Zelf gezonde amandelmelk maken is easy peasy!

Zelf gezonde amandelmelk maken is easy peasy!

Mirjam Blanken

8 november 2016


Zelf gezonde amandelmelk maken is easy peasy!

Zelf gezonde amandelmelk maken is easy peasy! Deze week komt de grote amandelmelk test online. Wist je bijvoorbeeld dat in veel gangbare amandelmelk slechts 2% amandelen verwerkt is? En zelfs in de biologische amandelmelk vind je onnodige toevoegingen en uiteraard de welbekende suiker. Er zijn uitzonderingen, maar daar lees je later deze week dus meer over. Stay tuned!

Welke amandelmelk is het gezondst?

Het voordeel van zelf amandelmelk maken is dat je zelf de smaak kunt bepalen, er in verhouding veel meer amandelen in zitten en je een zwik aan E-nummers mijdt. En natuurlijk vers! Ideaal voor jouw havermout ontbijtje, in je pannenkoeken, smoothies of gewoon heerlijk als drankje tussendoor.

Zelf gezonde amandelmelk maken is easy peasy!

 

Wat heb je nodig?

250 gram biologische, onbewerkte amandelen
1 liter afgekoeld, gekookt water
snufje zout
snufje biologische vanillepoeder
kaasdoek/ ongebleekt katoen
gesteriliseerde glazen fles

Tip 1! Heb je geen kaasdoek in huis en wil je toch aan de slag? Een nieuw, in warm water gewassen pantysokje is een goed alternatief.

Tip 2! Wil je jouw amandelmelk toch iets zoeter? Dan voeg je een dadel toe.

Hoe maak je het?

  1. Leg de amandelen een avond van te voren (8-12 uur) in de week, zo worden ze zachter. Spoel de amandelen hierna af en doe ze samen met het water, snufje zout en vanillepoeder in de blender.
  2. Mix het een paar minuten goed.
  3. Pak een grote kom en span het kaasdoek eroverheen. Laat de melk er doorheen lopen en knijp het doek goed uit. Je staat er verstelt van hoeveel melk er nog uit het doek komt.
  4. Vervolgens giet je je amandelmelk in een gesteriliseerde glazen fles.
  5. Je kunt de melk ongeveer 5 dagen bewaren in de koelkast.

Tip! Gooi de overgebleven pulp niet weg, maar gebruik dit in je recept voor koekjes of brood.
Maak er bijvoorbeeld dit glutenvrije notenbrood van!

Enjoy!

Wat is jouw favoriete plantaardige melk? Ben jij bijvoorbeeld groot fan van havermelk of rijstemelk?Laat het ons weten in de comments. Vinden we leuk!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

5 Reacties

  1. Margeet

    Hoeveel procent amandelen zou deze melk bevatten?

    Antwoord
  2. Suzanne van den Heuvel

    Hoi Miriam,

    mooi en goed onderbouwd artikel. Kan ik helemaal in mee gaan.
    Hoe duur is de homemade versie? Volgens mij kom je al snel op €5,– per liter.
    Ik heb nog een soort van binnendoor tip: Het midden tussen homemade en toch niet helemaal. Ik maak hem vaak van de kant en klare bio amandelpasta. Voor de volle smaak voeg ik dan een beetje kokosolie toe.
    Ongeveer 4 eetlepels amandelpasta voor een liter. Kwaliteit voor een acceptabele prijs. Weinig werk ook. Ik gebruik deze als basis voor mijn kurkuma latte.
    Hartelijke groet, Suus

    Antwoord
  3. Marry

    Als je geen kaasdoek hebt kan je toch ook de slow juicer gebruiken? Daar maak ik altijd amandelmelk mee.

    Antwoord
    • Mirjam Blanken

      Ja klopt! Deze informatie ga ik even toevoegen. Zo doe ik het namelijk zelf ook steeds vaker 😉
      Liefs Mirjam

      Antwoord
  4. Lai

    Het uitknijpen van de kaasdoek vind ik altijd zo een geklieder. Kan het ook anders?

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Koemelkvrij op een strak budget ⋆ Mergendise - […] zijn ook nog eens niet goedkoop, dus zoveel bespaart dit niet. Wil je het toch eens proberen, hier vind…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This