3x zelf zoutloze kruidenmixen maken

3x zelf zoutloze kruidenmixen maken

Mirjam Blanken

12 juni 2016


3 x zelf zoutloze kruidenmixen maken

Geen dag gaat er bij ons voorbij, zonder dat er kruiden gebruikt worden. Zowel vers als droog, gaan ze door allerlei gerechten. Op vakantie is mijn kruidenrek een stuk beperkter, als ik alles mee zou nemen wat er in staat, hebben we een tweede vouwwagen nodig! Om tóch mijn kruiden te kunnen gebruiken als ik aan mijn campingkeukentje sta, maak ik thuis al wat kruidenmengsels, die bruikbaar zijn voor meerdere gerechten. En sharing = caring, toch? Dus hierbij de 3 recepten om zelf zoutloze kruidenmixen te maken. Enjoy!

Macaronimix

Macaroni, zo’n beetje het meest gegeten gerecht op de camping. Makkelijk, snel klaar en lekker. Deze mix is ook goed te gebruiken als salademix; meng het met wat olie, azijn of citroensap, en je hebt een heerlijke saladedressing!

Wat heb je nodig?

3 el basilicum
3 el oregano
1,5 el marjolijn
1,5 el tijm
1,5 el knoflook
¾ el rozemarijn

Zo ga je te werk

Heel eenvoudig; meng alle ingrediënten door elkaar en klaar is je mix! Gebruik ongeveer 1 el van het mengsel voor je macaroni, meer naar smaak kan natuurlijk altijd.

Nasimix

Nasi, ook zo’n geweldig campingrecept. Kijk op de camping om je heen, en je zal zien dat macaroni, nasi en salade elkaar regelmatig afwisselen, tussen de restaurantetentjes door. Dus bij ons gaat er altijd een potje nasimix mee!

Wat heb je nodig?

1 el laos
1 el knoflook
0,5 el gember
0,5 el chili
0,5 el ketoembar
0,5 el sereh
0,75 el kurkuma
0,5 el djinten
snufje kaneel (naar smaak)
snufje gerookt paprikapoeder

Zo ga je te werk

  1. Meng alle ingrediënten in een kom door elkaar.
  2. Rooster de mix kort in een droge koekenpan. Blijf de pan schudden.
  3. Als het mengsel goed begint te ruiken, haal je het van het vuur. Blijf de pan wel schudden, om te voorkomen dat de kruiden alsnog verbranden.
  4. Laat het mengsel goed afkoelen vóór je deze in een potje doet
  5. Gebruik ongeveer één eetlepel voor de nasi. Vind je het wat flauw? Voeg gerust wat meer toe!

Je kan dit mengsel gebruiken voor nasi, maar wat denk je van het marineren van je kipfilet in deze mix, met wat olie en citroensap? Lekker voor op de bbq!

Currymix

Mijn laatste favoriet is een currymix. Misschien iets minder vaak gehoord op de camping, maar zeker zo lekker! Met wat kokosmelk, groenten en rijst zet je snel een heerlijke curry op tafel. Gebruik je vanavond de bbq? Meng de mix met wat honing en olie, ketjap en olie, of zelfs appelstroop en olie, en marineer je vlees hierin. Varkensvlees en kip doen het hier goed op!

Het recept voor de Zomerse curry vind je hier!

3x zelf zoutloze kruidenmixen maken

Wat heb je nodig?

2 el komijn
2 el venkelzaad
4 el koriander
1 tl sereh
2 tl kurkuma
5 peperkorrels

Zo ga je te werk

  1. Gebruik waar kan hele kruiden. Rooster de hele kruiden al schuddend in een droge pan. Voeg op het allerlaatste moment de gemalen kruiden toe
  2. Als het mengsel gaat ruiken, is het klaar, maar blijf schudden!
  3. Maal het mengsel, als het afgekoeld is, met een vijzel of keukenmachine
  4. Doe de kruidenmix in een potje.

Ook hier gebruik ik ongeveer één eetlepel voor een curry, maar wederom: jouw smaak is de belangrijkste!

Bij alle zoutloze kruidenmixen maak ik het liefst gebruik van hele, gedroogde kruiden, dit geeft toch de lekkerste smaak. Heeft jouw buurtsuper, net als de mijne, vaak alleen maar de gemalen variant? Geen probleem, ook dit smaakt goed! De mixen bewaar ik het liefst in glazen potjes. Dus vanaf nu: sparen die lege kruidenpotjes! Ideaal! Niet te groot, handzaam en ik ben gek op hergebruik!

Enjoy!

Wat is jullie favoriete recept op de camping? Laat het ons weten in de comments. Vinden we leuk!

Liefs Nicky
Volgen jullie mij al op Instagram?


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

11 Reacties

  1. Lies

    Volgens mij gaat het om het slechte keuken zout, dat is helemaal leeg.
    Als je himalayazout of ongeraffineerd zeezout gebruikt is er niets aan de hand met 6 gram. Dan krijg je ook nog veel andere stoffen binnen die je lichaam nodig heeft.

    Antwoord
    • Mirjam Blanken

      Hi Ilse,
      Zout is helemaal prima hoor. Maar dan wel maximaal 5-6 gram. Ik gebruik inderdaad zeezout en Himalayazout. Om de mixen op smaak te brengen is zout overbodig. Mocht het nodig zijn, kun je altijd nog wat zout over je bereide maaltijd strooien. Geen probleem! Sterker nog, zout heb je ook nodig 😉
      Liefs Mirjam

      Antwoord
  2. Mattie

    Bedankt voor het goede idee, Wij wonen in het buitenland en Campervannen veel en staan bijna altijd free. Middle of knowwhere.

    Antwoord
  3. Mattie

    Bedankt voor de goede tip, wij Campervannen erveel en staan altijd in het wild of op fredom camping place.

    Antwoord
  4. Elizabeth

    Ik heb een vraagje, hoe moet ik de macaronikruidenmix gebruiken? Bij een pakje moet er 150 ml water bij, hoe zit dat met dit? Is het zo, als je de groenten en vlees en macaroni klaar hebt en door elkaar hebt gehusseld dat je dan een lepel macaronikruidenmix toevoegt?
    Ik hoop op spoedig antwoord want ik wil het binnenkort gebruiken.
    Vriendelijke groet,
    Elizabeth van Houten

    Antwoord
    • Mirjam Blanken

      Hoi Elizabeth,
      In principe kunnen de kruiden zonder water gebruikt worden. Je kunt natuurlijk altijd naar smaak wat meer/minder kruiden toevoegen en toch kiezen voor een scheutje water. Succes!
      Liefs Mirjam

      Antwoord
  5. Sylvia

    Als je alles in poedervorm gebruikt moet je deze dan ook even bakken in de pan?
    Bedankt voor je antwoord.
    Groetjes

    Antwoord
    • Mirjam Blanken

      Even bakken in de pan zorgt ervoor dat de aroma’s vrijkomen. Gewoon lekker even opbakken dus 😉
      Liefs Mirjam

      Antwoord
  6. S. Bakker

    Ik ben een liefhebber van aardappels en groente. Hoe maak ik die opsmaak zonder zout?

    Antwoord
  7. Gert-Jan

    Beste Mirjam,
    Bij de nasimix schrijf je over het gebruik van chili. Bedoel je dan peper? gedroogd of iets anders? En als je schrijft over gebruik knoflook, dan wel verse knoflook of gedroogd poeder? Dit omdat je in het begin van je artikel schrijft over alles in gedroogde vorm. Dank alvast voor je reactie!!

    Antwoord
    • Kees

      Beginnen met een beetje nootmuscaat. Na 1 week half om half. Na nog 1 week 1/4 zout en iets meer nootmuscaat daarna mis je het zout niet meer. Sterker nog het is net als een paar korrels suiker in de koffie als je altijd zonder drinkt. Bah bah

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This