijst met kimchi is geschikt voor vegans, is glutenvrij en maak je in een handomdraai klaar.
6. Romige bloemkoolpuree
Bloemkoolpuree is een goed en gezond alternatief voor aardappelpuree en ook nog eens heel smaakvol. In het kader van eat your veggies en varieer deel ik hierbij het simpele recept voor romige bloemkoolpuree!
7. Indiase bloemkoolcurry
In traditionele Indiase curry’s kunnen wel 25 verschillende specerijen gebruikt worden. Deze curry’s staan vervolgens uren te pruttelen om uit elke specerij de geur en smaak te halen. Tegenwoordig hebben we gemengde specerijen en deze gele bloemkoolcurry heb je dan ook binnen no time op tafel. Wanneer je de curry een dag van te voren maakt, is deze Indiase bloemkoolcurry met zoete aardappel de volgende dag nog lekkerder.
8. Glutenvrije pizzabodem van bloemkool
Pizza! In Amerika was het afgelopen week, 9 februari 2017 om precies te zijn, nationale pizzadag. Ik vind dat pizza ook een eigen dag verdiend. Helaas peanut butter voor mij… De eerste lekkere glutenvrije pizza moet zijn weg naar mij nog vinden vrees ik. Mocht je een fijn adresje weten, let me know! Een fijn homemade alternatief is deze glutenvrij pizzabodem van bloemkool. Met de nadruk op alternatief, want de smaak en structuur lijkt natuurlijk niets op die van een knapperige pizzabodem. Inmiddels heb ik al heel wat geëxperimenteerd met deze bloemkool pizza. Tijd om het recept voor deze perfecte pizzabodem van bloemkool met jullie te delen!
9. Glutenvrije vega schnitzel van bloemkool
Na het geslaagde recept voor een hele geroosterde bloemkool uit de oven, besloot ik vandaag een glutenvrije schnitzel van bloemkool te maken. Totaal geen idee hoe ik dit recept anders moet noemen. Bloemkool schijven vind ik namelijk niet echt aantrekkelijk klinken… Mocht iemand een suggestie hebben, dan hoor ik het graag!
10. Geroosterde bloemkoolroosjes uit de oven
Bloemkool is cool! Na flink wat experimenteren met deze Nederlandse groente ben ik inmiddels fan. Overigens is voldoende groente eten voor veel mensen nog een dingetje. In het kader van eat your veggies deel ik vandaag het recept voor geroosterde bloemkoolroosjes uit de oven. Weer eens wat anders dan de traditionele gekookte bloemkool met kaassaus. Verandering van spijs doet eten tenslotte!
Enjoy!
Welke van deze bloemkool recepten ga jij maken? Let me know. Vind ik leuk!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’
0 reacties