Appeltaart cheesecake


Appeltaart cheesecake

Soms neem ik mij voor om het even iets rustiger aan te doen. Even een tandje lager met het maken van recepten en baksels om ook de nodige rust te pakken. Maar als ik dan een verzoekje krijg van een meisje van 7 jaar, met twee prachtige bruine kijkers met een bijzondere wens voor het maken van haar verjaardagstaart dan ben ik natuurlijk verkocht!

Speciaal voor Rosa maakte ik deze appeltaart cheesecake. Een heerlijke kids proof verjaardagstaart met een toepasselijk roos van appelschijfjes die de schoonheid en puurheid toont van het prachtige meisje! Met een glimlach op haar gezicht liep dit dametje met een grote doos deur uit. Haar moeder was zo trots als een Pauw en pinkte een klein traantje weg. En ja, op zo’n moment besef ik het weer: Dit zijn de glimlachmomentjes waar ik het voor doe!

Appeltaart cheesecake

Een bodem met een krokantje waarbij de winterse smaken van: amandelen, kaneel een snufje kruidnagel en  anijs en zelfgemaakte amandelspijs een stabiele basis vormen. Natuurlijk mag de luchtige vanille vulling met een accent van sinaasappel niet ontbreken. Met als kroon op de taart een prachtige roos van gekarameliseerde appelschijfjes en een crunch van kaneelknispers.

Wil jij ook zo’n feestje in huis? Stroop de mouwen op en ga aan de slag met het recept!

Wat heb je nodig?

voor de bodem

100 gr (ontpitte) dadels
75 gr amandelmeel
75 gr (glutenvrije) havervlokken*
1 el kaneel en evt. een snufje kruidnagel
1 el kokosolie of roomboter
1 tl wijnsteenbakpoeder
snufje zout

voor de vulling

De amandelspijs maken
60 gr geweekte (ontpitte) dadels
80 gr amandelen of amandelmeel
2 el sap van een biologische sinaasappel
1 el rasp van een biologische sinaasappel
snufje (Keltisch) zeezout

De vanille laag
500 gr Griekse yoghurt, kwark of sojayoghurt
200 gr silken tofu of cream cheese
8 blaadjes gelatine*
4-6 el honing of kokosbloesemsuiker
een scheutje citroensap
1 tl vanillepoeder

*Laat de blaadjes gelatine even weken in koud water. Vervolgens kun je deze uitknijpen en verwarmen in een laagje water. Roer het mengsel goed door zodat er geen klontjes meer te zien zijn. Wanneer de gelatine goed is opgelost kun je verder met de volgende stap.

De toplaag
3 appels (ik gebruikte de Elstar)
1 el kokosolie of roomboter
1 tl kaneel of speculaaskruiden
een scheutje citroensap
2 el honing of kokosbloesemsuiker

een springvorm van 20-23 cm
keukenmachine

Zo ga je te werk

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Bekleed de bodem van een ronde springvorm met een stuk bakpapier. Dit is heel eenvoudig: je plaatst de ring bovenop de bodem als het bakpapier daar bovenop ligt. Vervolgens kun je het overtollige papier aan de buitenkant wegknippen.
  3. Begin met het maken van het spijs. Doe de dadels en de noten in een keukenmachine tot je een korrelig deeg krijgt.
  4. Voeg vervolgens het sap en de rasp van de sinaasappel toe.
  5. Mix het mengsel totdat het een egale massa is en leg even in de koelkast (gewikkeld in wat aluminiumfolie) om op te stijven.
  6. Doe de ingrediënten voor de bodem in een beslagkom.
  7. Kneed dit tot een stevige kneedbare deegbal. Is het deeg te droog? Voeg dan een scheutje water toe.
  8. Verspreid het deeg over de bodem van de springvorm (gebruik een natte lepel om plakken te voorkomen).
  9. De bodem mag nu 15-18 minuten de oven in. Hou de bodem goed in de gaten. Het is de bedoeling dat de bodem een beetje krokant wordt.
  10. Haal de bodem uit de oven. Als de bodem is afgekoeld kun je amandelspijs tevoorschijn halen. Deze verdeel je over de bodem. Bepaal zelf hoeveel spijs je gebruikt. Zet de bodem vervolgens weer weg in de koelkast.
  11. Tijd voor de vulling! Doe de silken tofu samen met de Griekse yoghurt, de vanillepoeder en citroensap in een beslagkom en mix het mengsel in 5-7 minuten goed luchtig. Proef even of het zoet genoeg is, zo niet voeg dan nog iets van zoetmiddel toe.
  12. Voeg de gelatine geleidelijk toe aan het yoghurt mengsel. Mix het geheel goed zodat het bindmiddel niet gaat klonteren. Wanneer je het mengsel nog even op hoge snelheid mix dan zal je merken dat het mengsel luchtig wordt.
  13. Giet dit fluweelzachte mengsel over de spijslaag van de appeltaart cheesecake.
  14. Zet de cheesecake voor 2-3 uur in de koelkast.
  15. Was de appels, maar schil ze niet! Halveer deze kleurrijke kanjers en haal het klokhuis en de kroontjes eruit.
  16. Snijd mooi dunne maantjes van de appels en leg ze vervolgens in een bakje en bestrooi ze met citroensap, speculaaskruiden en eventueel wat kokosbloesemsuiker of honing.
  17. Doe de boter (of kokosolie) in een koekenpan en laat dit smelten. Voeg vervolgens de appelpartjes toe en bak deze kort.
  18. De appelpartjes zijn klaar wanneer je ze goed kunt buigen. Haal de appelschijfjes uit de pan en laat ze goed afkoelen.
  19. Wanneer de appelpartjes afgekoeld zijn kun je de cheesecake verder afmaken.
  20. Verspreid de partjes vanaf de buitenkant in een ronde vorm en werk naar binnen. Laat de partjes elkaar steeds een beetje overlappen.
  21. Uiteindelijk zal je de vorm van een roos krijgen. Het hart van de roos maak je door een klein stukje appel op te rollen in een rondje. Een therapeutische bezigheid, maar het resultaat mag er zijn!

Tip: bestrooi de taart met een aantal moerbeien (die je even kort hebt gebakken met wat kaneel in een koekenpan) voor een sierlijke en smakelijke kaneel-knisper effect!

Enjoy!

Marike van Oh my Pie is de koningin van de glutenvrije cheesecakes. Op haar website vind je nog meer heerlijke creaties! Als eerste op de hoogte blijven haar nieuwste creaties? Volg Oh my Pie ook op haar Instagram en Facebookpagina.


5 reacties

  • Wat een mooie taart! Dat heb je echt heel kunstig gedaan!

  • Rosan schreef:

    Hoi!
    kan je deze ook de avond van te voren maken? Tot de stap van het opstijven dan. En dan de appeltopping op de dag zelf. Hope so!

  • Vera schreef:

    Gisteren heb ik deze geweldige cheesecake gemaakt, wat een fijn recept! Ik heb de spijslaag wel voor het gemak achterwege gelaten, dit is namelijk de eerste keer dat ik een cheesecake maakte 🙂 Helaas vanwege verschillende voedselintoleranties krijg ik toch last van m’n darmen na het eten van de cheesecake (blijft een raadsel, want de ingrediënten zijn helemaal dieetproof), maar mijn man en zoontje van 2 jaar hebben ervan gesmuld. Dank je wel voor het delen van dit recept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *